KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr. Gökalp Öner, dünyayı tehdit eden Zika virüsünün Mikrosefali’ye yani bebeğin kafatasının normalden küçük olması ve buna bağlı bebeğin hem sinir sisteminin hem de zekasının etkilediğini söyledi.

Doç.Dr. Öner, insan salgısı ile de yayılan virüsün sağlığı tehdit ettiğini söyledi. Öner, Zika virüsü görülen bölgelere yolculuk etmek zorunda kalanların, mutlaka bir doktorla görüşmesi, sinek ısırıkları için losyonlar kullanması veya kalın giyinmesi gerektiğini anlattı. Doç.Dr. Gökalp Öner, Dünya Sağlık Örgütü’nü alarma geçiren ve tüm dünyayı tehdit eden Zika virüsünün anne karnındaki bebekleri de etkilediğini anlattı.  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr. Gökalp Öner, şöyle dedi:

"Bir çeşit sivrisinekle tüm Güney Amerika’da etki eden ve gebelere bulaştığı takdirde bebeğin kafatasına etki ederek mikrosefaliye neden olan Zika virüsü Kuzey Amerika, Afrika ve Avrupa’ya yayılıyor. Bu virüs artık insanın salgısından da bulaşabilmektedir. Gebelik sırasında Kızamıkçık ve Öpücük hastalığı virüsü de Zika virüs gibi mikrosefali şeklinde doğum defekti yapabilir. Mikrosefali bebeğin kafatasının normalden küçük olması ve buna bağlı bebeğin hem sinir sisteminin hem de zekasının etkilenmesi durumudur.

Bu virüsler benzer şekilde bebekte katarakt yapabilir hatta kan beyin bariyerini aşıp bebeğin beyninde kalsifikasyonlara neden olabilir. Tüm bu virüslerin benzer şekilde bebeği etkilemesi üzerine yapılan araştırmalarda, Zika virüsün enfeksiyon dışında bağışıklık sistemini fazla cevap vermesine neden olmakta, bu da bebeği besleyen bebeğin eşini ve bebeği etkilemektedir. Gebeliğin ilk haftalarında Zika virüs plasenta dediğimiz bebeğin eşine yerleşmekte ve anne adayının bağışıklık sisteminin fazla cevap vermesi ile plasenta zarar görmekte buda düşüklere neden olmaktadır. Benzer şekilde bağışıklık sisteminin fazla cevap vermesi ile doğum defektleri oluşmaktadır. Sadece Zika virüs değil, bu mikroba karşı bağışıklık sisteminin aşırı cevap vermesi düşüklere ve doğum defektlerine neden olmaktadır."


Doç Dr. Öner, henüz aşısı geliştirilmeyen virüse karşı hamile olanlar veya bunu planlayanların Zika virüsü görülen bölgelere yolculuk etme konusunda doktorları ile görüşmeleri gerektiğini anlattı. Doç.Dr. Öner, "Zika, kızamıkçık veya CMV virüsü benzer şekilde etki etmekte ve bebeğin özellikle kafatasını etkilemektedir. Bundan dolayı gebelik boyunca ultrason takibi büyük önem kazanmaktadır. Ayrıntılı ultrasonla kafatası çapı, beyin ve sinir sistemi yapıları, gözde katarakt olup olmadığı, gelişme geriliği tespit edilebilir. 4D renkli ultrasonda bu bulguları desteklemektedir" dedi.