Nursima KESKİN / ERZURUM, () - ERZURUM Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde, ilk kez 'biyonik kulak' olarak bilinen koklear implant ameliyatı yapıldı.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yörük, çeşitli nedenlerle işitme yetisini kaybeden veya doğuştan duymayan 4 yaş altındaki çocuklara koklear implant ameliyatı yaparak duymalarını sağladıklarını söyledi. Doç. Dr. Yörük, Doğu Anadolu Bölgesi'nde biyonik kulak ameliyatının ilk kez Atatürk Üniversitesi'nde yapıldığını belirtti. 4 yaşından sonraya kadar beyne ses gitmemesi halinde beyindeki işitme merkezinin silindiğini, ailelerin bu süreye dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Özgür Yörük, 25 bin TL maliyetindeki bu ameliyatın bedelinin devlet tarafından karşılandığını belirtti. Bölgedeki ilk biyonik kulak ameliyatına İstanbul Çapa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Güldiken ile girdiklerini, doğuştan ve sonradan işitme engelli olan Affan Ata Türk (2), Baran Yazıcı (2) ve Berat Kesik'in (3) ameliyat edildiğini anlatan Doç. Dr. Özgür Yörük, bu çocukların yaklaşık bir ay sonra işitebileceğini kaydetti. 
'AİLELER BAŞVURSUN'
Toplumda duymayan ve konuşamayan insanların, yaşamlarını alt düzeyde  sürdürdüğünü anlatan Doç. Dr. Özgür Yörük şunları söyledi:
"Çocuk belli bir yaşa kadar duymazsa konuşamaz. Hayatını da işitemeyen ve konuşamayan bir insan olarak devam ettirmek zorunda kalır. Bu insanlar çok zeki, yetenekli olsalar bile alt düzeyde hayatlarını sürdürürler. Evlenirken, işe girerken, normal yaşatılarında her zaman zorluk yaşıyorlar. Ama biz biyonik kulak ameliyatını yaparsak bu çocukların duyma işleminini tamamlayabiliyoruz. Özellikle 3 yaşında ameliyat olursa yaşıtları gibi konuşup duyabilir. Yani normal bir insan haline gelebilir. Ailenin bize gelip 'Çocuğumuz duymuyor. Bize yardımcı olur musunuz?' demesi yeterli. Hasta ücret ödemeden bu hizmetten faydalanabiliyor. Ülkemizde bu ameliyata ihtiyacı olan çocuk sayısı 3 bin civarında. Lütfen duymayan işitmeyen çocuğunuz varsa 'kader' deyip ihmal etmeyin. Bize başvurun." 
'ANNE' DEMELERİNİ BEKLİYORLAR
Öte yandan ameliyat olan 3 çocuğun yanından ayrılmayan anneleri, "Çocuklarımızın 'anne' demesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Atatürk Üniversitesi'ne ve Doç. Dr. Özgür Yörük'e çok teşekkür ediyoruz" dediler.
FOTOĞRAFLI