Çocuklarda su çiçeği belirtileri nelerdir? Nasıl Geçer? Neler Yapılmalıdır? Kadin.com sizler için derledi.

 

Çocuklarda Su Çiçeği (Varisella)

 

Çocuklarda suçiçeği, tüm dünyada olduğu gibi kendi ülkemizde de oldukça sık bir şekilde görülen, çocuklarda olduğu kadar yetişkinlerde de görülmesi mümkün olan, varicella (zoster virüsü) adlı virüs kökeniyle çok kolay bir şekilde başkasına bulaşabilen, seyri sürecince hasta üzerinde çok ağır sendromlar gözlemlenmeyen bir çocuk hastalığıdır.

 

Çocuklarda Su Çiçeği Neden Olur?

 

Çok fazla bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeği virüsü, hastadan dökülen döküntülere basit bir direkt temas ile bir başka kişiye kolayca bulaşabiliyorken, aynı zamanda aynı ortamda bulunan bir diğer çocuğa hava yolu ile de (damlacık yolu) kolayca bulaşabilen bir virüstür. Kış aylarının sonlarına doğru ve ilkbahar aylarının başlarında çok daha sık görülen bu hastalığı genelde her küçük çocuk en az bir kere geçirmektedir.

 

Çocuklarda Su Çiçeğinin Belirtileri Nelerdir?

 

Suçiçeğinin yani diğer adıyla varisella'nın en kolay anlaşılabilen ve gözle görülebilen belirtisi, vücutta meydana gelen deri döküntüleridir. Hastalığın bulaşmasından sonra 1 ya da 2 gün içerisinde meydana gelen ve daha sonra kabuklanan bu deri döküntülerinin doktor tarafından incelenmesiyle kolayca suçiçeği hastalığı tanısı konulabilir. Şayet hasta yakın zamanda suçiçeği geçiren bir kişiyle direkt olarak temasta bulunduysa ya da aynı ortamda bile yer aldıysa, bu tanıyı koymak doktor için daha da kolay olacaktır. Suçiçeği hastalığı tanısı koyma kısmında şüpheye düşülmesi durumunda ise, döküntülerden alınacak bir örneğin laboratuara gönderilmesiyle, hastanın suçiçeği hastalığı geçirip geçirmediğinden emin olunabilir.

 

Çocuklarda Su Çiçeği Nasıl Geçer? Bu Süreçte Neler Yapılmalıdır?

 

Çok ağır belirtileri olmadan atlatılabilen suçiçeğinin tedavisi de çok ağır işlemler gerektirmemektedir. Suçiçeği geçiren çocuğun bağışıklık sisteminde herhangi bir problem yoksa yalnızca enfeksiyon riskini önlemek ve kaşıntıların şiddetini azaltmak için losyon ya da hap kullanması yeterli olacaktır. Şayet hastanın tüm bunlardan ayrı olarak yüksek ateşi de varsa, muayene sonrası doktor hafif bir ateş düşürücü de kullanılmasını isteyebilir. Burada unutulmaması gereken en önemli nokta, suçiçeği geçirirken ateşi olan çocuğa asla aspirin verilmemesidir. Aksi takdirde, karaciğer yağlanmasına bağlı komaya girme ve ölümle sonuçlanabilen "reye sendromu" adlı bir sendrom haline girebilme ihtimali oldukça yüksektir. Uygulanan ilaç tedavisinin yanı sıra, her zamanki günlük hijyene normalinden daha fazla önem verilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Suçiçeği geçiren çocuğun tırnakları kısa kesilmeli ve gün içerisinde bol bol ellerini yıkaması sağlanmalıdır.

 

Su çiçeğine dair daha fazla bilgi kadin.com’da.