MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, zor günler geçiren ve borçları nedeniyle transfer yapamadığı için amatör kümeye düşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Kocaelispor’un içinde bulunduğu durum ile ilgili TBMM'den araştırma yapılmasını istedi.
Milletvekili Türkkan, araştırma önergesinin gerekçesinde 47 yıl önce kurulan Kocaelispor Kulübü’nün kentiyle özdeşleşmiş, taraftarıyla bütünleşmiş, Avrupa Kupaları’nda Türkiye'yi en çok temsil eden takımlar arasında bulunduğunu belirtti.

 Türkkan, kulübün geçmiş yönetimlerin kötü idaresiyle borçlarını ödeyemez duruma geldiğine vurgu yaparken, 2011-12 futbol sezonunda ödeyemediği borçlar nedeniyle transfer yasağı uygulandığını, bu nedenle transfer yapamayan kulübün diğer takımlarla eşit şartlarda mücadele edemediğine dikkat çekti. Türkkan, bunun nedenlerinin araştırılmasını isterken önergesiyle ilgili şu gerekçeleri dile getirdi:

"* 47 yıl önce kurulan Kocaelispor Kulübü kentiyle özdeşleşmiş, taraftarıyla bütünleşmiş, Avrupa Kupaları’nda Türkiye'yi en çok temsil eden takımların başında gelmiştir. Yeşil- siyah renklere sahip Körfez temsilcisi, 1979-80 ve 1991-92 yıllarında Türkiye 2'nci Ligi şampiyonu olmuştur. Türkiye 1'inci Ligi’ndeki en büyük başarısı ilk yarısını lider tamamladığı 1992-1993 sezonunda aldığı; dördüncülüktür.
* Kocaelispor bugüne dek eski adıyla UEFA Kupası'nda 4, UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda 4 ve UEFA İntertoto Kupası'nda 10 maç olmak üzere toplam 18 maç yapmıştır. Bu maçlarda 5 galibiyet ve 5 beraberlik alıp 8 kez mağlup olmuştur.

* Özellikle 1990-2000 yılları arasında o dönemdeki adıyla Türkiye Birinci Ligi'nde 'Anadolu Efsanesi' olarak tanınan Kocaelispor, 1996-97 ve 2001-2002 sezonlarında Türkiye Kupası'nı alarak tarihinin en büyük başarılarını elde etmiştir.

* 2007-2008 sezonunda ilk kez 1. Lig şampiyonu olarak 5 sene aradan sonra Süper Lig'e yükselmiştir. Süper Lig'e çıktığı sene tekrar Bank Asya 1'inci Lig'e düşmüştür. 2009-10 sezonunda takımın 2'nci Lig’e düşmesi engellenememiştir.

 * 2010-11 sezonunda FIFA tarafından eski futbolcu borçları nedeniyle 6 puanı silinen ve ligin ilk 3 haftası mağlup olan takım bundan sonra ligin 20. haftasına dek mağlubiyet görmemiş ve -6 ceza puanına ragmen 30 puanla 11'inci sırada kendisine yer bulmuştur. Tecrübeli birkaç futbolcu dışında kadrosunun tamamı altyapıdan profesyonel yapılan gençlerden oluşmaktadır.

* Ancak yıldan yıla geçmiş yönetimlerin kötü idaresiyle borçlarını bile ödeyemez duruma gelen Kocaelispor’a 2011-2012 futbol sezonunda ödeyemediği borçlar yüzünden transfer yasağı uygulanmış, transfer yapamayan kulüp diğer takımlarla eşit şartlarda mücadele edememiştir. Maçlara 21 yaş altı futbolcularla çıkan Kocaelispor, 2'nci Lig Beyaz Grup'u 32 maçta 9 puan toplayarak ve tam 130 gol yiyerek son sırada tamamlamıştır. Giderek çöküş sürecine giren Kocaelispor, 2012-13 sezonunda tarihinde ilk defa 3. Lig'de mücadele etmek zorunda kalmıştır.

 * Daha önce iki kez Türkiye Kupası'nı da kazanmayı başaran Kocaelispor Kulübü'ne hemen her gün akla gelmedik kişi ve kuruluşlardan haciz işlemi gelmektedir. Borçları nedeniyle transfer de yapamayan, kapısına kilit vurulmak üzereyken, eski futbolculardan oluşan yönetimin kulübü devralmasıyla bir süre daha ayakta kalan Kocaelispor'da, bu sezon öncesinde de Nebil Uzun başkanlığındaki yönetim göreve gelmiş, ancak bu yönetim de kentte tüm kapıları çalmasına rağmen sorunları çözecek ekonomik desteği bir türlü alamamıştır.

* Kocaelispor’un fuar içerisindeki binası da içler acısı haldedir. Kocaelispor Kulübü’nün böylesi bir binada hizmet vermesi utanç vericidir. Kocaelispor Başkanı’nın bulunması gereken yer böyle olmamalıdır. 

* Sporun siyasetten faydalanması yerine siyaset spordan faydalanmış, siyaset yıllardır Kocaelispor’u kullanmıştır. Şu ana kadar siyaset spordan çok faydalanmış, ancak spor siyasetten aynı şekilde katkı alamamıştır. Kocaelispor Kulübü’nün bu noktaya gelmesi tamamen geçmiş yönetimlerin hatasıdır. Bir zamanlar futbolcu üretim merkezi olan bu şehrin takımı şimdi boş ve öfkeli tribünlere oynamaktadır. Kocaelispor tam anlamıyla perişan durumdadır. Kocaelispor tarih olmak üzeredir. En acısı da Kocaeli şehrinin, takımları Kocaelispor’un yok oluşuna “Dur” dememesi, diyememesidir.