DEMİRTAŞ, KONUŞTU
Şanlıurfa'daki nevruz kutlamasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da düzenlenecek nevruzda Abdullah Öcalan'ın okunacak mesajıyla barış yolunda önemli bir adım atılacağını belirterek, "Ön yargılı ve nefret dolu olmadan bu topraklarda kucaklaşmayı özledik. İnşallah bu nevruz buna vesile olacaktır. Uzun yıllardır yürüttüğümüz bu barış mücadelesi bu nevruzla birlikte şahlanacaktır. Barış sadece silahların susması değil, açlığın yoksulluğun ve adil yaşamın olmasıdır. Silahların susması ateşkestir ama barış değildir" dedi.
Selahattin Demirtaş, partisinin öncülüğünde Paşabağı Mahallesi'ndeki miting alanında sabah başlayan nevruz kutlamasına öğleden sonra yöresel kıyafetle katıldı. Rahatsızlığı nedeniyle aracından yaklaşık 1 saat süreyle inmeyen Demirtaş, konuşma yapmak için ismi anons edilince dışarı çıktı.
Alanda toplanan yaklaşık 30 bin kişinin coşkuyla karşıladığı Demirtaş, konuşmasına Amerika'da ameliyat olan türkücü İbrahim Tatlıses'e geçmiş oluşun dileklerinde bulunarak başladı. Demirtaş, "Kendisi şu anda ağır bir ameliyattan çıktı. İnşallah sağlığına kavuşur. Değerli Şanlıurfalı sanatçı İbrahim Tatlıses’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz, kendisine hayırlı şifalar diliyoruz" dedi.
Ortadoğu ve bütün halkların nevruz bayramını kutlayan Demirtaş, Diyarbakır nevruzda Abdullah Öcalan'ın okunacak mesajına dikkat çekerek şöyle devam etti:
"2015 nevruzu sadece Kürt ve Türk halkına değil, Ortadoğu'da zulüm altında olan; Mısır, Libya, Filistin, Suriye, İran, Irak'a kadar tüm Arap halklarına, Fars halkına da özgürlük getiren bir Nevruz olacaktır. Ön yargılı ve nefret dolu olmadan bu topraklarda kucaklaşmayı özledik. İnşallah bu nevruz buna vesile olacaktır. Uzun yıllardır yürüttüğümüz bu barış mücadelesi bu nevruzla birlikte şahlanacaktır. 21 Mart Diyarbakır’da sayın Öcalan'ın vereceği mesajla barış yolunda çok önemli adım atılmış, önemli bir aşama daha kazasız belasız hak edilmiş olacaktır."
'BİZ ÇİN MALI BİR SİYASETÇİ DEĞİLİZ'
7 Haziran'da yapılacak seçimlere de değinen Demirtaş, seralarda büyütülen parti olmadıklarını belirtip şunları söyledi:
"Biz sentetik, biz seralarda büyütülmüş bir parti değiliz. Yapma, çakma Çin malı bir siyasetçi değiliz. Biz gerçek halk siyasetini, gerçek halk mücadelesini yürüttüğümüz için buralardayız. Sizin gibi gömlek değiştirerek büyümedik siyasette ve bizin içinden çıktığımız mücadeleyi inkar ederek bu günlere gelmedik. Sizin gibi hocanızı satarak bugünlere gelmedik. Dikkat edin Cumhurbaşkanı başka bir telden konuşuyor, Başbakan başka telden, AK Parti'nin diğer sözcüleri başka telden çalıyor. Kafaları karıştığı için değil yolunu şaşırdılar. Bu yüzden her birinin ağzından başka bir şey çıkıyor. Allah kimseyi şaşırtmasın. Bak bütün ülkeye ne söz verdilerse tersini yaptılar. Bu halk onlara destek verdi. Oy istediler, oy aldılar. En zor günlerde Türkiye’nin önemli bir kısmı bunların arkasında durdu. Ne istediler bunlardan? 'Bizim açlığımızı, işsizliğimizi, çaresizliğimizi çözün' dediler. 'Biz Kürdüz, Çerkeziz, Aleviyiz ama dertliyiz. Bu sorunumuzu çözün' dediler. Şimdiye kadar kimin sorunu çözüldü? Kürdün sorunu çözmeyi bir tarafa bırak hakarette başladılar. 'Senin neyin eksik' diyor. Alevinin mi sorunu çözüldü? İşçinin, çiftçinin mi sorunu çözüldü? Çözemeyecekler, böyle bir dertleri yoktur. Böyle bir niyetleri böyle bir kafa yapıları da yoktur. Büyük bir rant büyük bir iktidar gücünü ele geçirdiler. Bunu bırakmamak için ne gerekiyorsa yapacaklar. Çılgınlıksa, provokasyonsa bunu yapacaklar. Korkumuz o ki bunlar iktidardan düşmemek için ülkeyi ateşe atma riskini bile göze alabilir."
