ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi'nde görevli Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu, sıcak ve nemli havalarda kalp sağlığına daha fazla dikkat edilmesini istedi. Özellikle nemin insan sağlığına olumsuz etkilerinin bulunduğunu belirten Doç. Dr. Poyrazoğlu, "Yüksek nem oranı, hissedilen sıcaklığı arttırdığı için kalp sağlığını da olumsuz etkiliyor" dedi.

Meteoroloji yetkilileri sıcak hava dalgasına karşı uyarılarını sürdürürken, Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu da bu konuda vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Sıcak ve neme bağlı olarak tansiyon, beyin kanaması, kalp ve damar sağlığı sorunlarının ortaya çıkabileceğini anlatan Doç. Dr. Poyrazoğlu, kalp sağlığı açısından nemli iklimde yaşayanların daha çok sorun yaşadığına vurgu yaptı.

'ÖNERİLERE KULAK VERİLMELİ'

Kalp sağlığının korunması için aileden gelen bir kalp rahatsızlığının bulunmamasının önemli olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Poyrazoğlu, şunları kaydetti:
"Genetik sorun olmadığı zaman çevresel faktörler, beslenme biçimi ve spor alışkanlığı da çok önem taşır. Örnek olarak söylemek gerekirse, hiç spor yapmazsanız istediğiniz kadar diyete, yediklerinize, içtiklerinize dikkat edin çok anlamlı olmayabilir. Bir kişinin hem genel sağlığı, hem kalp sağlığı açısından yararlı beslenme biçimine sahip olması, düzenli fiziksel aktivitelerde bulunması genel olarak hayat süresini uzatır. Bu sıcak havalarda, Adana gibi nemli ortamlarda ayrıca kalp ve damar sağlığı açısından dikkat olunmalı. Mümkünse sıcak ve nemli yerlerden uzaklaşılmalı. Yayla gibi serin yerlere gidilmeli. Mümkün olduğunca güneş altında durmadan, gölgede veya klimalı ortamlarda bulunulmalı. Aşırı sıcak havalarda spor ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı, yapılmak isteniyorsa da güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde yapılmasın. Kimse üzücü şeyler yaşamak istemez. Bu nedenle önerilere kulak verilmeli. Eğer kalp ve damar rahatsızlığı gibi sorunlar yaşanıyorsa uzman doktorlardan yardım alınmalı."