ANKARA, () - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hitaben açık bir mektup yayımladı. Kılıçdaroğlu, mektubunda "Sayın Başbakan, sizi peşinen uyarıyorum; Bankacılık sektöründe yaşanabilecek yeni bir krizin sorumlusu olmaya adaysınız. Yüksek rakımlı tepede oturan beyefendinin, Türk bankalarından birisini hedef alan ve açık suç oluşturan sözleri karşısında sessiz kalıyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'na uyarıda bulunarak mektubuna başlayıp, şu ifadeleri kullandı:
"Sayın Başbakan, Sizi peşinen uyarıyorum; Bankacılık sektöründe yaşanabilecek yeni bir krizin sorumlusu olmaya adaysınız. Yüksek rakımlı tepede oturan beyefendinin, Türk bankalarından birisini hedef alan ve açık suç oluşturan sözleri karşısında sessiz kalıyorsunuz. Yeniden uyarıyorum; O zat Anayasal açıdan sorumsuzdur, siyaseten hesaba gelmez. Türk bankalarını korumak, kollamak, denetlemek sizin ve hükümetinizin işidir, bu sorumluluk kanun karşısında da, seçim sandığında da paylaşılamaz. Türkiye gibi açık toplumlarda suç ve ceza süreci şeffaftır. 'Şuradan yakalayamadık, buradan ceza keselim' olmaz. Bir bankayı sermayedarı, mevduat veya kredi müşterisine göre ödüllendirme veya cezalandırma hakkına, yetkisine kimse sahip değildir. Böyle bir keyfilik mali sistemin ortasında pimi çekilmiş el bombası bırakmaya benzer. Bu oyunun kazananı olmaz, herkes kaybeder."
"O BEYEFENDİYE SORUMSUZLUĞUNUN SİZE VE TÜRKİYE'YE ÖDETECEĞİ BEDELİ HATIRLATIN"
Bankalar Kanunu'nun 71. maddesine göre bankaya el konulamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, mektubunda şunları kaydetti:
"Bankalar Kanunu açıktır: Sorunlu bankaya önce 68. madde uygulanır, önlem alması istenir. Bir sonraki adımda, 70. maddeye göre yönetim değişir, atama yapılır. Bu adımlar olmadan 71. maddeye göre bankaya el ko-nu-la-maz. Son kez uyarıyorum; Türk ekonomisi bankacılık kesiminde bugünkünü andıran bir dedikodu ve karalama kampanyasının bedelini ağır ödedi. 25 banka battı, milli gelirin üçte biri kadar zarar edildi. Eğer Başbakan iseniz lütfen gereğini yapın. Hedefteki bankada sorun varsa, yasal çerçevede kalarak çözün. Yok, sorun bankada değil, yüksek rakımlı tepenin sakinindeyse, kendisini önce bir sükûnete davet edin. O Beyefendiye sorumsuzluğunun Size ve Türkiye'ye ödeteceği bedeli de hatırlatın. Bankayı, sermaye piyasasındaki yerli ve yabancı yatırımcıyı tedirgin ve mağdur edenleri, kanunun açık hükümlerine göre cezalandırın. Tavsiyem bunları yapın ve Başbakan olarak göreve başlayın. Kolay gelsin."
"OZON TABAKASINI DELEN DE CHP"
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ayrıca sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabı üzerinden paylaştığı mesajında, CHP'nin IŞİD'i büyüttüğü iddialarına yönelik olarak "'IŞİD'i CHP büyüttü' diyecek kadar akıl sağlığından uzaklaşan yazara bir itirafta bulunmak isterim: Ozon tabakasını delen de CHP!" ifadelerini kullandı.