KAYSERİ, () - FİZİK Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Filiz Ateş, günlük yaşamda kişilerin, bir nedeni olmaksızın kendini aşırı yorgun ve halsiz hissedebildiğini, bağışıklık sistemi güçlü olmasına rağmen buna benzer şikayetleri olan kişilerde genellikle Fibromiyalji'ye rastlandığını söyledi. 
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Filiz Ateş, görülme sıklığı artan ve günlük hayat kalitesini ciddi oranda düşüren fibromiyalji hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Ateş, şöyle konuştu:
"'En önemli belirtisi vücut ağrısı olan fibromiyalji, omuz, boyun gibi tek bir bölgede olabildiği gibi vücutta yaygın olarak da hissedilebiliyor. Kişilerde, yorgunluk hissi, uyku bozuklukları, sabahları yorgun kalkma şikayetleri oluşturan hastalık belirtilerine, el ve ayaklarda şişlik hissi, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, baş ağrısı ve migren de eşlik edebiliyor. Fibromiyalji, karın ağrısı, kabızlık, ishal atakları, idrar yakınmaları, ciltte ısıya karşı hassasiyet ve renk değişiklikleri gibi farklı sağlık sorunlarına da yol açabiliyor."
"KADINLARDA 7 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR"
Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmese de, ruhsal, fiziksel, hormonal ve serotenin düzeyinde bozukluk gibi beyinde biyokimyasal değişikliklerin hastalığı tetiklediğinin düşünüldüğünü kaydeden Dr. Filiz Ateş, bunun yanı sıra ağrı, yorgunluk, uyku bozuklukları da hastalığı tetikleyen diğer faktörler olarak bilindiğini bildirdi. Ateş, fibromiyaljinin depresyona yatkınlık nedeniyle kadınlarda erkeklere oranla 7 kat fazla görülebildiğini belirtti. Tanı testlerinin daha çok diğer hastalıklardan ayırt edilmesi için kullanıldığını belirten Dr. Filiz Ateş, "Fibromiyolji tanısı kişide yaygın ağrı ve belirli hassas noktaların varlığı ve klinik olarak konuyor. Bu hastalığa özel laboratuvar testi ve röntgen bulgusu bulunmuyor. Tedavide, fizik tedavi yöntemleri, egzersiz, özellikle yüzme oldukça fayda sağlıyor. Doktor kontrolünde uygulanan ilaç tedavisi de şikayetlerin azalmasını sağlıyor" dedi. 

FOTOĞRAFLI