Bülent DİKTEPE/ KARABÜK, () - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ABD’nin Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı düzenlenecek operasyon konusunda sınır, komşu ülke olarak çok daha farklı bir tavır içerisinde olmaları gerektiğini söyledi. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Mardin Vali Yardımcılığı'na atanan Karabük'ün Ovacık İlçesi Kaymakamı Bahattin Çelik için düzenlenen veda yemeğine katıldı. Şahin, katkılarından dolayı Çelik'e plaket verdi.
CİNAYETLERE TEVESSÜL EDEN ÖRGÜTE KARŞI KOALİSYON KURULUYOR
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin'e, ABD’nin yanı sıra aralarında Suudi Arabistan’ın da yer aldığı 10 Arap ülkesinin, IŞİD’e karşı mücadele planı kapsamında ABD’yle birlikte hareket edeceklerini, Türkiye’nin ise buna temkinli davranması soruldu. Şahin soru üzerine gazetecilere şu açıklamayı yaptı: "Biz prensip olarak özellikle Ortadoğu’daki sorunların dış müdahalelerle değil, bu ülkelerin ve bu ülke halklarının ve yöneticilerinin bir araya gelerek çözümünün daha sağlıklı sonuçlar vereceği düşüncesindeyiz. Eğer şu anda Irak başta olmak üzere Ortadoğu’da büyük bir sancı devam ediyorsa ve bu sancı bir takım terör örgütlerinin de üremesine yol açmışsa bunun dış müdahaleler sonucu o bölgenin şartlarının doğurduğunu düşünüyoruz. Şu anda Suriye’de ve Irak’ta faaliyette bulunan ve basına yansıdığı kadarıyla da maalesef hunharca bir takım cinayetlere tevessül eden bu örgüte karşı bir koalisyon kurulma çabaları var. ABD bu çabaların öncülüğünü yapmaktadır. Biz Türkiye olarak çok yakın sınır komşumuz iki ülkede meydana gelen bu gelişmelerden derin üzüntü duyuyoruz. Buradaki yangın bizi de etkilemektedir. Çünkü komşu evde çıkan yangın bitişik evi de rahatsız eder. O bakımdan biz bu sorunun bölge dinamikleri göz önünde bulundurularak çözümünden yanayız."
OPERASYONDA FARKLI TAVIR İÇERİSİNDE OLMALIYIZ
ABD’den ve diğer koalisyon ortaklarından Türkiye'ye ziyaretlerin olduğunu hatırlatan Şahin, "ABD Dışişleri Bakanı Ankara’da bir takım temaslarda  bulundu. Biz Türkiye olarak bu konuya yaklaşımımızı gerek Başbakan gerekse Cumhurbaşkanı seviyesinde kendilerine takdim ettik. Bizim bu örgütün elinde 49 diplomatımız ve onların yakınları var. Dolayısyla bunların can güvenliğini korumak, onların başına bir hal gelmemesi için duyarlı olmak ve temkinli hareket etmek mecburiyetindeyiz. Kaldı ki gerek Irak’ta gerek Suriye’de bir operasyon başladığında oradaki halk en yakın ülke olarak Türkiye’ye hücum edecektir. Nitekim Suriye’den 1 milyondan fazla insan Türkiye’de mülteci olarak bulunmaktadır. Irak vatandaşları da ülkemize sığınmak durumunda kaldılar. Bunun arkasının gelmesi halinde onlara bakmak, onlara kol kanat germekte bizim görevimiz olacaktır. Dolayısıyla  o bölgeden uzak ama o bölgede bir takım operasyonlar düşünen ülkeler bizim yaşadığımız sıkıntıları asla yaşamıyorlar. Bundan sonra da yaşamayacaklar. Biz bu IŞİD örgütüne yönelik operasyon konusunda sınır bir komşu ülke olarak çok daha farklı bir tavır içersinde olmalıyız. Muhataplarımızda bizim bu tavrımızı anlamalılar, anlayış göstermeliler" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI