DİYABET SALGININI HEP BİRLİKTE DURDURALIM


Türkiye Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) ile Sanofi Grup Türkiye, diyabet hakkında toplumda farkındalık oluşturulması, hasta ve hasta yakınlarının diyabet hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmesi amacıyla “Diyabete Destek Programı” Projesini başlattı. Her iki kurum arasında yapılan protokol çerçevesinde hazırlanan Program, sağlıklı bireylerin diyabetten korunması amacıyla “Diyabetten Korunma Eğitimleri”, Tip 2 Diyabetli bireylerin diyabet eğitimlerini sağlamak üzere “Sınıf Eğitim Hizmetleri” ve tüm diyabetli ve sağlıklı popülasyonun farkındalığını artırmak üzere oluşturulacak bir “Web Sitesi”ni içeriyor.

19 Kasım 2015 / İstanbul – Türkiye Sağlık Bakanlığı öncülüğünde ve Sanofi Türkiye’nin koşulsuz katkılarıyla hayata geçirilen “Diyabete Destek Programı” ile topluma diyabete birlikte ‘dur’ diyelim mesajı veriliyor. Program ile sağlıklı bireylerin diyabetten korunması, toplumda diyabet hakkındaki farkındalığın artırılması ve diyabetli bireylerin hastalık hakkında daha fazla bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

Programın tanıtımı için yapılan toplantı; T.C. Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, T.C. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doğan Ünal, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet, Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Nazan Yardım ve Sanofi Türkiye Genel Müdürü Fabrizio Guidi katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıya diyabet konusunda uzman hekim ve hemşireler, diyabet hastaları, ilgili dernek temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde Sanofi Grup Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle hayata geçirilen Diyabete Destek Projesi ile diyabete halkla birlikte ‘dur’ denecek. Program ile sağlıklı bireylerin diyabetten korunması amacıyla “Diyabetten Korunma Eğitimleri”Tip 2 Diyabetli bireylerin diyabet eğitimlerini sağlamak üzere “Sınıf Eğitim Hizmetleri” ve tüm diyabetli ve sağlıklı popülasyonun farkındalığını artırmak üzere bir “Web Sitesi”oluşturulacak. Buna ilaveten Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun belirlediği yerlerde diyabetli hastalara diyabet eğitimi de verilecektir.


Toplumda tip diyabet riski artıyor

“Diyabete Destek Programı” hakkında yapılan tanıtım toplantısında konuşan T.C.Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu; nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve fiziksel inaktivitenin artmasının diyabetin toplumda daha da yaygınlaşmasına sebep olduğunu belirtti. Bakan Dr. Müezzinoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Beslenme ve yaşam tarzındaki yanlışlıklara bağlı olarak son yıllarda toplumda diyabet prevalansı hızla artıyor. Bu çok büyük bir tehlike, bu konuda halkı bilinçlendirmek için hepimize ciddi bir sorumluluk düşüyor. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı”, 2010-2014 yılları arasında bu konuda farkındalık oluşturmak için ilk adımı attı. “Diyabete Destek Programı” da bu kapsamda yaptığımız çalışmaların devamı niteliğindedir.


Program Sanofi Türkiye’nin işbirliği ile yürütülecek

Sadece en iyi diyabet tedavi seçenekleri ile değil aynı zamanda oluşturduğu hasta destek programları ile de diyabet alanındaki yeniliklerin öncüsü olan Sanofi Türkiye Genel Müdürü Fabrizio Guidi, toplantıda yaptığı konuşmada Sanofi’nin diyabet alanında önemli bir sorumluluk üstlendiğini dile getirdi. Guidi sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanofi’nin global olarak geliştirdiği “Hasta Destek Programı” çerçevesinde tüm dünyada diyabetin önlenmesi ve diyabet komplikasyonlarına dikkat çekerek sağlıklı insanlarda diyabet hakkındaki farkındalığı artırmayı hedefleyen bir çok projeye imza atmış bulunuyoruz. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın hastalıkları önleyici programlara verdiği önemi biliyor ve yaptığımız çalışmalarla bunu destekliyoruz. Kamu-özel sektör işbirliğinin güzel bir örneği olan “Diyabete Destek Programı” ile diyabet gibi toplumsal ve ekonomik maliyeti yüksek olan bir konuda güçlerimizi birleştirmiş olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu program ile toplumda diyabet hakkındaki farkındalığı artırarak daha sağlıklı bir neslin yetiştirilmesi yönünde önemli bir adım attığımıza inanıyorum. Diyabete ‘dur’ diyebilmek mümkün, bunu da ancak halkla ele ele vererek, onları bu konuda bilinçlendirerek başarabiliriz.”