Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Keser, çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin genetiksel olarak engelli potansiyellerinin olup olmadığını iyi araştırmalarını istedi.

Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclisi'nde ‘Engellilikte Genetik Temele Dikkat’ hakkında konuşan Prof. Dr. Keser, ailelere ‘engelli fabrikası’ olmamaları uyarısında bulundu. Bir ailede birden fazla engellinin yer almasının genetik özellikler taşıyabileceğine dikkat çeken Keser, "Engelin genetik temele dayanıp dayanmadığının iyi araştırılması ve sonuca göre ikinci çocuğun düşünülmesi gerekiyor." dedi.

Ailelerin, engelli olan birinci çocuğa yardımcı olması için ikinci çocuğu yaptıkları tespitinde bulunan Keser, bunun son derece yanlış olduğunu vurguladı. Keser, "Böyle düşünen ailelerin yaptığı ikinci çocuğun da engelli olması çok yüksek bir ihtimal. Aileler, sürekli çocuk yaparak adeta engelli fabrikası haline geliyor. Ailede genetik olarak engel olup olmadığı evlenmeden önce yapılacak testlerle belirlenmelidir.” ifadelerini kullandı.

    
Keser, kanser ve Akdeniz anemisi başta olmak üzere toplumda yaygın görülen kan hastalığı, kas hastalığı, sağırlık, görme engelli, ruhsal bozukluk ve zihinsel yetersizliklerinin genetik temeli olduğu bilgisini verdi.

Antalya'nın en çok engellinin yaşadığı şehirler arasında olduğunu belirten Keser, “Yüzde 35.7 oranında akraba evliliği gerçekleştiriliyor. Akraba evliliklerinin önüne geçilmelidir. Evlenmeden önce kesinlikle gerekli testler yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.