Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP'li belediyelerin Şubat ayında yapılacak ilk meclis toplantılarında Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaları başlatacaklarını söyledi.

Ağbaba, TBMM'de Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Cemal Özdamar ile birlikte basın toplantısı düzenledi. 'Herkes İçin İnanç Özgürlüğü' raporunu hatırlatan Ağbaba, bu eylem planının en somut önerilerinden birisinin Cemevlerinin ibadethane olarak hizmet vermesi yönünde bir karar aldıklarını söyledi.

Laik bir devletin tüm yurttaşlarının dinine ve inançlarına saygı duyması, bir inanca mensup yurttaşlara, hiçbir dini inancı olmayan yurttaşlarına da eşit mesafede durması gerektiğini belirten Ağbaba, devletin hiçbir inancı veya mezhebi diğerine tercih etmemesi gerektiğini belirtti.

Devletin, Alevi vatandaşların hükümetin siyasal duruşuna göre tanımlamaktan vazgeçmek zorunda olduğunu söyleyen Ağbaba, önkoşulsuz olarak Alevilerin inanç ve ibadetlerini gerçekleştirdikleri Cemevlerinin statüsünün tanınması gerektiğini belirtti.

Cemevlerinin ibadethane sayılması için ilk kararın CHP'li Maltepe ve Didim Belediyesinin aldığını söyleyen Ağbaba, "Maltepe Belediyesi bu kararını 5393 Sayılı Kanun'un yetki ve imtiyazları başlıklı 15'nci maddesinin (a) bendi gereğince 'belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak' hükmü gereğince vermiştir. CHP'li belediyeler ve CHP'nin muhalefette bulunduğu belediyelerdeki meclis üyelerimiz, devletin atamadığı adımı atacaklardır. Kentlerimizde yaşayan Alevi inancına mensup vatandaşlarımızın inanç ve ibadet hizmetlerini gerçekleştirdikleri Cemevleri, 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında ibadethane olarak değerlendirilerek yasanın tanıdığı hak ve hizmetlerden yararlandırılacaklardır" açıklamasında bulundu.

Ağbaba, tüm CHP'li belediyelere bu konuda tavsiye mektubu yazılacağını açıkladı.