Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, gündeme getirilen daraltılmış bölge seçim sistemini eleştirdi. Yeniçeri, Başbakan Erdoğan'ın Köşk'e Cumhurbaşkanı olarak çıktıktan sonra Anayasa değişikliği ile görevine 'başkan' olarak devam etmek amacında olduğunu söyledi.

Yeniçeri, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Son zamanlarda çocuk cinayetlerinde artış görüldüğüne belirten Yeniçeri, çocuk cinayetlerinin giderek artan toplumun yozlaşmanın sonucu olduğunu, bu cinayetlerin açlık, işsizlik, cinsel istismar ve ahlaki yozlaşma gibi nedenlerden ileri geldiği açık olduğunu söyledi.

MİT yasasını da eleştiren Yeniçeri, "Yasa MİT'in yürüttüğü faaliyetlerindeki denetimsizliği gizlemek için TBMM bünyesinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulmasını öngörüyor. Şark kurnazlığı mantığı ile hareket edilerek bir komisyon kurulmuştur. Yasayla MİT'e Meclis denetimi getirildiği ifade ediliyor. MİT'in denetimsizliğini gizlemek için sözde işlevsiz bir TBMM komisyonu kuruluyor. Bu komisyonun adeta MİT faaliyetlerine ilişkin yargının yapacağı denetim gibi bir denetim görevini yerine getireceği söyleniyor. Çıkartılan MİT Yasası Anayasaya aykırıdır. Umuyoruz ki, Cumhurbaşkanı şimdiye kadar yapmadığını yapar, işi Anayasa Mahkemesine bırakmaz ve bu yasayı veto eder. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile arasını bozmamak için Anayasal görevini tam olarak yapmıyor. Cumhurbaşkanlığına devam etmek için bir irade gösterdiğini görüyoruz" dedi.

E-BİLET'E TEPKİ

E-Bilet sisteminde sporseverlerin kişisel bilgilerinin ticari bir mal olarak kullanılmasının kabul edilemeyeceğini belirten MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, "E-Bilet yöntemiyle seyircilerden elde edilen bilgilerin üçüncü kimselere satılması haksız, hukuksuz ve mantıksız bir uygulamadır. Anayasaya, evrensel hukuk kuralları ile insan haklarına da aykırıdır. Fenerbahçe ile oynanacak olan derbiye e-bilet uygulaması yüzünden gitmeyeceklerini açıklayan Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı olmak üzere tüm taraftar oluşum ve grupların kimlik bilgilerine sahip çıkmalarını doğru bulduğumu belirtmek istiyorum. Bu bir sivil itaatsizlik eylemidir" şeklinde konuştu.

Gündeme gelen daraltılmış bölge seçimleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yeniçeri "Böylece Adalet ve Kalkınma Partisi daha az oyla daha çok temsil elde edeceği bir sisteme geçmiş olacaktır. Daraltılmış bölgeye geçilmesi durumunda 12 Haziran seçim sonuçlarını baz alarak yaptığı hesaplara göre, Adalet ve Kalkınma Patisi'nin milletvekili sayısı 25-30 civarında artarak 350-360 aralığına ulaşacağı hesaplanıyor. Böylece AKP'nin arzu ettiği Anayasa değişikliğini gerçekleştirebilecektir. 2015 Haziran milletvekili seçimlerinden hemen sonra 'başkanlık sistemi' veya 'partili cumhurbaşkanlığı' sistemini Adalet ve Kalkınma Partisi'nin gündeme getirilmesi hesaplanıyor. Köşke çıkması durumunda Cumhurbaşkanı olarak göreve başlayacak Erdoğan, Anayasa değişikliği ile birlikte yola 'başkan' olarak devam etme hesapları yapıyor" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olduğu zaman Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık krizinin doğacağını belirten Yeniçeri, “Tayip Erdoğan ve Gül'ün karşısında yüzde 57 var. Bu yüzde 57'nin ortak bir aday çıkartması durumunda Tayyip Erdoğan döneminin bitecektir" dedi.

() (FK)