ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Var, kentin simgesi olan Adana kebabının az pişmesi halinde gıda zehirlenmesine neden olabileceği uyarısında bulundu.
Adana kebabının sağlık açısından risk oluşturup oluşturmadığına ilişkin araştırma yapan Doç. Dr. Işıl Var, ulaştığı sonuçları açıkladı. Araştırmayı, bu yıl 4'üncüsü Adana'da gerçekleştirilen Geleneksel Gıdalar Sempozyumu'nda bildiri olarak sunulmak üzere yaptıklarını vurgulayan Doç. Dr. Var, "Yaklaşık 50 kebapçıda inceleme yaptık. Örnek olarak aldığımız kebapların bazılarının iyi pişmiş bazılarının az pişmiş olmasına dikkat ettik" dedi.
'DÜRÜM KEBABA DİKKAT'
Kebap tüketen insanların daha çok hijyenik koşullara özen gösterip, 'salaş yerlerde yemeyelim, iyi lokantalarda yersek daha iyi olur' diye düşündüğünü söyleyen Doç. Dr. Işıl Var, şunları kaydetti:
"Kebap etinin pişirilmesiyle ilgili araştırmamızda özellikle tablacı olarak tanımlanan seyyar tezgahlarda satılan kebapları ele aldık. Adana kebabını bu kentte yemek gerekiyor ama herkes seviyor ve her yerde yeniyor. Ama bunun sağlık açısından bir riski var mı, yok mu? Bunu kimse düşünmüyor. Kebabı ister lüks lokantalarda isterse salaş yerlerde tüketin. Önemli olan kebap eti. Risk olarak görülen zaten ettir. Eğer et iyi pişmemişse o güzelim Adana kebabı sizi rahatsız edebiliyor. Bizim yaptığımız çalışmada kebap eti ve ekmek dilimleri örnek olarak alındı. Yaptığımız çalışmada az pişirilen kebapların sağlık açısından riskli olduğunu gördük. Özellikle toplu kebap tüketiminin yoğun olduğu yerlerde kebap hemen müşteriye yetişeceği için az pişirilebiliyor. Açıkta satılan kebap etinin az pişip pişmediğini görebilirsiniz ama dürüm olarak servis edilen kebap etini bilemezsiniz. Et iyi pişmemişse gıda zehirlenmesine yol açan mikroorganizmalar var. Bu nedenle nerede kebap yediğinizin önemi yok. Ama et iyi pişirildiği takdirde risk ortadan kalkıyor. Sadece bu kebapla ilgili değil, et ürünlerinin iyi pişirilmesi gerekir."

YB(OA/CK) (FOTOĞRAFLI)