Selma KUNAR/ANTALYA, () - ANTALYA'da 24 haftalıkken 800 gram dünyaya gelen, bağırsaklarındaki çürüme-delinme nedeniyle ameliyata alınan, 3 ay yoğun bakımda kalan Dağhan Erturhan bebek, doktorlarının başarılı müdahalesi, anne ve babasının sevgisiyle hayata tutunmayı başardı.
Mimar anne 32 yaşındaki Ezgi Akgün Erturhan, Dağhan bebeğin 24 haftalık doğan bir mucize olduğunu söyledi. Erturhan, anne karnında 21 haftalıkken ultrasonografide bazı şeylerin ters gittiğinin saptandığını, çeşitli önlemler alınmasına rağmen bebeğin karnında 24 hafta durabildiğini belirtti. Doğumdan sonra doktorların 'Her an her şey olabilir' dediğini kaydeden Erturhan, bir hafta sonra Dağhan'ın durumunun kötüleştiğini, bağırsaklarındaki çürüme- delinme nedeniyle acil ameliyata alındığını aktardı. Anne Erturhan, “Ameliyattan sonra 'Yaşayabilir de yaşamayabilir de' dendi. Durumunun ağır olduğu anlatıldı, her şeye hazırlıklı olmamamız gerektiği söylendi. Dağhan dünyaya geldiğinde 800 gramdı. 1 kilonun altındaki bebeklerin güçlü olmadığını biliyorduk. O ameliyat, hayatımızın en kötü ve en uzun saatleriydi. Ama Dağhan başardı" diye konuştu.
'AMELİYATI ADETA NEFESİMİ TUTARAK YAPTIM'
Anne Erturhan ameliyattan sonra doktorun kendilerine, “O kadar küçük ki adeta nefesimi tutarak yaptım ameliyatı" dediğini vurgulayarak, “Doktorumuz bu kadar küçük olmasına rağmen ameliyatın başarılı geçtiğini, bağırsağın az bir bölümünü aldığını söylemişti" dedi.
Ameliyatın ardından Dağhan'ın 24 saat içinde dışkı yapmasını beklediklerini anlatan anne Erturhan, şunları söyledi:
“Bunu duyduğumuzda sevinelim mi üzülelim mi bilemedik. Yine bir bekleyiş başladı. Yoğun bakımda yanında olamadığımız için bir hemşire hanıma rica ettik, 'Ne olur bize dışkı yapınca haber verin' diye. Ve bir süre sonra bize hemşire hanımdan mesaj geldi. Sadece dışkı yaptığını gösteren bir emojiydi. Bir dışkıya anne baba bu kadar mı sevinebilir? Havalara uçtuk. Bundan sonra 85 gün yoğun bakımda tedavi süreci başladı. Artık geçti. Dağhan artık çok sağlıklı, 7 aylık. Çok mutluyuz."
ARTIK SORUNUMUZ YEMEK YEDİ, YEMEDİ ŞEKLİNDE
İlk bebekleri olan Dağhan'la birlikte çok zor bir süreç geçirdiklerini vurgulayan baba 33 yaşındaki Okan Erturhan ise artık Dağhan'ın akranlarıyla aynı sorunlar yaşadığını söyledi. Baba Erturhan, “Şimdi yemek yedi, yemedi, yataktan düştü gibi başka sorunlarımız var. Onca zor zamandan sonra şimdi bunlar bize öyle rahat geliyor ki" dedi.
DOĞDUĞUNDA YAŞAM SINIRINDAYDI
Dağhan'ın 24 haftalık dünyaya geldiğinde yaşam sınırında olduğunu belirten Medstar Topçular Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Meral Oruç ise şunları söyledi:
“Dağhan hepimizi çok korkuttu. Bizim hiç istemediğimiz bir doğum haftasında dünyaya geldi. Organları henüz gelişmemiş olduğu için pek çok sıkıntıyla karşılaştı. 3 ay yoğun bakımda kaldı. Bu süre içerisinde organları gelişene kadar çeşitli tedaviler aldı ancak daha ilk haftasını doldurmamıştı ki bağırsaklarıyla ilgili ciddi sorun oluştu. Zor bir ameliyat geçirmek zorunda kaldı. Ama sonrasındaki tedavilere çok güzel yanıt verdi ve taburcu oldu. Şimdi 7 aylık ve akranlarının yapabildiği her şeyi yapabiliyor. Çok şükür gayet sağlıklı."
800 GRAM OLDUĞU İÇİN ZOR BİR AMELİYATTI
Minik Dağhan'ın ameliyatını gerçekleştiren Çocuk Cerrahı Hakkı İrgil ise “Dağhan doğduğunda 800 gramlık küçücük bir kuzuydu" diyerek, şöyle devam etti:
“Yoğun bakıma alınmıştı. Gidip gelip bakıyorduk. Bir gün yeni doğan uzmanımız bağırsaklarında bir problem olduğunu söyledi. Bağırsakları delinmiş ve çürümüştü. Prematüre bebeklerin bağırsakları beslenmeye hazır olmadığı için, çürüme ve küçük noktasal delinmeler şeklinde parçalanmalar olabiliyor. Ameliyat olması gerekiyordu ama Dağhan 800 gram olduğu için ameliyatı çok zordu. Ama başarılı bir ameliyat geçirdi. Ameliyattan sonra uzun süre yoğun bakımda kaldı. Şimdi ise gayet sağlıklı."

FOTOĞRAFLI