ERZURUM Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Özgür Yörük, gelişen teknolojiyle birlikte sağırlığın artık kader olmaktan çıktığını söyledi.
Doç.Dr. Özgür Yörük, geçmişten bu yana görülen işitme kayıplarının gelişen teknolojiyle birlikte tedavi edildiğini belirtti. Doğuştan işitme kaybı olan çocukların eskiden tedavi edilemediğini, duymadıkları için de konuşamadıklarına değinen Doç.Dr. Yörük, bu çocukların hayatlarının sonuna kadar sağır kaldıklarını bildirdi. Tıpta gelişen teknolojiyle doğuştan duymayan çocuklara biyonik kula yaparak işitmelerini sağladıklarını aktaran Yörük, bu çocukların kısa sürede duyup, konuşmaya başladıklarını vurguladı. İşitme kaybı olan erişkinlere ise kulak impilantı yaparak duymalarını sağladıklarını anlatan Özgür Yörük, sağırlığın sosyal hayatta da insanların yaşantısını etkilediğini söyledi. Doç.Dr. Özgür Yörük, halka hastalıklarda tedavi için geç kalınmaması uyarısında bulunarak şöyle dedi:
"Tedavi için geç kalındığı zaman hem doktor hemde hasta için zor oluyor. Herhangi bir olumsuzluk yaşadıklarında her zaman erken gelsinler. Erken başvursunlar. İşitme kaybı ve kulak problemleri bir kader değildir. İşitme kayıplarının çok büyük oranda tedavisi vardır. Problemi olan hastaların bize başvurması yeretlidir. Hastalık kader değildir. Özellikle sağlık konusunda 'bu benim kaderim' deyip kabullenmemek lazım. Her zaman hastalığın çaresini aramalıyız. Çocukluk yıllarından beri kulağından prolem olup doktora gitmeyen hastalar var. Hasta bize 30 yaşında geliyor ve kulağı kötü bir durumda. Ameliyatlarla hastanın işitmesini artırıyoruz ama erken teşhis çok önemli."

FOTOĞRAFLI