PARTİLİLERE PROVOKASYON UYARISI
Ülkede çeşitli provokasyon yapılabileceğini söyleyerek partililere uyarılarda bulunan Demirtaş, "Şanlıurfa ve Türkiye kamuoyunda şunu açıkça söylüyorum. Ülkede provokasyon yapmak isteyenler olabilir. Seçim dönemlerinde ulusal değerlere, dini değerlere ve toplumun farklı hassasiyetlerine karşı saldırılar gerçekleştirebilirler. Ya bunu HDP’ye yıkmaya çalışacaklar ya da diğer toplumsal muhalif kesimlerin üzerine atmaya çalışacaklar. Bu konuda herkesin dikkatli olması lazımdır. Peşin peşin söylüyorum. HDP asla bu tür oyun ve tezgahlar içerisinde olması mümkün değildir. Genç arkadaşlarımızın bu konuda dikkatli olması lazımdır. Özellikle üniversiteli gençlere tahrik etmek isteyecekler. Gerekirse bir adım geri atın" diye konuştu.
'BİZ YÜRÜDÜKÇE SARAY SALLANACAK'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da Cumhurbaşkanlığı Sarayı üzerinden eleştiren Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu sarayı sağlam yapmadıklarını biliyoruz. Çünkü müteahhitti sağlam değildir. Çünkü bu temeli atanların zihniyeti sağlam değildir. Biz yürüdükçe saray sallanacak. Saray sallandıkça, bunlar panikleyecek, bize saldırmaya provokasyona devam edecekler. Bu ülkede tek bir kardeşimizin tırnağı burnu kanamasın biz onu asla istemeyiz. Bu bizim partimizden daha kıymetlidir. Biz bu kadar barışa huzura değer veriyoruz. HDP’nin olmadığı bir parlamentoda asla bir demokrasi olmayacaktır. HDP varsa o parlamentoda demokrasi, demokratik anayasa demokratik işleyiş dışında hiçbir şeyi kabul ettiremezler. Türkiye’nin demokrasi geleceği artık HDP’ye bağlıdır. Asıl Türkiye partisi HDP’dir. Geri kalanların tamamı Türkiye dışı partilerdir. Saray sana mübarek olsun. Senin sarayın dışında başka hiçbir şeyin olmayacak inşallah. 7 Haziran'da elde edeceğimiz güç ile sivil ve demokratik bir anayasanın nasıl olacağını herkese göstereceğiz. İçinde tekçilik olmayan bir anayasa ile biz ülkenin yoksulu, çiftçisi ile birlikte olacağız. Elbet bir gün halklar kendisini yönetecek. Korkun, çünkü halk geliyor. Korkun, çünkü artık HDP, biz geliyoruz. Bunu daha fazla çalışarak ve örgütlenerek yapacağız. Tüm halklar ile kucaklayarak yapacağız."
'SİLAHLARIN SUSMASI ATEŞKESTİR AMA BARIŞ DEĞİLDİR'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Neyiniz eksik?" sözlerini hatırlatarak sorunun çözüme kavuşturulmadığını söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu:
"Sorun çözülmüşse bizim heyetimiz neden İmralı'da? Neden barış trenine bine bine geziyorlar? Elbette ki seçim hesapları için yapıyorlar. Temel zihniyetleri budur. Barış sadece silahların susması değil, barış dediğin şey açlığın yoksulluğun ve adil yaşamın olması durumdur. Silahların susması ateşkestir, ama barış değildir. Ama hala insanlar öldürülüyorsa, hala insanlar konuştuğu için evlerine baskın yapılıp tutuklanıyor, gazeteciler yargılanıyor. Şanlıurfalılar traktörlerde kaza yaparak ölüyorsa, barış yoktur kardeşim, barış gelmemiştir halen."
'TÜM ÜLKE ARTIK BİZDEN ZAFER BEKLİYOR'
7 Haziran'ın barışın tesisi için çok önemli bir gün olduğunu kaydeden Demirtaş, sandıklarda nöbet tutacaklarını söyleyerek konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
"Bunun için büyük bir fırsattır. İnanın burada oylar çalınmasaydı burayı ape (amca) Osman (Osman Baydemir) yönetiyor olacaktı. Bu kez tüm tedbirlerimizi alacak ve sandık önünde nöbetimi tutacağız. Hatta bütün trafolara kediciklerin girmesini önleyeceğiz. Tüm ülke artık bizden zafer bekliyor. Atılan o oylara biz sahip çıkacağız. Gençler örgütlü olacak ve tek bir oyumuz yanmasın diye daha dikkatli olacağız. O sandıktan çıkan her oyda çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği saklı olacaktır."
Selahattin Demirtaş'ın konuşmasının ardından nevruz kutlamaları konserlerle sona erdi.

FOTOĞRAFLI