Mesleki eğitimde staj yapan öğrencilere çalıştıkları kurum asgari üçretin 3’te biri oranında ücret ödüyor. Bu sağlık sektöründe tersine işliyor. Özel sağlık meslek lisesi öğrencileri ücret almayı bırak üstüne staj ücreti ödüyor. Buna hem veliler, hem okul sahipleri tepkili

Türkiye’de eğitim üzerindeki tartışmalar bir türlü bitmek bilmiyor... Sistemli bir yapıya oturtulmadığı sürece de biteceğe benzemiyor.

Eğitimle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2019 yılına kadar orta vadeli bir programı var. Böyle bir program olması bile güzel...

Yaklaşık 15 yıldır iktidarda olan AKP hükümetlerinin bir toplumun varlığı ve gelişmesi için ‘olmazsa olmazı eğitim’ üzerinde neden bu kadar tutarsızlık sergilediği de 15 Temmuz derbe girişimini yapan FETÖ’cüler yüzünden mi sorusunu akla getiriyor.

FETÖ’cülerin tüm sistemleri eğitim üzerine kurulmuştu. Kendi dershane ve okullarında farkındalık yaratmak için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda oynadılar mı acaba?

AKP’nin 2011’de ortaya koyduğu ‘proje okulları’ planı, hâlâ düzenli bir şekilde hayata geçiremediği, içi boş, veliler ve mezunların da büyük tepkisini çeken bir uygulaması var...

Proje okulları denilen okullar, Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumları...

İstanbul Erkek Lisesi, Vefa Lisesi, Galatasaray Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi gibi bir döneme damga vuran okullar bu proje içersine alınmış...

4 lisenin mezunlar derneği tarafından önceki gün “Her yönüyle proje okulları” adı altında bir panel düzenlendi. Proje okulları denilince akla, eğitimde çok farklı bir sistem üzerinde çalışma geliyor. Öyle ya ‘proje’...

Eğitimciler, bu projenin içinin boş olduğunu, tamamen, bugüne kadar önde gelen devlet okullarının başarılarının yok edilerek, siyasi iktidarın okulları haline getirilmesi yönünde bir düşünce hakim olduğu fikrinde birleşiyor.

Okullarda proje yerine kadrolarla oynanıyor. Öğretmenler rotasyona tabi tutulup gönderiliyor. Yerlerine gelenler ise oldukça tecrübesiz ve bu okullarda geçmiş dönem eğitimlerini yakalayacak bilgi birikimine sahip değil.

Proje okulu olmak için başvuru yapan 163 okuldan 85’i imam hatip... Adı üzerinde proje okullarında eğitim geçmişe göre daha yoğun, farklı ve iyi olması gerekirken, çocuklar 1.5 ay oldukça verimsiz bir dönem geçirdi.

Öğretmen açığı olduğu gibi uyumsuzluk hat safhada. Okul derneklerinin oluşturduğu platform, yapılan panelde elde edilen bilgi ve birikimle, Milli Eğitim Bakanlığı’na verilecek bir öneri paketi hazırlayacak. ‘Projeniz değiliz’ inisiyatifi oluşturan veliler ve mezunlar kendilerini en çok üzen şeyin, projenin bir tanımının bulunmaması olduğunu ifade ediyor.

Yine bir hatırlatma; proje okullarının temelinin ilk atıldığı 2011’den bu yana bu proje ile ilgilenen çok sayıda eğitimcinin de FETÖ’ten tutuklandığı ya da açığa alındığı yönünde bilgiler var.

“Yol yakınken bu projeden vazgeçilsin” diyor okul mezunları...


(SÖZCÜ Gazetesi'ndeki 11 Kasım 2016 Cuma günü yer alan yazım)