ANKARA, () - TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, yaptıkları araştırma sonuçlarının vahim olduğunu belirterek, ‘Hava kirliliği ülkemizin en önemli çevre ve halk sağlığı sorunudur. 21. Yüzyılın ilk çeyreği biterken 90`ların başındaki hava kirliliği problemi kentlerimizde tekrar hortlamıştır. Doğalgazın yaygınlaşmasına rağmen bu sorunun tekrar ortaya çıkması ve daha da kritik hale dönüşmesinin ekonomik ve toplumsal sebepleri olduğu bir gerçektir` dedi.

Bozoğlu, Türkiye`de kirlilik ölçüm değerlendirmesinde baz alınan verilerin eksik olduğunu kaydederek, ‘Ülkemizde belirlenen sınır değerler Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü`nün belirlediği sınır değerlerle uyumlu değildir. Bunun yanında, PM 2,5 gibi akciğer hastalıklarına neden olan kirleticiye dair de herhangi bir kısıtlama mevzuatımızda yer almamaktadır` diye konuştu.

Ülkemizdeki kirlilik sınır değerlerin, AB`nin iki katı olduğunu kaydeden ÇMO Başkanı şöyle konuştu: "Avrupalıların ciğeri ciğer de Türkiye`deki yurttaşların ciğeri ciğer değil mi? AB`de ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarında; PM 10 denilen kirleticinin günlük ortalamasının 1 yıl içerisinde sadece 35 kez aşılabilmesine izin verilmektedir. 35 günden fazla aşılması halinde (50 µg/m3 ) acil önlemler alınması gerekmektedir. Bizim ülkemizde ise bu sınır değer çok daha fazla aşılmaktadır. Buna rağmen herhangi bir önlem alınmamaktadır."

Bozoğlu, kirlilik değerlerinin artmasına örnek olarak da Düzce`de 13 kat, Denizli`de 4 kat, Samsun`da 210 gün, Ankara`da 297 gün aşıldığını örnek gösterdi.