CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) ait Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu hazırlayan mühendislerin, raporun tesliminden önce işten ayrıldığı ve bilirkişilere göre raporda yer alan mühendislere ait imzaların da sahte olduğu yönündeki iddiaları, soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı.
Milletvekili Vahap Seçer, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bilirkişilere göre raporda yer alan enerji mühendislerinin imzaların sahte olduğu, imzaların taklit edildiği ve raporların yatırımcı firma ve ÇED firması tarafından revize edildiği sırada hiçbir nükleer enerji mühendisi tarafından görülmediği iddialarının basına yansıdığını hatırlattı. Akkuyu NGS ÇED sürecinde pek çok hukukçu ve çevreci yurttaşın başvurularına rağmen kurum görüşlerinin gizlendiğini ve bu süreçte önemli hukuk ihlallerinin yaşandığını öne süren Seçer, Davutoğlu'ndan şu sorulara yanıt istedi:
"ÇED raporu hakkında basına yansıyan iddialar doğru mudur?, TMMOB'nin talebiyle imzalar üzerinde 3 ayrı bilirkişinin yaptıkları bağımsız incelemelerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan raporda yer alan sorumlu nükleer enerji mühendisi imzalarının mühendisler tarafından atılmadığı kanaatine varılmıştır. Olayın basına yansımasından önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mühendisleri ve imzalarını ayrıca ÇED mühendislik firmasında çalışıp çalışmadığını kontrol etmiş midir? Kontrol etmemiş ise gerekçesi nedir?, İlgili bakanlık olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan açıklama yapılması beklenirken bakanın sosyal medya üzerinden bu tip haberlerin maksatlı olduğunu ifade etmesi ve 'Gizli hesaplar içinde olanlar buna engel olamaz' şeklindeki ifadesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bakanın sözünü ettiği 'gizli hesaplar içinde olanlar' ile kast ettiği kişi ya da kişiler kimlerdir?, ÇED sürecindeki sözü edilen usulsüzlükten ötürü, Akkuyu NGS projesi için alınan ÇED Olumlu Kararı'nın Bakanlığın tarafından geri çekilmesi gündeme gelecek midir?, Sözü edilen iddialar Akkuyu ÇED raporunu 'Şaibeli' hale getirmemiş midir? Önergenin yanıtlandığı tarih itibarıyla Akkuyu ÇED raporu geçerliliğini korumakta mıdır?, Proje hakkında ÇED Olumlu Kararı veren yetkililer ve sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmış ise sonucu, yapmamış ise gerekçesi nedir?, Nükleer enerji mühendislerinin şirkette çalışmadıkları dönemde sahte imzaları ÇED raporuna sokan mühendislik firmasının yeterlik belgesi iptali edilecek midir?, Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle diğer ÇED dosyalarında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle yeterlilik belgesi iptal edilen firma sayısı kaçtır?"