Bahar DEMİREL / ANKARA, () - YARGITAY Başkanı Ali Alkan, Yargıtay Başkanlığı önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yeni yargı paketi ile ilgili olarak yaptığı yazılı basın açıklamasındaki ifadeleri sorulan Alkan, "Yargıtayın iç işleyişi ile ilgili düzenlemeye hiçbir kurumun müdahale etmemesi gerekir. Örneğin bir bakanın istediği müsteşarla çalışması, arzu edilen bir durumdur. Benim de aynı şekilde istediğim bir arkadaşımla yardımcı olarak çalışmam en doğal hakkımdır. Ancak yapılan yasal düzenleme ile buna müdahale edildi. Bu bir yerde yargıya özellikle Yargıtay'ın iç işleyişine müdahaledir" dedi.

"KURUMUMUZUN KURUMSAL DÜŞÜNCESİ ALINMADI"

Yazılı açıklamasında Yargıtay'ın görüşlerinin alınmadığı yönündeki ifadeleri sorulan Alkan, "Bu düzenleme TBMM'ye geldikten sonra ve gelmeden önce kurumumuzun kurumsal düşüncesi alınmadı. Oysa kurumumuzun düşüncesi alınsaydı bizim de istişari mahiyette söyleyeceğimiz olacaktı. Buna müracaat edilmedi. Bunun üzerine ben Yargıtay Başkanı olarak Yargıtay Başkanlar Kurulu'nu topladım. Arkadaşlarımın bu konudaki düşüncesini aldım. Yargıtay Başkanlar Kurulu, madem ki bizim düşüncemiz sorulmadı öyleyse biz de düşünce bildirmeyelim diye bir karar aldı. Bunu biz ilgililere ilettik. Ancak geldiğimiz bu nokta itibariyle benim kişisel olarak bazı açıklamalar yapmam gerekti" diye konuştu.

"AÇIKÇA YARGIYA MÜDAHALEDİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Hangi açılardan yargıya müdahale edildiğini düşündüğü sorulan Alkan, "Bundan 4 ay kadar önce yasal bir düzenleme yapıldı. Yargıtay'ın iç işleyişi ile ilgili olarak düzenlemeler yapıldı. Yargıtayın iç işleyişi ile ilgili düzenlemeye hiçbir kurumun müdahale etmemesi gerekir. Örneğin bir bakanın istediği müsteşarla çalışması, arzu edilen bir durumdur. Benim de aynı şekilde istediğim bir arkadaşımla yardımcı olarak çalışmam en doğal hakkımdır. Ancak yapılan yasal düzenleme ile buna müdahale edildi. Bu bir yerde yargıya özellikle Yargıtay'ın iç işleyişine müdahaledir. Yargıtay Yasası gereğince Yargıtay'daki dairelerin nasıl oluşacağı yetkili organlarca belirlenir. Yapılan düzenleme ile bunun nasıl dizayn edilmesi gerektiğine yön verici şekilde düzenlemeler yapılmaktadır. Bu açıkça yargıya müdahaledir, diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"YASAL DÜZENLEME ÇIKSIN, YARGITAY TAVRINI BELİRLEYECEKTİR"

Adli yıl açılışı konusunda görüşü sorulan Alkan, "Adli yılın açılış törenleri kaldırılmak suretiyle biz bu kurumsal düşünceleri, yargının sorunlarını ve problemlerini muhataplarımıza doğrudan iletme imkanından mahrum kalıyoruz. Bundan sonra adli yıl açılış törenleri yapılır mı yapılmaz mı, o da artık bir muamma. Yasal düzenleme çıksın ona göre Yargıtay da tavrını belirleyecektir" şeklinde konuştu.