EGE Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi, siyaset ve sosyal bilimler uzmanı olan Prof. Dr. Tanju Tosun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'den milletvekili adayı olabilmek için ön seçime girerek, parti içindeki kontenjan adaylara 'Demokrasinin işletilmesine bir tuğla da siz koyun' mesajı verdiğini söyledi. Prof. Dr. Tosun, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının İzmir 2. bölgede oyları zıplatmayacağını ancak kıpırdatabileceğini söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'de ön seçim yarışına girerek mileltvekili adayı olmak istemesini değerlendiren siyaset ve sosyal bilimler uzmanı Prof. Dr. Tanju Tosun, Kılıçdaroğlu'nun bu startejik hamle ile en önemli mesajı örgüte verdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"CHP 55 ilde ön seçim yapıyor. Türkiye'de siyasi partilerin en temel sorunu kendi içlerinde demokratik süreçleri işletememeleri. Ön seçim kararı parti içi demokratik sürecin işlemesi anlamında çok önemli bir karar. Bu bir stratejidir. Bunun hem parti içi hem de parti dışı boyutu var. Kılıçdaroğlu, İzmir'den ön seçime girerek, ülke genelinde diğer illerdeki kontenjan adaylarına net bir mesaj vermiş oluyor. Bu mesaj, 'Parti içi demokrasinin işletilmesi için bir tuğla da siz koyun' mesajı. Bu girişim sadece Kılıçdaroğlu ile sınırlı kalırsa sembolik bir anlamı olur. Siyaset bilimi, ön seçimlerin zaman zaman belirsiz bir tablo da ortaya koyabileceğini gösteriyor. Lidere rağmen bu tablo da ortaya çıkabilir. Kılıçdaroğlu'nun İzmir adaylığı bu anlamda lidere rağmen bir tablo ortaya çıkmasının da önünü kesiyor."
'CHP İÇİNDEKİ KARARSIZLARI TUTTU'
İzmir'de siyasi partilerin oylarının kemikleştiğini, CHP ve AK Parti'nin kendi seçmenini önemli ölçüde konsolide ettiğini ifade eden Prof. Dr. Tosun, safları belirginleşen İzmir'de Kılıçdaroğlu'nun adaylığının 2. bölgede oyları zıplatmayacağını ancak kıpırdatabileceğini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Kararsız seçmen kitlesinden çok memnuniyetsizlere bakılmalı. Hem CHP hem AKP memnuniyetsizlerinden acaba oy çekilebilir mi? Kılıçdaroğlu bu anlamda bir flaş çakmış durumda. Memnuniyetsizlerden ne kadar fazla oy alınabilirse CHP'nin İzmir'deki oy tabanını o kadar genişletebilme potansiyeli var. AKP'den ya da HDP'den birtakım star isimlerin İzmir'den aday gösterilmesi CHP seçmeni açısından çok belirleyici olmayacak. Ama CHP açısından Kılıçdaroğlu'nun İzmir'den aday olması sembolik, psikolojik ve pozitif etki yapacaktır. CHP zihninde 'Acaba versek mi vermesek mi' diye düşünen kendi seçmen kitlesini tutmuş oldu. Bir kısım memnuniyetsiz seçmenin de oyunu alabilir hem AKP'den hem MHP'den. HDP kulvarından baktığımızda onun yerleşik seçmen kitlesi var. Geçmişte CHP'ye oy vermiş daha eğitimli, kentli, protest genç seçmen profili cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş'a oy verdi. Kılıçdaroğlu'nun adaylığının bunlar üzerinde herhangi bir etkisi olmaz. O oylar yine HDP'ye gider. Oyları zıplatmaz ama kıpırdatır."

FOTOĞRAFLI