Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, '9 Mart Dünya Böbrek Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada, obezitenin kronik böbrek hastalığının gelişimi için güçlü bir risk faktörü olduğunu söyledi. 
Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 9 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle açıklama yaptı. Kronik böbrek hastalığının dünyada ve Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Dr. Kasapoğlu şöyle dedi:
"Erken saptandığında sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak farkındalığının ve erken tanısının düşük olması, birçok vakada erken teşhise imkan vermemektedir. İnsanımızın hastalığın farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile bireyin ve ülkenin sağlık bütçesini ciddi olarak tehdit etmektedir." 
'DİYABET VE HİPERTANSİYON GİBİ RİSK FAKTÖRÜ'
Türk Nefroloji Derneği'nin yaptığı bir tarama çalışmasının, Türkiye’de her 6- 7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu gösterdiğini kaydeden Dr. Mustafa Kasapoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:
"2017 yılı Dünya Böbrek Günü teması 'Sağlıklı böbrekler için sağlıklı yaşam' olup obezitenin zararlı sonuçları ve böbrek hastalığı ile ilişkisi ele alınmaktadır. Obezite, sağlığa zarar verebilecek anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Obezite, kronik böbrek hastalığının gelişimi için güçlü bir risk faktörüdür. Diyabet ve hipertansiyon gibi kronik böbrek hastalığının başlıca risk faktörlerinden olup, son dönem böbrek hastalığının gelişimi üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Obeziteden etkilenen bireylerde böbrekler, artan vücut ağırlığına bağlı talepleri karşılamak için normalden daha fazla çalışır. Böbrek iş yükündeki artış böbrek hasarına ve uzun vadede son dönem böbrek hastalığının gelişme riskinin artmasına neden olabilir."

FOTOĞRAFLI