Doğumdan itibaren bebekler oldukça hızlı bir şekilde öğrenme sürecine girmektedirler. Henüz çevrelerindeki olup biten her şeyi algılamaları ve anlamaları mümkün olmasa da iletişim becerileri ile kaba ve ince motor gelişimlerini desteklemek mümkündür. İlk üç aylık süreç hemen herkes için oldukça zor geçmektedir. Anne uykusuz, yorgun ve şaşkın bir süreç yaşar. Bebek ise daha şaşkın, savunmasız, ürkek ve muhtaçtır. Bu süreçte birbirimizin dilini anlayabilmek adına bebeğimizin büyümesini beklemek büyük bir yanlıştır. Oysa onu takip ederek neye ihtiyaç duyduğunu, neyi sevip neyi sevmediklerini doğduğu gün bile anlamak mümkündür. Bebek gelişim sürecini destekleyecek aktivitelerden bahsedelim.

Bebek Gelişim Sürecini Destekleyecek Aktiviteler;

·         Masaj bebek gelişiminin oldukça önemli parçalarından biridir. Bu süreç bebek için keyifli bir aktivite olduğu gibi anne için de oldukça hoş bir dönemdir.

·         Bebeğinizin minik ayaklarını gıdıklamak ve bol bol öpmekte onlar ile iletişim kurabilmekte oldukça önemlidir.

·         Bir battaniye üzerine sırt üstü ya da yüz üstü yatırarak battaniyenin kenarlarından tutarak yuvarlama çocuğunuzun oldukça hoşuna gidecektir.

·         Her sabah ilk alt değiştirme sürecinden önce gerinme hareketleri yapabilirsiniz. Kollarını göğüslerinin üzerinde çapraz şekilde tutarak ayaklarını karnına doğru itin. Daha sonra da bebeğinizin bacaklarını aşağıya ellerini ise başlarının üzerine doğru uzatın.

·         Onunla minik oyunlar oynayın. Bebeklerin en çok hoşlandıkları oyun hiç şüphesiz ki ebeveynlerinin yüzlerini elleri ile ya da farklı bir nesne yardımıyla kapatarak daha sonra ‘’ ceee ‘’ diyerek açmalarıdır.

·         Ona sürekli olarak şarkılar söyleyin. Kucağınıza alarak dans edin.

Bebek Gelişimini Destekleyen Oyuncaklar;

İlk üç aylık süreçte bebeklerin aktiviteleri beslenme, alt değiştirme ve uykudan ibarettir. Ancak bu süreçte onların ilgini çekebilecek oyunlarda mevcuttur. Bebeklerin henüz görme yetenekleri tam olarak gelişmez. Bu nedenle de uzaklarındaki nesneleri görmekte zorlanırlar. Bu sebeple oyuncuklarını bebeklerin yaklaşık olarak 20 cm. uzağına koymalısınız. Işık, ses çıkaran ve hareketli oyuncaklar bu dönemde bebekler için oldukça önemlidir. Oyuncak seçiminde seslerinin sakinleştirici müzikli olmasına dikkat edin. Bebeklerin sorunlarını çözen uygulamalar için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz. https://www.adimadim.com/ay-ay-bebek-gelisimi

Bebekler doğdukları andan itibaren etraflarını gözlemleyen ve gördüklerini tekrarlayan varlıklardır. Bu nedenle onlar ile kuracağınız iletişimin yanı sıra ev içerisinde ebeveynlerin karşılıklı olarak birbirleri ile olan iletişimleri de büyük bir önem taşımaktadır.