Hakime TORUN / ANKARA () - PKK liderlerinden Murat Karayılan'ın çözüm sürecinin anlamsızlaştığına ve bittiğine ilişkin açıklamalarının basına yansıdığı saatlerde HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası yapılan açıklamada meselenin askeri boyutu ile uğraşılmaya devam edilmesi eleştirildi. Görüşme sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sırrı Süreyya Önder, Öcalan'ın "Demokratik özerklik temelli, kanton temelli, herkesin kendisi olarak kalabileceği, siyaset alanı bulabileceği bir demokratik çözüm teklifi"ni hatırlattı.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Kobani'de bir halk imha edilmek tehdidi altında. Bunlar yabancı değil, akrabaları. İnsanlıktan nasibini almış kimsenin buna kayıtsız kalması düşünülemez. Eleştiri yapmak yerine, bir duyarlılık. Gaz ve bomba yağmuruna karşı bir refleks. Hala insanlar meselenin askeri boyutları ile uğraşıp duruyorlar. Bu tek başına çözüme götürücü bir yöntem değildir" dedi.

HDP heyeti çözüm sürecine ilişkin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüştü. Görüşme sonrasında HDP heyeti açıklama yaparak gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder görüşmeye ilişkin, "Suratla bir yol alacağız" diyerek Kobani'deki çatışmalara ilişkin, "Kobani'de bir halk imha edilmek tehdidi altında. Bunlar yabancı değil, akrabaları. İnsanlıktan nasibini almış kimsenin buna kayıtsız kalması düşünülemez. İmralı'ya gitmeden önce bir açıklama yapmak istedik. Eleştiri yapmak yerine, bir duyarlılık. Gaz ve bomba yağmuruna karşı bir refleks. Bu meselenin ebediyen unuttuğumuz çatışmanın topraklarımıza yansımamasını istiyorsak, demokratik siyasete inanan herkesin de böyle düşünmesi gerekir. Oradaki doğal reflekslere değil, onun hemen 300 metre ilerisinde yaşanan vahşi katliama odaklanmamız lazım. Bunlar geleneksel veya kategorik bir düşmanlık üzerinden herkes eski ezberlerine sığınıyor. Bunu en hafif tabir ile sorumsuzluk olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

"ÖCALAN TARİHSEL UYARILARDA BULUNMUŞTUR"

"Karayılan'ın Kobani'de yaşananlar nedeniyle çözüm süreci bitmiştir. Kandil ile görüştünüz mü?" şeklindeki açıklamasını değerlendirmesi istenen Önder, "Sayın Öcalan ile bu hafta içerisinde bu görüşmeyi gerçekleştirebiliriz. Öcalan bölgedeki tüm bu gelişmeleri, gün gün, santim santim öngörerek tarihsel uyarılarda bulunmuştur. Bu meselenin salt askeri müdahalelerle, önlemlerle çözümlenemeyeceğine buraya dönük demokratik bir teklif bütün bölgeye orada yaşayan bütün inanç gruplarına, bütün halkalara dönük demokratik bir teklif sunmakla anlamlı olabileceğini sayın Öcalan onlarca kez dile getirdi" açıklamasında bulundu.

"HALA İNSANLAR MESELENİN ASKERİ BOYUTLARI İLE UĞRAŞIYORLAR"

Önder, "Sayın Öcalan'ın bu tarihsel uyarılarını kamuoyu ile paylaştık. Bu demokratik teklif siyaseten bir türlü olgunlaşamadı. Hala insanlar meselenin askeri boyutları ile uğraşıp duruyorlar. Bu tek başına çözüme götürücü bir yöntem değildir. Bütün bu olanlara karşı Demokratik özerklik temelli kanton temelli, herkesin kendisi olarak kalabileceği, siyaset alanı bulabileceği bir demokratik çözüm teklifi vardı. Sayın Öcalan'ın demokratik İslam Kongresi vurgusu neredeyse bizim kendisi ile ilk görüşmeyi yaptığımız günden beri kendisi için başat konulardan birisiydi. Bugün İslam adına gelinen noktayı gördüğümüzde Sayın Öcalan'ın öngörüsünün kıymeti daha çok anlaşılacaktır" ifadelerine yer verdi.