Ümit KOZAN- Fırat KESKİNKILIÇ- Hakime TORUN / ANKARA () - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Tülay Babuşcu'nun "91 yıllık Cumhuriyet'e reklam arası..." şeklindeki açıklamalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, "O kadar azdılar ki Cumhuriyet'e 90 yıllık parantez söylemini dillerine alıyorlar. Buna cesaret ediyorlar. Cumhuriyet olmasaydı sen milletvekili olacak mıydın, kadın olarak oy kullanabilecek miydin. Bunun adı nankörlüktür. Cumhuriyet olmasaydı sen milletvekili olacak mıydın, kadın olarak oy kullanabilecek miydin. Bunun adı nankörlüktür. Anladık ki bu parantez lale paranteziymiş. Cumhuriyet, birilerinin parantez açma Cumhuriyet'i değildir. Kim oluyorsun sen" dedi.

"BUNLARIN TAMAMI ASPARAGAS YOK BÖYLE BİR ŞEY"

Yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Son zamanlarda gazetelerde okuyorsunuz. Yorumlar yapılıyor. Şu geldi, şu gitti vesaire. Bunların tamamı asparagas yok böyle bir şey. Gerçek olan şu: 77 milyon yurttaşıma sesleniyorum. Hepinizin oyunu istiyorum. Denemek için 4 yıl için yetki istiyorum. Göreceksiniz Türkiye nasıl yönetiliyor. Kul hakkı nasıl korunuyor. Rüşvetçiden nasıl hesap soruluyor. Türkiye'de herkesin işi, aşı nasıl oluyor. Herkes eşit. Benim için yandaş yok, vatandaş var. O kadar azdılar ki Cumhuriyet'e 90 yıllık parantez söylemini dillerine alıyorlar. Buna cesaret ediyorlar. Cumhuriyet olmasaydı sen milletvekili olacak mıydın, kadın olarak oy kullanabilecek miydin. Bunun adı nankörlüktür. Cumhuriyet, birilerinin parantez açma Cumhuriyet'i değildir. Kim oluyorsun sen. Türkiye Cumhuriyeti'ne ihanettir. Anladık ki bu parantez lale paranteziymiş. Bütün yurttaşlarıma sesleniyorum" diye konuştu.

"ADALET VE KALKINMA PARTİSİ MÜZİK KUTUSU GİBİDİR KİM PARAYI ATARSA ONUN MÜZİĞİNİ ÇALAR"

Kılıçdaroğlu, "Adalet ve Kalkınma Partisi müzik kutusu gibidir Kim parayı atarsa onun müziğini çalar. 400 milyarlık para attılar kalkıyor Cumhuriyet'e parantez açıyor, 400 milyar için değil hayatımız pahasına Cumhuriyet'i koruyacağız. Davutoğlu ağzını açıp tek laf etmiyor. Cumhuriyet'e parantez açana sen ne diyorsun. Söyleyemezsen aynı ihanet içinde sen de varsın derim" ifadelerini kullandı.

"UĞUR MUMCU'YU ANDIK 22 YILDIR SİYASİLERİN NAMUS SÖZÜNÜ TUTMASINI BEKLİYORUZ"

Gazeteci Uğur Mumcu'nun faillerinin hala bulunamamış olmasını eleştiren Kılıçdaroğlu, "Uğur Mumcu'yu andık. 22. Yılı. 22 yıldır asıl failleri bekliyoruz. Bir pazar sabahı katledildiğinde siyasiler namus sözü verdi. 22 yıldır siyasilerin namus sözünü tutmasını bekliyoruz. O aynı zamanda iyi bir hukukçuydu. Adalete güvenirdi. Savunmaya da iddiaya da yargıya da önem verirdi" açıklamasında bulundu.

"BU MAHKUMİYET BARO BAŞKANINA DEĞİL TUNCELİ HALKINA VERİLEN BİR MAHKUMİYETTİR"

Kılıçdaroğlu, "Tunceli Baro Başkanı 6 yıl 3 ay hapse mahkum edildi. Hangi gerekçeyle. Bu mahkumiyet baro başkanına verilen bir mahkumiyet değildir Tunceli halkına verilen bir mahkumiyettir. Takibindeyiz. Mücadelemizi sürdüreceğiz. Adalet konusunda hepimizin kaygısı var. Adaletin nasıl törpülendiğini hepimiz biliyoruz. 5 yılda 155 kez yayın yasakları getirildi. Halkı çıkarı için değil, halkın öğrenmemesi için getirildi" diye konuştu.

"HIRSIZ UZAKTA DEĞİL PARLAMENTO'YA GELİRKEN ELİNİZİ CEBİNİZDEN ÇIKARMAYIN"

Kılıçdaroğlu, "Hırsız uzakta değil parlamentoya gelirken elinizi cebinizden çıkarmayın. Ne olur ne olmaz" dedi.

"SEN BAŞBAKANLIK KOLTUĞUNDA OTURAN 23 NİSAN ÇOCUĞUSUN"

4 bakan hakkındaki soruşturma komisyonuna değinen Kılıçdaroğlu, "Biz gidersek birileri de bizimle gelir dediler. Bilal oğlanı unutmayın sakın. Tablo değişti. Davutoğlu'na sormak istiyorum. Sen ne söyledin onlar ne yaptılar. Ben sana vesayet altındasın derken gerçeği söylüyorum. Sen başbakanlık koltuğunda oturan 23 Nisan çocuğusun. Yüce Divan'a gidin dedikten sonra geri adım atmamalıydı. Hani bir fıkra var. Sayın Davutoğlu bir yere gidiyor. Yurtdışında. Kapıda görevliler var. Nereye gideceksiniz. Adınız ne Ahmet. Soyadınız Davutoğlu. Ne iş yaparsınız? Devlet dairesinde Başbakanım diyor. Aynı pozisyon. Ülkeyi yönetemiyorsun. Yürekli değilsin. Başbakanlık koltuğu boş onu doldur diyorum ben sana. Devlet yönetiminin uyum içinde olması lazım. Ama halkın çıkarları paralelinde hırsızların çıkarının paralelinde uyum içinde olursa karşında CHP'yi görürsün. Olay ortaya çıktı darbe girişimi dediler. Senin bakanının koluna saati darbeciler mi taktı. O kasaların içinde paralı darbeciler mi koydu. Darbe de darbe diyorlar. Sana ilkokul çocuğunun anlayacağı soruları soruyorum. Hangi gerekçe ile cevap vermiyorsun. İlkokul düzeyinde sorular soruyorum" ifadelerini kullandı.

"AKP GRUBU SUÇ ORTAĞIDIR OLAYIN AYDINLATILMASINI DEