MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel iman gibi ulvi bir şey üzerinden kadınları yargılamanın, açık-kapalı, örtülü-örtüsüz demenin çirkin şeyler olduğunu belirterek, "Millet uzaya gidiyor, biz hala kadınları cinsiyetleri üzerinden, giysileri üzerinden tanımlamaya çalışıyoruz" dedi.

Ruhsar Demirel ile MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, 9 Kasım'da Ankara'da yapılacak miting çalışmaları kapsamında Karabük'e geldi. Safranbolu'da bir otelde basın toplantısı düzenleyen Ruhsar Demirel partilileri mitinge davet etti. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirel, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in iç tüzük nedeniyle pantolon giyemeyeceğini dile getirmesiyle ilgili olarak, "Meclis'teki iç tüzükte yazılı olmayan ama teamülen kullanılmayan bir giysi. Kendisine yönelik 'siz giyebilirsiniz' denildi. O da, 'Herkes ne giyiyorsa ben de onu giyerim' dedi. Bence de doğru, yalnızca size özel bir şey yapılması doğru değildir. Genel Başkanımız da söyledi, biz birlikteliklerimizle çoğalmalıyız, farklılıklarımızla ayrışmamalıyız. T

oplum olarak da böyleyiz, bu toplumun yansıması olan Meclis'te de böyle olmalı. Kendi farklılıklarımız üzerinden 'Ben onu giyeyim, ben şunu giyeyim' dersek, bu doğru değil. Dün iç tüzükle ilgili komisyonda çalışan arkadaşlarımız da ifade ettiler. Zaten açık bir hüküm olmadığını, teamülen böyle bir tutum olduğunu söylediler. 1970'lerde başlayan kadınların pantolon giyme davranışı Türkiye'deki Meclis'te oluşmuş teamülün dışında olduğu için öyle bir şey konulmamış. Bu bir engel midir, değildir? Bir tercihtir. Ama biz o teammüle bugüne kadar uymuşuz. Ama bundan sonra isteyen arkadaş giyebilir. Daha önce Ak Partili bir milletvekilinin genel kurul salonuna pantolonla gelişinin bir fotoğrafı vardır. Girdi de ne oldu? Bir işlem mi yapıldı, birileri 'hayır mı' demiş? Biz olmayan bir sorunu var edip, sonra da 'çözdük' demekten memnun olan bir toplum haline geldik" diye konuştu.

Demirel kadınlara açık-kapalı, örtülü-örtüsüz demenin çirkin olduğunu söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Daha önce iktidar partisinin milletvekili pantolonla geldi, daha dün başötürülü hanımlar geldi. Hacca gitmişler, hacdan geldikten sonra 'Biz böyle devam etmek istiyoruz' dediler. Ana akım medyanın kimin kontrolünde olduğunu herkes biliyor. Ana akım medya üzerinden bu sözler yapıldı. Bir şey mi olacak? Ne olacak ki? İnançlarımızın uzantısı olan her şeye herkesin 'evet' demesi lazım, ben sizi inancınız üzerinden yargılayabilir miyim? İnsanların bu kadar basit tercihlerini bile yargılayamazken, iman gibi ulvi bir şey üzerinden kadınları yargılamak, açık-kapalı, örtülü-örtüsüz demek bunlar çirkin şeyler."

Herkesin insanların ailesinden, bedeninden, saçından elini çekmesini isteyen Demirel, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Onun pantolonu mu var, bunun saçı mı açık? Bunlar basit, Türkiye'nin bugününe yakışmayan şeyler. Millet uzaya gidiyor, biz hala kadınları cinsiyetleri üzerinden, giysileri üzerinden tanımlamaya çalışıyoruz. Millet uzaya giderken biz hala başka şeyler peşindeyiz. 'Acaba ayran mı içsem, kola mı içsem?' Millet uzaya giderken 'Şu evde kaç çocuk olsun, sezaryen mi olsun, normal mi olsun?' Bırakın bu işleri. Türk kadınının aklı buna yeter. İnsanların ailesinden, bedeninden, saçından çeksin herkes elini. İsteyen pantolon giysin, isteyen başka şey giysin. Milliyetçi Hareket Partisi insanların hayatına müdahale edilmesine karşı. Biz özgürlük alanının genişlemesini isteyen bir siyasi partiyiz."