Mustafa ERCAN/ MERSİN, () - MERSİN'de bir firma, tıbbi atıkları sterilize ederek evsel atığa dönüştürülmesinde kullanılan poşet üretti. Üretimin yüzde 94'ü yurt dışına ihraç edilen poşet, Türkiye'deki bazı hastaneler tarafından da kullanılmaya başlandı.
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan PMS Tıp Teknolojiler Şirketi tesislerinde üretilen poşetlerle tıbbi atıklar 134 derece sıcaklıkta 3 dakika bekletildikten sonra evsel atık niteliğine dönüşüyor. Şirket, ortaya çıkan talep üzerine yaptığı Ar-Ge çalışmaları ile ürettiği sıcağa dayanıklı poşetlerin büyük kısmını yurt dışına ihraç ederek Türkiye'ye döviz girdisi sağlıyor.
PMS Tıp Teknolojiler Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güler, Türkiye'de tıbbi atıkların yeteri kadar sterilizasyondan geçirilmeyerek bertaraf edildiğini ifade etti. Güler, "Tıbbi atık, Türkiye'de ve dünyada en tehlikeli atık olarak adlandırılır. Bulunduğu ortamda bakteri taşıdığı için ciddi biçimde enfeksiyon yüklüdür. Bunların özel olarak saklanması hep düşünülmekte ama yapılamamaktadır. Çok özel bir ambalaj sistemiyle saklanması gereken bu atıklara ne yazık ki çoğu zaman bu hassasiyetler gösterilmiyor. Toprağa doğrudan gömülmek suretiyle enfeksiyon taşıyan atıklar yer altında toprağa ve suya karışmak suretiyle insan hayatını tehdit etmeye devam ediyor. Halbuki dünyada yeni gelişen teknolojiyle bunların evsel atıklara dönüştürerek ekonomiye kazandırmak mümkün. Ürettiğimiz poşetlere yurt dışından büyük bir talep var" dedi.
Aynı zamanda hastane ortam ve cihazlarında kullanılan alet ve benzeri malzemeleri de ürettiklerini ifade eden Mustafa Güler şöyle konuştu:
"İnsan sağlığı oldukça önemli ve uzun bir süreçtir. Bu nedenle yeni ürünler ve Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz. TUBİTAK ile birlikte geliştirdiğimiz projeler var. Ne yazık ki Türkiye'deki hastanelerin ambalaj sistemleri kullanımı oldukça düşük. Halen eski usul yeşil çuha bezler içerisinde konulan cihazlar, orada steril hale geliyor. Ancak steril kalmıyor tekrar aynı ortamda dışarıya çıkarıldığında enfeksiyonla bir şekilde temas haline geçiyor. Havayla temas ettiği için hastane enfeksiyonu, mikrobu dediğimiz olay da bu yolla buluşuyor. Steril haline getiren cihazlarında steril kalması için ambalaj sistemine yüksek hassasiyetle, malzemelerin kullanması lazım. Aynı şekilde tıbbi atıkta da bu hassasiyette gösterilmesi gerek. Hem toprağa, hem de yeraltı sularımızı zehirlemeye devam ediyoruz. Bunu bir an önce önüne geçilmesi konusunda ilgili birimlerin, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığımızın bu konunun bunu üzerinde durmaları ve ortadan kaldırması gerek."

FOTOĞRAFLI