Edip TEKİN/BURSA, () - BURSA Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, kadavradan organ bağışı konusunda Bursa’nın İngiltere’yi geçtiğini belirterek, "Önümüzde İspanya, Fransa ve Kanada var. Altyapı çalışmaları devam eden kalp nakli ameliyatını da gerçekleştirerek,  onları da yakalayacağız" dedi.
Bursa Sağlık Müdürü Akan, Ekim 2016 tarihi itibariyle Türkiye genelinde 22 bin 575 kişinin böbrek, 684 kişinin kalp, 2 bin 252 kişinin karaciğer, 44 kişinin akciğer, 271 kişinin pankreas ve 2 bin 647 kişinin kornea beklediğini söyledi. Bursa’da da bin 163 kişinin böbrek, 192 kişinin karaciğer ve 51 kişinin kornea beklediğini kaydeden Akan, Bursa bölgesinin kadavradan organ bağışı konusunda Avrupa standartlarını yakaladığını ve bu ülkeler arasında önde oran İngiltere’yi geçtiğini söyledi. Akan, şöyle devam etti:
"Bir milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı (pmp)  2012 yılında Avrupa ülkelerinde ortalama 15- 25 arasında iken, ülkemizde sadece 4.9’du. 2013 yılında da bu rakam ancak 5.4’e, 2014 yılında da 5.7’ye, 2015 yılında da 6’ya çıkarıldı. Bursa bölgesinde organ nakli konusunda Bursa, Avrupa standartlarını yakalamış durumda. 2015 yılında Avrupa’da pmp (milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı) oranı 14 ile 16 arasında. Almanya geçen yıl bu rakam 15 seviyesindeydi. Bunların arısında en yüksek oranda olan ülkelerden biri İngiltere'ydi. O da 20 civarındaydı. Biz, geçtiğimiz Kasım ayı itibarı ıle 21 pmp uluşıp İngiltere'yi geçmiş olduk. Önümüzde İspanya, Fransa ve Kanada var. Yürütülecek çalışmalarla onları da geçeceğiz."
KALP NAKLİ İÇİN HAZIRLIK
Bursa'da kalp nakli ameliyatı yapılamadığını belirten Sağlık Müdürü Özcan Akan, bu konuda Uludağ Üniversitesi Tıp fakültesi Hastanesi'nde çalışmaların devam ettiğini söyledi. Akan, "Bursa'da yapımı devam eden yeni devlet hastanesi önümüzdeki yıllarda hizmete girince bu iki hastanede de kalp nakli gerçekleşecek. Önümüzdeki yıl Fransa ve Kanada'yı da yakalayacağımızı düşünüyorum. Bu hastanelerin hizmete girmesiyle bu ülkelerinde açık ara önünde olacağız" ifadelerini kullandı.
ÇEKİRGE DEVLET HASTANESİ BİRİNCİ
Bu arada, Bursa'daki sağlık tesisleri arasında Çekirge Devlet Hastanesi, organ bağışındaki performansı ile bu yıl da Türkiye genelindeki hastaneler arasında birinci oldu. Üst üste 3 yıl birinci seçilen Çekirge Devlet Hastanesi, bu yılın kasım ayına kadar gerçekleşen 43 beyin ölümünden 26 donör bildirimi yaparak, kırılması zor olan bir rekorun da sahibi oldu.

FOTOĞRAFLI