İSTANBUL, () - SES dalgaları ve titreşim kullanımı ile topuk dikenine bağlı ağrıların azalabileceğini ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nuran Gün, “Uygulama sırasında enerjinin gücü ve miktarı, hastanın ağrı eşiğine, rahatsızlığın çeşidine ve bulunduğu yere göre düzenlenir. Çoğu hastada ilk haftadan itibaren iyileşme başlar” dedi.

ESWT tedavisinin vücut dışında oluşturulan yüksek basınçlı ses dalgalarının bir başlık yardımıyla vücudun istenilen bir bölgesinde şok dalgaları meydana getirerek yapıldığını belirten Emsey Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nuran Gün, uygulamanın topuk dikeni dışında fasiit, tendinit, tenisçi ve golfçü dirseği gibi yumuşak doku rahatsızlıklarından da etkili olabildiğini kaydetti.

Tedavinin sert ve yumuşak doku uygulamaları şeklinde uygulandığını belirten Dr. Nuran Gün, “Sert doku uygulamaları uzun süre kaynamayan kırıklarda yapılıyor. Uygulamanın osteoblastik aktiviteyi arttırarak kemik onarımını aktive ettiği düşünülüyor. Yumuşak doku uygulamaları ise omuz, ayak bileği-tabanı, topuk, dirsek gibi sık kullanılan bölgelere yapılıyor” dedi.

Plantar fasiitin, aşırı kullanım ile ayak tabanındaki yapıların zorlanması sonucu oluştuğunu, bu zorlanmanın artışı ileri seviyede olduğunda ise topuk dikeninin söz konusu olduğunu ifade eden Dr. Gün, “Plantar fasitte ayak tabanına bastıkça hissedilen ağrı ve gerilme söz konusu iken, topuk dikeninde ek olarak topuk kemiğinin altında sertleşme ve batma şikâyeti olabiliyor” diye konuştu.

Tenisçi dirseği ve golfçu dirseğinin ise aşırı kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan dirsek ağrısı şikâyetine neden olduğunu dile getiren Dr. Gün, “Buradaki kas ve tendon gibi yapıların dirsek bölgesine yapışma yerlerinde meydana gelen enflamasyon sonucu oluşur. Aşil tendiniti topuk arka bölgesinde, patellar tendinit ise diz kapağı üst ve alt bölgelerinde görülen tendinit çeşitleridir. Bu vücut bölgeleri dışında da tendon kılıfında veya tendonda meydana gelen enflamasyonlara bağlı tendinit gelişebilir” dedi.

“İŞLEM SIRASINDA HAFİF AĞRI OLUR”

Uygulama öncesinde yapılan muayenede gerekirse röntgen veya ultrason ile sorunlu bölgenin tespit edildiğini ve işaretlendiğini belirten Dr. Gün, tedaviyi şöyle anlattı:

“Hastalığın olduğu noktaya jel sürülür ve ses dalgalarının etkisinin azalmaması için ESWT başlığı ile vücut yüzeyi arasında hava kalmaması sağlanır. ESWT uygulaması sırasında vücudunuzda çok hafif titreşim hissedersiniz. Uygulama odak noktası sık sık kontrol edilir. Uygulama sırasında enerjinin gücü ve miktarı, hastanın ağrı eşiğine, rahatsızlığın çeşidine ve bulunduğu yere göre düzenlenir. İşlem sırasında ağrı ya olmaz ya da kabullenebilecek hafif bir ağrı olur. Uygulama 3 – 10 seans arasında gerçekleştirilir. Birkaç dakika süren seanslar bir hafta ara ile uygulanır. Çoğu hastada ilk haftadan itibaren iyileşme başlar. Hücreler ESWT enerjisine maruz kaldıklarında bir dizi biyolojik reaksiyon meydana gelir. Bu reaksiyonlar sonucu hücre metabolizmasında ve lokalize kanlanmada artış, yeni damar oluşumu, kolajen doku yapısında iyileşme, lokalize enflamasyon ve ödemde azalma, birikmiş kalsiyum depozitlerinde azalma ve tüm bu etkilerin sonucu olarak akut-kronik ağrıda gerileme gibi iyileştirici etkiler oluşur.”

ÇOCUKLARDA UYGULANMIYOR

Tedavinin boyun bölgesine, baş ve sinirlere yakın bölgelere uygulanmadığını da kaydeden Dr. Gün, “Hamileler, gelişme çağını tamamlamamış çocuklar, kan sulandırıcı, kalp pili kullananlar tedavi dışında tutuluyor. Nadiren ciltte geçici kızarıklık, hafif şişlik, uygulama esnasında ağrı ve çok küçük kanamalar oluşabilir. Ama bu durum 2-3 gün içerisinde düzeliyor. Uygulama sonrasında hasta uygulama bölgesini zorlamadan günlük hayatına kaldığı yerden devam edebiliyor” diye konuştu.

İSTİRAHAT ÖNEMLİ

İstirahatin önemli olduğuna da değinen Dr. Gün, “Ayakta kalmaktan ve fazla yürümekten kaçınılmalı, istirahat edilmeli ve o bölgeye başka bir madde sürülmemelidir. Ağrı olması durumunda buz uygulanabilir. Doktorunuzun varsa ek önerilerine dikkat edilmelidir” dedi.