Erol AKKIR/ANTALYA, () - ANTALYA'da emekli ebe 61 yaşındaki Hamide Okur, 27 yıllık distoni (istem dışı titreme) hastalığından 'beyin pili' takılmasıyla kurtuldu.
Muğla'nın Ortaca İlçesi'nde oturan emekli ebe Hamide Okur'a, 27 yıl önce 'distoni' teşhisi konuldu. Son dönem ilaç tedavilerine yanıt vermeyen Hamide Okur, 5 gün önce Akdeniz Üniversitesi'nde 'beyin pili takma' operasyonu geçirdi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Uçar ve Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Özkaynak tarafından yaklaşık 10 saat süren ameliyatla Hamide Okur'un vücuduna, beyin pili takıldı. Beynin hareketleri olumsuz etkileyen bölgelerine de ince elektrotlar yerleştirildi.
Hamide Okur, ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Uçar ve Prof. Dr. Özkaynak ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde basın mensuplarının karşısına çıktı. Ameliyattan önceki hali ile şimdiki hali arasında çok fark olduğunu söyleyen Hamide Okur, "Önceden titremelerimin önüne geçilemiyordu. Çok fazla titremem vardı. Kendimi kontrol edemiyordum, çok çabuk sinirleniyor, yürümekte zorluk çekiyordum. Pil takıldıktan sonra yüzde 80 iyileştim. Kendimi çok daha iyi hissediyorum. Kendimi güvenim arttı" diye konuştu.
EVDEN ÇIKAMIYORDU
Hamide Okur'un oğlu Bülent Yıldırım ise annesinin daha önce yanında biri olmadan evden çıkmakta zorluk çektiğini, tekerlekli sandalyeyle dışarı çıkarabildiğini ve dengesini çok çabuk kaybettiğini söyledi. Yıldırım, “Annem ameliyattan sonra hareketlerini kontrol edebilir hale geldi, şu anda daha mutlu" dedi.
TÜRKİYE'DE AZ MERKEZDE UYGULANIYOR
Prof. Dr. Tanju Uçar ise uzun süre hareket bozukluğuna neden olan 'distoni' rahatsızlığı yaşayan Okur'un cerrahi işlemle sağlığına kavuştuğunu söyledi. Hastanın ilaç tedavisine yanıt vermemesi nedeniyle Türkiye'de az sayıda merkezde uygulanan ve dünyada popüler bir uygulama olan beyin pili takma ameliyatını gerçekleştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Uçar, “Ameliyat Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde bir ilk" dedi. Prof. Dr. Uçar, “Ameliyat çok ciddi hareket ve denge bozukluğu yaşayan hastalarda uygulanıyor. Yaklaşık 10 saat sürüyor. Hastanın göğüs kafesinin içine beyin pili takılıyor. Beynin hareket bozukluğuna neden olan bölgelerine de ince elektrotlar yerleştirildi. Zor bir ameliyat, 1 günü alıyor" diye konuştu.
ANINDA ETKİ GÖRÜLÜYOR
Prof. Dr. Uçar, genellikle bu tür ameliyatı hastayı uyutmadan yaptıklarını belirterek, "Ancak bu hasta hareketlerini ciddi oranda kontrol edemediği için uyuttuk. Hasta ameliyatın ilk gecesinde şikayetlerinin yüzde 80'inin geçtiğini söyledi. Bazı hastalarda ise ameliyat sırasında anında etkilerini görebiliyoruz" diye konuştu.
PİL ÖMRÜ 7 YIL
Hastanın ilerleyen haftalarda daha iyi konumda olacağını söyleyen Prof. Dr. Uçar, “Vücuda yerleştirilen pilin ömrü 7 yıl. Bunu değiştirmek daha kolay bir işlem. Titremeler hastalığın durumuna göre, bıçakla kesilir gibi kesildiği de görülebiliyor. Zamanla geçen de var. Ameliyatın maliyeti 30-40 bin TL civarında. Pahalı bir sistem olmasına rağmen SGK karşılıyor" dedi.
100 BİNDE 5 GÖRÜLME ORANI
Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Özkaynak ise distoni rahatsızlığının çok sık görülmediğini, 100 binde 5 gibi görülme oranı bulunduğunu söyledi. Hastalık nedeniyle vücuttaki kasların istem dışı kasıldığını, vücutta anormal, göze hoş görünmeyen eğilmeler, bükülmeler oluştuğunu, titremeler görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Özkaynak, “Bazı hastalar ilaçlara cevap veremiyor. Bu hastalara dünyada uygulanan beyin pili takma operasyonu yapılabiliyor. Hastalığın henüz net bir sebebi bilinemiyor. Genetik, kaza sonrası travmalar, enfeksiyon gibi nedenler hastalığa neden olabiliyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI