Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe' deki görüşmesi sonrasında kabine değişikliğine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Yıldırım, "15 bakanımız aynı görevini sürdürmeye devam edecek.
5 yeni arkadaşımız önce görev yapan arkadaşlardan görevi devralacak, bayrağı devralacak. 6 Bakanlar Kurulu üyemizin görev değişikliğiyle yine kabinede görevlerini sürdürecekler. Bakanlar Kurulu'muzun 11 üyesinde ya yer değişikliği ya görev değişikliği gibi bir sonuç ortaya çıkmıştır. 6 arkadaşımızın bakanlar kurulu içerisindeki görev yerleri değişmiş, 5 yeni arkadaşımız da yeni üyesi olmuştur" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan görüşmesine ilişkin Yıldırım,  "Bakanlar Kurulu değişikliğiyle ilgili bugün sayın cumhurbaşkanımıza arzda bulunduk. Yaptığımız görüşme ve istişare sonucu oluşan yeni bakanlar kurulunu kamuoyuna açıklıyorum" dedi. 

BAŞBAKAN YARDIMCILARI 

Kabine değişikliğine göre, Başbakan Yardımcısı Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ. Başbakan Yardımcısı Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek. Başbakan Yardımcısı Kocaeli Milletvekili Fikri Işık. Başbakan Yardımcısı Erzurum Milletvekili Recep Akdağ. Başbakan Yardımcısı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu oldu. 

YENİ ADALET BAKANI GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ ABDÜLHAMİT GÜL

Yeni Adalet Bakanı Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül oldu. 

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI DEĞİŞMEDİ 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı değişmeyerek yine İstanbul Milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya oldu. 

NUMAN KURTULMUŞ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI OLDU 

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı oldu. 

BAKANLAR KURULUNDA SÜRPRİZ İSİMLER VE YERİ DEĞİŞMEYENLER 

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal,  Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan oldu. 

"BU BİR  BAYRAK YARIŞI BİR KAN DEĞİŞİMİDİR" 

Yıldırım, "İsimleri belirlerken kriter ne oldu" sorusu üzerine Yıldırım, "Bu konuşulmaz değişiklik yapılır. Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Gerekli istişareleri yaptık bu gün de değişikliği paylaşıyoruz. Görev yapmış olanlara, görev yapacak olanalar hepsi birbirinden üstün kapasiteli arkadaşalar. Ne görevi bırakan ne görevi alanın birbirine üstünlüğü yok. Bu bir  bayrak yarışıdır. Bir kan değişimidir. Bakanlar kurulu zaman zaman bir yeni değişikliğe ihtiyaç duyulduğunda bunlar yapılır. Demokraside, siyasette olan bir şeydir. Görev dağılımı çalışmaları devam ediyor"  diye konuştu. 

"YENİ GÖREV ALAN ARKADAŞLARIMIZA BAŞARILAR DİLİYORUM"

Yıldırım, "Bugüne kadar Bakanlar Kurulumuzda görev yapan, bu değişiklikle görev almayan görevine devam etmeyen, görevini tamamlayan arkadaşlarımıza yaptıkları hizmetlerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Yeni görev alan arkadaşlarımıza başarılar diliyorum"  dedi. 

KABİNEYE YENİ GİRENLER 

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu,  Adalet Bakanı Abdulhamit Gül,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba,  Gençlik ve Spor Bakanlığı Osman Aşkın Bak ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan. 

KABİNEDEKİ GÖREVLERİ DEĞİŞENLER 

Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ Başbakan Yardımcısı, Sağlık Bakanı olan Recep Akdağ Başbakan Yardımcısı, Milli Savunma olan Fikri Işık Başbakan Yardımcısı, Başbakan Yardımcısı olan Nurettin Canikli Milli Savunma Bakanı, Başbakan Yardımcısı olan Numan Kurtulmuş Kültür ve Turizm Bakanı oldu. 

KABİNEDEN AYRILANLAR 

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,  Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik.