İSTANBUL, () MEDICANA Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesriye Demirel, diyabetli ve diyabet açısından risk altındaki hastaların yaz aylarında ve aşırı sıcaklarda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti ve yapılması gereken ilk önerilerinin başında sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz olduğunu, artan hava sıcaklığının ve nemin, insan vücudunda önemli bir miktarda su kaybına neden olduğunu ifade etti. Dr. Demirel, “Sıcaklığın artması ile vücudun iç dengesi devreye girer, ter bezleri çalışmaya başlar. Terlemek vücudu serinletir ve vücut ısısının yükselmesini önler. Terlemek vücut ısısında düşmeye neden olduğu için iyi olmakla birlikte su kaybının çok olduğu durumlarda hayati tehlike yaratmaktadır. Diyabetli hastalarda kan şekeri düzeyleri yüksek olduğunda şeker, idrar yoluyla dışarı atılmaya çalışılır ve normalden daha fazla su kaybı görülebilir. Aşırı sıcak ve artan nem oranları diyabetik hastalar için sorun oluşturabilir” dedi.

AŞIRI SICAKLAR DİYABET HASTALARINI TEHDİT EDİYOR

Diyabetikli hastanın yaşının, organ hasarının, kan şekerinin ayar düzeyinin, ruhsal sağlığı ve beslenme durumunun bu sürece katkısı olduğunu belirten Dr. Demirel, "Şeker ayar bozukluğu, pıhtılaşma bozukluğu  sonucunda kalp krizi, beyin felci riski artabilir. Diyabetik ayak sorunlarında artış olur. Uzun süre güneşte kalma sonucu gelişen güneş çarpması diyabetli hastalarda daha sık görülmektedir. Güneş çarpması halsizlik, yorgunluk, kas krampları, aşırı terleme,  soğuk ve nemli cilt, baş ağrısı, çarpıntı ve bulantı yapar.  Bu durum diyabetiklerde sinir tahribatı ile  vücudun ısı dengesi bozabilir. Terleyememe sorunu olabilir. Bu durum diyabetik hastalar için tehlike oluşturmaktadır. Belirtilerinin başında halsizlik, kas krampları, çarpıntı, yorgunluk, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı  gelmektedir" dedi. 

AŞIRI SICAKLARDA SIVI TÜKETİMİNİ ARTTIRIN

Medicana Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesriye Demirel, sıcak havalarda günlük 2-5 litre arasında sıvı alınmasına ve suyla birlikte tuz ve mineral tüketiminin önemine dikkat çekti ve “Karpuz gibi meyveler içindeki şeker miktarı yüksek olduğundan az miktarda alınmalıdır. Aşırı protein ve yağlar su ihtiyacını artırabilir. Bu dönemde beslenme diyet uzmanına ya da doktora mutlaka danışılmalıdır. Klimalı ve nem oranı düşük bir ortamı tercih edilmelidir. Gün ortası sıcaklarda dinlenmeli çalışmaktan ve egzersizden ve fazla efor sarf etmekten kaçınılmalıdır. Ilık su ile duş alınmalıdır.” dedi.

SICAK HAVALARDA VE AÇIK MEKANLARDA EGZERSİZ YAPMAYIN 

Sıcak havada egzersiz yapmanın vücudu aşırı zorladığını belirten Dr. Demirel, "Günün çok erken ve çok geç saatlerinde egzersize çıkılmamalıdır. Klimalı kapalı ortamlarda egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz öncesi ve sonrasında bol sıvı tüketilmeli, kan şekeri takibi yapılmalıdır. Muhakkak dışarıda şapka takılmalı, ince açık renkli pamuklu giysiler seçilmeli ve güneş koruyucu kremler kullanılmalı" dedi. 
(FOTOĞRAFLI)