SAMSUN,() - SAMSUN'da Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep Uzdil, "Bayram gezmelerinde uzatılan çikolatalar ve şekerler, zararsız küçük atıştırmalıklar olarak görülmemeli. Bunlardan aşırı yemek, kan şekerinizde ani bir yükseliş sağlar. Yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak adına elinizden geldiği kadarıyla hareketi artırın" dedi.
Medicana Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep Uzdil, Ramazan sonrası beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Uzdil, "Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmanın sonucunda, siz beslenmenizde enerjisi yüksek besinleri hızlı şekilde tüketirseniz vücut bu besinleri harcayamayacak ve yağ olarak depolayacaktır. Bu sebepten ötürü bayramda dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Bayramda da beslenme düzeninizi oturtarak ana ve ara öğünlerinizden vazgeçilmemeli. Su tüketimine bayram da dikkat etmeniz gerekir. Bu durumu engelleyecek sağlık probleminiz yoksa sıcak yaz aylarında 2- 2.5 litre kadar su tüketin. Bayram kahvaltıları ve akşam yemekleri bizler için çok önemlidir. Fakat bu, kahvaltı da tıka basa börekler yemeniz anlamına gelmemelidir. 1 porsiyon börek yiyerek ve ekmeği gün içerisinde azaltarak denge kurmaya çalışmalısınız" dedi.
Şekerli besinler ve kızartmalardan uzak durmak gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep Uzdil, "Akşam yemeği bayram nedeniyle geç saat olacağı için hafif bir akşam yemeği geçirmeniz hem kan şekeriniz açısından hem de mide rahatlığınız açısından önemlidir. Unutmamamız gerekiyor ki hızlı ve aşırı beslenmelerin sonunda yemek sonrasında mide şişkinliği, halsizlik hissedersiniz. Ayrıca, yatmadan iki saat önce bütün atıştırmalar bitirilmelidir. Bayram gezmelerinde uzatılan çikolatalar ve şekerler zararsız küçük atıştırmalıklar olarak görülmemeli. Gün içinde 10 tane alacağınız şekerli atıştırmalıkların, akşama büyük boy çikolataya denk geleceğini, kan şekerinizde ani bir yükseliş sağlayacağını unutmamanız gerekmektedir. Ramazan boyunca sindirim sisteminizde çektiğiniz zorluğu hafifletmek adına sebze ve meyvelerden 5 porsiyon kadar yemeye özen gösterin. Yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak adına elinizden geldiği kadarıyla hareketi artırın" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI