ESTETİK ve Plastik Cerrahi uzmanı Dr. Mehmet Gökhan Şahin, erkeklerde, hareketsiz yaşama bağlı olarak fiziksel aktivitenin azlığı, dengesiz ve yetersiz beslenme ile kullanılan bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak normal meme büyümesi yani jinekomasti görüldüğünü söyledi. Dr. Şahin, "Her 20 erkekten birini etkileyen bu sorun, kişinin kendini toplumdan soyutlaması ve özgüvenini yitirmesi gibi olumuz sonuçlara yol açmaktadır'' dedi.
Memorial Kayseri Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Gökhan Şahin, anormal meme büyümesinin estetik cerrahi ile tedavisinin mümkün olduğunu söyledi. Dr. Şahin, şöyle dedi:
"Erkeklerde; yeni doğan, ergenlik ve yaşlılık gibi kadınlık hormonunun, erkeklik hormonundan fazla olduğu dönemlerinde meme büyümesi normal olarak kabul edilebilir. Ancak sağlıksız beslenme ve hareketsizlik sonucu, erkeklerde her yaşta meme çevresinde yağlanma ortaya çıkabilmektedir. Aşırı meme büyümesi olarak adlandırılan jinekomasti, özellikle depresyon için kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da görülebilir."
HORMONAL DENGESİZLİK ÖNEMSENMELİ
Jinekomasti’nin oluşmasındaki önemli sebeplerden birinin hormonal dengesizlik olduğunu kaydeden Dr. Mehmet Gökhan Şahin, ostrojen ve testesteron dengesindeki bozukluğa bağlı olarak 10-16 yaş arasındaki erkek çocukların yüzde 40’ında anormal meme büyümesi oluşabildiğini söyledi. Dr. Şahin, "Ergenlik dönemindeki jinekomasti vakalarının yüzde 75’i iki yıl içinde kendiliğinden ortadan kalksa da bazı çocuklarda ise meme büyümesi 3-4 yıl içinde normale dönememektedir" dedi.
HASTAYA ÖZEL CERRAHİ YÖNTEMLERLE TEDAVİ 
Dr. Şahin, erkeklerde anormal meme büyümesinin, cerrahi ile tedavi edilebildiğini de belirterek, şöyle konuştu;
"Meme bezleri ile yağ dokusundaki fiziksel artışa göre cerrahi tedavi yöntemi belirlenir. Ameliyatla meme bezlerinin büyümüş olan kısımları çıkarılarak fazlalıklar alınır. Büyümenin, meme bezleri ile yağ dokusundaki artışa bağlı olduğu durumlarda ise liposuction ile yağ alma ameliyatı uygulanır. Liposuction sonrasında oluşacak şişlikler ortalama 4 hafta içinde iyileşecektir. Olağandan fazla büyük memeye sahip olan erkeklerde ise yağlar alındıktan sonra derideki sarkmayı önlemek için ayrıca cilt gerdirme işlemi de uygulanır. Meme küçültme ameliyatları lokal ya da genel anestezi yöntemi ile yapılabilir. Ortalama 1-1.5 saat süren ameliyat sonrasında, hasta normal yaşamına hemen geri dönebilir."

FOTOĞRAFLI