CHP Bursa Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Danıştay Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, "Tanıdığım biri vardı" sözleriyle başladığı konuşmasında, hakimlik sınavından elenme öyküsünü anlattı. Kayışoğlu, daha sonra anlattığı öykünün kahramanın kendisi olduğunu açıkladı.

TBMM Genel Kurulu’nda dün gece Danıştay Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının görüşmelerine devam edildi. Dün geceki oturumda söz alan CHP’li Kayışoğlu, konşmasına İstanbul’daki terör saldırısını kınayarak başladı. Çıkarılan bütün kanunların, alınan bütün karar ve uygulamaların öznesinin insan olduğunu ve bir kere de bu pencereden bakılmasını isteyen Kayışoğlu, "Bu ilkeleri bir kenara bırakalım. Bir kez olsun insanların hayatını etkilediğinizi, duygularını değiştirdiğinizi, geleceğini etkilediğinizi, kararttığınızı görün ve bir kere de insan olarak bakın. O yüzden, ben sizin vicdanınıza seslenmek istiyorum, tabii, eğer biraz kırıntısı varsa" dedi. Kayışoğlu, daha sonra "Evet tanıdığım biri vardı" diyerek devam ettiği konuşmasında hakimlik sınavı öyküsünü şöyle anlattı:

"Bir kasabada okuyup avukat olmuştu, büro açmıştı ve babasını kaybedince hayata tutunmak için idealist bir hâkim olmaya karar verdi. Hakimlik sınavına girdi, yazılıyı kazandı, sonra mülakatta elendi. Bir daha hazırlandı, bir daha sınava girdi, bir daha mülakatta elendi. Ona dediler ki; ‘Boşuna uğraşma çünkü senin doğum yerin sakat.’ O, ‘Yok canım, bu kadar da insafsız olamazlar’ dedi, bir daha girdi, bir daha elendi ve sonra gecelerce şöyle dedi: ‘Allah'ım beni yarattın, doğduğum yeri sen belirledin; ailemi, dinimi, dilimi, ırkımı sen seçtin ve eğer bunları ben seçmediysem Allah'ı sevdiğini, Allah'a inandığını söyleyen insanlar neden bu özellikleri yüzünden benim hayatımı belirliyor, beni yok sayıyor, beni ötekileştiriyor.’ Ama ilahi adalete de hep inandı."

Bu sırada AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz’ün, "Aynı yerde doğan başkaları giriyor ama" sözleri üzerine Kayışoğlu konuşmasında, "Evet, siz bu mağduriyetleri hep yaptınız ama sizin döneminizde binlerce insan bu mağduriyeti her gün yeniden fazlasıyla yaşıyor, bir kere de buradan bakın, bunu da bilin istedim. Bu yüzden, eğer siz de gerçekten ilahi adalete inanıyorsanız, gerçekten demokratsanız, gerçekten insan haklarından, hukukun üstünlüğünden yanaysanız artık bu kanunları, yargıyı katletmeyi bırakın ve bir kez olsun, bir kez olsun geleceğimiz için, insanlar için doğru düzgün kanunlar yapın diyorum" diyerek tamamlandı. 
"ELENEN BENDİM"
Kayışoğlu, muhabirinin sorusu üzerine "Tanıdığım biri" diye anlattığı kişinin kendisi olduğunu söyledi. 2003 ve 2005 yıllarında iki kez sınava girdiğini bildiren Tunceli doğumlu Kayışoğlu, "Önemli olan kişiler değil böyle mağdur binlerce insan var. 14 yıldır ülkede ciddi bir mülakat mağduru kesim var" dedi. 

FOTOĞRAFLI