CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle, özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan hekimlere günde 8 'A grubu' felçli hasta bakma sınırı getirilmesiyle ilgili sorular yöneltti. Güven, uygulama ile zaten 6 ay bekletilen hastaların bekleme süresinin iki yıla çıkacağını savunarak “AKP’nin engelli dostluğu seçimden sonra bitti” dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından 10 Nisan 2014 tarihli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları konulu bir genelgenin yayınlandığını hatırlatan Güven, genelgeye göre, bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi için günlük en fazla 8 saat üzerinden fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasının kuruma fatura edileceğini, uygulamanın birden fazla kurumda çalışan hekim için de geçerli olduğunu belirtti. CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Güven, genelgenin diğer sınırlamalarını, “Genelgede, 'bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi ve bir fizyoterapist için A grubu denilen felçli, spastik hasta bakma işlemlerinden günlük en fazla 8 hastanın; A ve B grubundaki işlemlerden günlük toplam en fazla 12 hastanın; C grubundaki işlemlerden günlük en fazla 32 hastanın; C ve D grubundaki işlemlerden ise günlük toplam en fazla 64 hastanın işlemi kuruma fatura edilebilecektir’ deniliyor” diyerek ifade etti.
“ARTIK 2 YIL BEKLEYECEKLER”
Türkiye’de her yıl yeni 125 bin nörolojik hastalıkların olduğu, bunların yarısının fizik tedaviye ihtiyaç duyduğu bilgisini veren Güven, “Ancak kamu ve özel kurumların fizik tedavi ve rehabilitasyon yatağı toplam sayısı 2 bin 750’dir. Halihazırda bile kamuda hastalar tedavi olmak için 6 ay bekletilmektedir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından 2008 yılından bu yana yeni fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi açılmasına da izin verilmediğini biliyoruz. Durum böyle iken bu tedbirlerle hükümet 'sosyal devlet’ anlayışını hiçe sayan uygulamalara imza atıyor ve halkı mağdur ediyor. 6 ay bekleyen hastalar artık iki yıl bekleyecek” diye konuştu.
CHP’li Güven, Bakan Çelik’ten şu sorulara yanıt istedi:
“2014 yılı itibarıyla ülkemizde kamu ve özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin toplam yatak sayısı nedir? Özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan bir uzman hekim ve bir fizyoterapistin 'A grubu' denen felçli, spastik hasta bakma sınırının 16’dan 8’e indirilmesinin gerekçesi nedir? Ülkemizde günde toplam kaç 'A grubu' hasta tedavi edilmektedir ? 2013 yılı için günlük 'A grubu' hasta başvuru sayısı ortalaması kamu ve özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri toplamına bölündüğünde hastane başına kaç 'A grubu' hasta başvurusu düşmektedir? Sınırlama sonucu 'A, B, C ve D grubu' hasta başvurularında başvuru sınırını aşan hastalar ne olacaktır? 2008 yılından beri ülkemizde kaç yeni fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi açılmıştır? Bu merkezlerden kaçı kamu kaçı özel merkezdir? Yeni yapılan kamu hastanelerinden kaçı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi olarak planlanmıştır? Kamu hastaneleri bünyesinde açılacak fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin toplam yatak kapasitesi nedir? Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) ihtiyacı olan engelli yurttaşların tedavilerinin yetersiz kalmakta olduğu bilinmektedir. FTR işlemlerine kısıtlama getirilmesi FTR ihtiyacı olan engelli yurttaşların tedavilerinin tamamen durdurulması demek değil midir?”

(AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)