MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, CHP tarafından Cumhurbaşkanı’na yapılan liderler zirvesi çağrısıyla ilgili, “Parlamenter demokraside siyasi sorumlu hükümettir, başbakandır. Dolayısı ile bunu liderler zirvesi ile Cumhurbaşkanı ile de paylaştırabilecek bir görüşü doğru bulmuyoruz.” dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı’na yaptığı liderler zirvesi çağrısını değerlendirdi.

CHP’nin, gelişen olaylar karşısındaki tutumunun ‘s’ harfi ile özdeş olduğunu söyleyen Bal, “Yani sağa sola yalpalayarak giden bir hali bulunmaktadır. Vermiş olduğu demeçlerde ortaya çıkmış olan toplumsal soruna karşı koyduğu tavrı bugün artı ertesi gün eksi olarak değerlendirmektedir. Dolayısı ile Taksim’de başlayan ve öfke patlaması olarak ortaya çıkan olaylarda ülkenin sosyal çatışmalar içerisine itilmemesi noktasında sorumluluğu olan CHP bu sorumluluğunun gereğini yerine getirememektedir. Bazı alanlarda da tahrik edici bir pozisyonu takınmakta.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı’nın liderleri toplaması gerektiği şeklindeki görüşün, AK Parti’nin üzerinde bulunan sorumluluğu Cumhurbaşkanı üzerine yıkma şeklinde de anlaşılabileceğini kaydeden Bal, “Bizim sistemimizde, parlamenter demokraside, siyasi sorumlu hükümettir, başbakandır. Dolayısı ile bunu liderler zirvesi ile Cumhurbaşkanı ile de paylaştırabilecek bir görüşü doğru bulmuyoruz.” ifadesini kullandı. Bal, böyle bir çağrı olursa MHP Genel Başkanı’nın tavrının ne olacağının sorulması üzerine, “Böyle bir liderler zirvesine çağrı olursa bunu Sayın Genel Başkanımız takdir edeceklerdir.” dedi.

MİLLİ İRADEYE SAYGI MİTİNGLERİ

Bir gazetecinin, “Tutuklu vekilleri hatırlatarak bir soru sormak istiyorum. AKP’nin hafta sonu milli iradeye saygı başlığında mitingler yapılacağını açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Bal, “AKP, toplum mühendisliğini gerçekleştirebilmek, gerçeklerden ziyade kamuoyu algısını, parti çıkarını oluşturabilmek için her sözü söylüyor. Ama söylediği sözün arkasında da durmayan bir partidir. Tutuklu milletvekilleri ile ilgili söylediği sözler de bundan ibarettir. Eğer niyet halis olsaydı, şimdiye kadar tutuklu vekiller ile ilgili gerekli adımlar atılır, onlar da milletin verdiği görevi yerine getirebilecek hale gelirlerdi.” şeklinde konuştu.

“BAŞKANLIK ÖNERİSİ 41 MADDENİN ÖNÜNÜ TIKADI”

Bal, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını da değerlendirdi. Başbakan’ın, komisyona bir süre koyamayacağını dile getiren Bal, “AKP’nin süre konusunda sorunu varsa iki yol var. Eğer komisyon çalışmalarından memnun değilse, komisyondan çekilebilir. AKP çekilmenin kamuoyu üzerinde yaratacağı etkilerden kaçmak için komisyon çalışmalarını itibarsızlaştırarak sorumluluğunu diğer partilere yıkıyor.” dedi.

Bal, AK Parti’nin başkanlık önerisi ile 41 maddede komisyon çalışmalarını tıkadığını ileri sürdü. Gelişmiş ülkelerin anayasa yapım süreçlerinin yıllar aldığını kaydeden Bal, yarı gelişmiş ülkelerin ise dış güçler tarafından önlerine konulan metinleri kısa sürede onaylayarak yaşama geçirdiklerini söyledi. Bal, “Başbakan, alelacele zihnindeki anayasayı komisyon ürünü gibi kamuoyuna sunma çabasında.” şeklinde konuştu. Bal, AK Parti’nin başkanlık sistemi ile ilgili 41 maddeyi geri çekmesini istedi.

“GÖRÜŞÜLECEK 63 MADDE VAR”


Komisyonun, ilk etapta 174 madde üzerindeki müzakereleri tamamladığını, ikinci etapta ise bu maddelerden 111’inin daha görüşüldüğünü ifade eden Bal, “Geriye, görüşülecek 63 madde kalmıştır. Bu maddeler ağırlıklı olarak yasama, yürütme, idare ve genel esaslardan ibarettir. Yani tamamen AKP’nin, başkanlık sistemi ile önünü kestiği maddelerdir. Bunlarda hiçbir ilerleme sağlanamamaktadır. Bunda kusur AKP’nin başkanlık sistemi önerisindedir.” diye ifade etti.

“BDP’NİN ÖNERİLERİ ÇILDIRTACAK KADAR UCUBE”


Uzlaşma Komisyonu çalışmalarında BDP’nin tutumunu da eleştiren Faruk Bal, “BDP’nin aklı selim insanları makul bir düzeyde düşünme halinde ifade edildiğinde çıldırtacak kadar ucube teklifleri vardır. Bunlar etnik bölücülük ile ilgilidir. Bunların da sayısı 38 maddeden ibarettir.” diye konuştu.