Hakan KALELİ/SİVAS, () - SİVAS'ta kardiyoloji uzmanı doktor İsmail Erdoğu, "Son zamanlarda fark edilmeyen karın damarı genişlemelerinin patlaması soncu ani ölümler yaşanıyor. Bu sinsi hastalığa dikkat edilmesi gerekiyor" dedi. 
Kentetki bir özel hastanede görev yapan kardiyoloji uzmanı İsmail Erdoğu, karın damarında başlayan ve birçok insanın farketmediği tehlikeli genişlemenin büyük risk taşıdığını söyledi. Dr. İsmail Erdoğu, "Bu rahatsızlık toplumda tansiyonu olan kişilerde, sigara içen kişilerde, özellikle de 60 yaşın üzerinde beklediğimizden daha sık. Hastalarımız daha çok karın ağrısı ya da bel ağrısı şikayeti ile kliniklere gidiyorlar. Bu hastalarımızın birçoğu bel fıtığı tanısı ile yıllarca izlenebiliyor. Burada önemli olan bu rahatsızlığın akılda tutulması. Hastalarımızın bu konuda biraz daha dikkatli olmaları gerekiyor. Karındaki ağrılar bazen kalp damarlarından kaynaklanabileceği gibi karın damarındaki genişlemeden dolayı da olabilir. Buaradaki bir ultrasyonik tarama cihazı ile karın damarının çapı ölçülerek kolayca tanı konulabilir. Bu yüzden bir doktor arkadaşımız yaşamını yitirdi. Rahatsızlık, karında ağrı, baskı, zayıf kişilerde ele gelebilen kitle tarzında işaret verebilir. Bu hastalarımız bu şikayetlerle geldiklerinde ultrasyonla tanıyı koyduğumuzda çoğunlukla hastalar, açık cerrahisi oldukça riskli olduğu için endovasküler dediğimiz bir yöntemle biz bunu tedavi edebiliyoruz. Endovasküler yöntemi bu hastalarımız üzerinde hem hastanede yatış süreleri daha kısa oluyor hem anestezi riskleri daha düşük oluyor. Geçen hafta içerisinde Sivas'ta biz işlemlere başladık. İki hastamızı başarılı bir şekilde operasyonlarını yaptık. Hastalarımız kontrollere geldiler, gayet rahatlar "dedi.
KAPALI AMELİYAT YAPILIYOR
Geçmişte bu işlemlerde kapalı ameliyatların fazla yapılmadığını kaydeden Erdoğu, "Hastalarımızda risk yüksek olduğu için tedavi olamıyorlardı. Artık anjiyo masasında biz bu hastalarımızın her iki kasığındaki damarlarını açarak stent dediğimiz bir işlemle operasyonu gerçekleştiriyoruz. Ortalama bu işlem 1-1.5 saat civarında bir sürede gerçekleştiriliyor. Operasyona hem anestezi uzmanı, hem kalp damar cerrahisi ekibi giriyor. İşlem süresi açık cerrahiye göre oldukça kısa" diye konuştu.
ULTRASON ÇEKİMİ İLE RAHATSIZLIĞI BELİRLİYORUZ
Kontrolsüz tansiyonu olan, ciddi tuz tüketen, sigara içen 60 yaşın üzerindeki kişilerde bu rahatsızlığın ultrasonografik bir tetkikle değerlendirilmesinde fayda olduğuna dikkat çeken İsmail Erdoğu, "Karın damarı dediğimiz bölge böbreklerin altından başlıyor. Kasıklara kadar uzanıyor. Bu damarlarda genişleme olduğu zaman belde, sırtta ve kasıklarda ağrı hisedebiliyor. Normal çapı 3 santim olması gerekirken bu hastalarda 7 santime kadar çıkabiliyor. Bu tip durumlarda operasyonun açık cerrahi ile yapılması riskli ama kapalı tedavisi de artık günümüzde mümkün. Zaten karın damarı 5 santimin üzerine çıkarsa damarın yırtılma ve patlama riski oldukça yüksek. Bu durumda hastalarda ani bir şuur kaybı, tansiyonun sıfırlanması gibi durumlar ortaya çıkıyor. Bu yaşandığı zaman hastanın kurtarılabilme imkanı yok. Erken tanı ile gelindiğinde hayati riski olmuyor ve daha düşük risk ile operasyon yapmak mümkün oluyor" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI