ANKARA, () - BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ve Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak, ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan, "Sayın Başbakan değerli kardeşim Abdürrezzak ve heyeti ile yaptığımız görüşmelerde bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirme fırsatı bulduk. Türkiye ve Malezya'nın BM, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D8 gibi uluslararası platformlarda neler yapabileceğimizi de konuştuk. İnanıyorum ki bundan sonraki süreç, Türkiye ile Malezya arasında çok farklı bir dönemin de başlamasına vesile olacaktır" diye konuştu. Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak, "İki ülke arasında toplam ticaret hacmi 1.5 milyar dolar civarında idi. Daha yüksek hedefler koyduk 5 milyar dolarlık hacmin 5 yıl içerisinde yakalanmasına karar verdik. Sevgili kardeşim Başbakan, serbest ticaret anlaşmasının gelecek hazirandan önce Meclis tarafından onaylanması için de gerekenlerin yapılacağını söyledi" dedi.
"MALEZYA ÜZÜCÜ BİR HADİSEYE ŞAHİT OLDU"
Malezya'daki uçak kazasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Başbakan Erdoğan, "Yakın bir zamanda malum Malezya üzücü bir hadiseye şahit oldu. Bir uçaklarının düşmüş olması, hala bu uçağa ulaşamamış olmaları ve Malezyalıları derinden yaralayan bu kaza özellikle Sayın Başbakanın da ailelere karşı vermem gereken bir hizmet var, bunu verememekten dolayı bir üzüntü içindeyim' diyorlardı. Böyle bir netice var ama arama noktasındaki alanın daraltığını ve hala bir neticeye kısa zamanda varır umudunu taşıdıklarını kendilerinden dinledik. Bu uçakta hayatını kaybeden herkese Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.
"DAHA FAZLA ÖĞRENCİYİ KABUL EDEBİLECEĞİMİZİ KENDİLERİ İLE PAYLAŞTIK"
Malezya'dan gelen öğrenci sayısının Türkiye'de az olduğunu bunun artması yönünde çalışların başlayacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Malezya dışında okuyan öğrenci sayısı çok çok fazla 10 binlerce öğrencisi dışarıda eğitim öğretim görüyor. Türkiye'de öğrenci sayısı çok az biz şu anda daha fazla öğrenciyi kabul edebileceğimizi kendileri ile paylaştık. Seçkin kişiler gurubu oluşturulması adımını kuruyoruz. Bu çerçevede, Türkiye ve Malezya'nın akademi ve iş çevrelerinden önemli isimler, ülkelerimizin ilişkilerine yeni boyutlar kazandırmak için birlikte çalışacaklar."
"DEĞERLİ KARDEŞİM ABDUL RAZZAK"
Ziyaretin, Türkiye ile Malezya arasında çok farklı bir dönemin de başlamasına vesile olacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Sayın Başbakan değerli kardeşim Abdürrezzak ve heyeti ile yaptığımız görüşmelerde bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirme fırsatı bulduk. Türkiye ve Malezya'nın BM, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D8 gibi uluslararası platformlarda neler yapabileceğimizi de konuştuk. İnanıyorum ki bundan sonraki süreç, Türkiye ile Malezya arasında çok farklı bir dönemin de başlamasına vesile olacaktır" ifadelerine yer verdi.
"SEVGİLİ KARDEŞİM BAŞBAKAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜRLERİMİ İLETİYORUM"
Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak Serbest ticaret anlaşması ile birlikte Türkiye ile Malezya arasındaki ilişkilerin artacağını söyleyerek, "Bu ziyaret sevgili kardeşimin Malezya'ya ocak ayının başlarında gerçekleştirdiği bir ziyaretteki anlaşmamız üzerine yapıldı. Stratejik ortaklık anlaşması imzaladık ve şunu söyledik. Serbest ticaret anlaşmasını sağlayacağız. Sevgili kardeşim sayın Başbakan'a teşekkürlerimi iletiyorum göstermiş olduğu kararlılık için. İki ülke arasında toplam ticaret hacmi 1.5 milyar dolar civarında idi. Daha yüksek hedefler koyduk 5 milyar dolarlık hacmin 5 yıl içerisinde yakalanmasına karar verdik. Sevgili kardeşim Başbakan, serbest ticaret anlaşmasının gelecek hazirandan önce Meclis tarafından onaylanması için de gerekenlerin yapılacağını söyledi. Ayrıca, sayın Başbakan Erdoğan'ı, yerel yönetimlerdeki başarıdan dolayı da tebrik ediyorum" diye konuştu.
 
(HT/SS)