"BÖLGESEL VE KÜRESEL BİR SAVAŞIN FİTİLİNİ DE ATEŞLİYOR"
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Rus savaş uçakları Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmeye devam ederse Türkiye'nin tavrı ne olacak" sorusu üzerine şu yanıtı verdi:
"Çok tehlikeli bir aşamaya geliyoruz. Neredeyse bütün orduların, askeri varlıkların olduğu bölge haline geldi. Dünyada 'Şu ordu güçlüdür' dediğimiz kim varsa onun gemileri bu çevrede dolaşıyor. En aktif olarak da şu anda Ruslar görünüyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Ruslar'ın da tutumlarını gözden geçirimleri gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bu artık 'Vekalet savaşı' olmasının ötesinde, bölgesel ve küresel bir savaşın fitilini de ateşliyor. Çok büyük bir risk. Küresel bir çatışma ortamının fitili zaten ateşlenmiş durumda. Ruslar'ın da bu gerilimi sürdürmek durumunda olamadıklarını düşünüyorum. Ruslar'ın mili menfaatlerine bölge barışına katkı sınacak bir durum değil. Bu açık, aleni bir savaştır. Haksız bir şekilde savaşa dahil olmalarıdır. Sürdürülebilir olmadığı kanaatindeyim."
Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler'in bu anlamda bir işe yaramadığını anlatırken, "Kimin BM Konseyi'nde bir dayısı, tanıdığı, ağabeyi varsa o ayakta duruyor. Suriye, Ukrayna olayı da bütün bu sorunlar aslında bir noktaya geliyor. Artık bugün sorun çözme yeteneğini kaybetmiş, barışı değil, savaşı esas alan bir küresel sistem var. Bu sistem başlı başına bir tehlike, tehdittir. Bölge barışı için Suriye'nin toprak bütünlüğü şarttır" diye konuştu.
"GEREKİRSE İMRALI İLE GÖRÜŞMEYE DEVAM EDER" 
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "HDP'nin siyasi varlığı Türkiye demokrasisi için önemlidir, şanstır" dedikten sonra şunları söyledi:
"Sayın Cumhurbaşkanın da ifade ettiği gibi devletin güvenlik birimleri, gerekirse İmralı ile görüşmeye devam eder. Ama asıl olan, toplumun bütün kesimlerinin sürece dahil olmasıdır. Genel manzaraya baktığınız zaman, silahtan yana olanlar maalesef şu aşamada kazanmış gibi görünüyor. HDP'nin içinde de belki Kandil çevrelerinde de." 
HDP Milletvekili Leyla Zana ile Cumhurbaşkanının görüşme tartışmalarına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, "Ümit ederim ki en kısa zamanda yemin metnini Meclis'te okuyarak Cumhurbaşkanı ile görüşme fırsatına kavuşur" dedi.
"BAŞKANLIK SİSTEMİ AK PARTİ'NİN KURUMSAL MESELESİ GİBİ TAKDİM EDİLMEMELİ" 
Kurtulmuş, Başkanlık sistemime Ak Parti içinde destek vermeyenlerin olduğu tartışmalarını değerlendirmesi istenince, "Bu doğru değil. Başkanlık sistemi hükümet programının bir parçası. Bunu cumhurbaşkanın şahsi meselesi ya da Ak Parti'nin kurumsal meselesi gibi takdim edilmesini doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.
"DİYARBAKIR HALKI BİR DAHA FENERBAHÇE'Yİ NE ZAMAN GÖRECEK?"
Kurtulmuş, Ziraat Türkiye Kupası'nda Amedspor ile Fenerbahçe arasında salı günü Diyarbakır'da seyircisiz oynanacak smaça ilişkin bir başka soru üzerine bunun tamamen politika dışı olduğunu kaydederek, "Futbol Federasyonu Ceza Kurulu'nun vermiş olduğu bir karar. Keşke kalabalıklar içerisinde olsaydı. Çünkü Diyarbakır halkı bir daha Fenerbahçe'yi ne zaman görecek? Bu güzel bir fırsattı. Ama tamamen Futbol Federasyonu'nun ceza kurulunun bir kararı" dedi.