ADANA'da, kalın bağırsak kanseri nedeniyle 6 ay ömür biçilen 1 çocuk annesi 22 yaşındaki Tuğba Özbey, cerrahi onkoloji alanında uzman doktorların yaptığı ameliyatla sağlığına kavuştu.
Ev kadını Tuğba Özbey, 2 yıl önce rahatsızlanarak gittiği hastanede kalın bağırsak kanserine yakalandığını öğrendi. Doktorların acil ameliyat önerisini kabul eden Tuğba Özbey, tedavisinin ardından taburcu edildi. Yaklaşık 2 ay önce yine rahatsızlanıp hastaneye giden genç kadın, kanserli hücrelerin yeniden oluşup tüm karın iç bölgesine yayıldığını duyunca fenalaştı. Ameliyata alınan ancak her yere yayılan kanserli hücreler temizlenemeyince doktorların 6 ay ömür biçtiği Özbey, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Cerrahi Onkoloji Servisi'ne gelerek tedavi olmak istediğini söyledi.
'İLK OLARAK ÇOCUĞUMA SARILACAĞIM'
Yapılan muayenenin ardından Prof. Dr. Cem Kaan Parsak ve uzman doktorlar Özgül Düzgün, Ali Duran ile Nidal İflazoğlu, 2 hafta önce Tuğba Özbey'i ameliyata aldı. Yaklaşık 6 saat süren ameliyatta, bağırsaklara ve karın iç bölgesine yayılan kanserli hücreler temizlendi. Operasyonda, 'sıcak kemoterapi' uygulamasıyla kemoterapi dokuya nüfuz ettirilerek etkinliği arttırıldı. Bir süre yoğun bakımda kalan Tuğba Özbey, sağlığına kavuştu. Hastaneden taburcu olmayı bekleyen Tuğba Özbey, ilk olarak eve gidip çocuğuna sarılmak istediğini anlattı.
'UMUTSUZLUĞA KAPILMAYIN'
Operasyonu gerçekleştiren ekibin başındaki Prof. Dr. Cem Kaan Parsak ise, şunları kaydetti:
"Daha önce ameliyat olmasına karşın kanseri nükseden hastamıza daha önceki tedavi sürecinde 3 ile 6 ay yaşam süresi kaldığı söylenmiş ve tedavisi sonlanmış. Hastamız çok genç. Yeni gelişen yöntemlerle ameliyat etmeye karar verdik. Kanserli dokular yayılmıştı. Bunları organlara zarar vermeden temizledik, sıcak ve basınçlı kemoterapiyi karın içi bölgesine uyguladık. Ameliyat sonrası erken dönemde oluşabilecek riskleri de atlatıp taburcu aşamasına geldi hastamız. 3 ile 6 ay ömür öngörülen hastamızla yeni bir şansla yeni umutlarla yola çıktık. Şimdi biraz kemoterapi süreci var ama sağlığı şu an iyi.
KANSERDE GELİŞMELER VAR
Son 30 yılda en önemli sağlık problemi kanser oldu. Önümüzdeki 100 yılda da muhtemelen en önemli sorun olmaya devam edecek. Kanserle mücadelede önemli gelişmeler var. Artık birçok hastada ameliyat yerine sadece ilaçla tedavi uyguluyoruz. Kansere karşı umutsuzluğun olmaması gerekiyor. Yapılan ameliyatlarda çok fazla yapılacak bir şeyin olmadığı söylenen çok sayıda hasta var. Belki hepsi için geçerli değil ama birçoğunun yeniden irdelenerek gelişmiş cerrahi onkoloji ünitelerinde hayata döndürmek için mücadelemiz sürüyor."

FOTOĞRAFLI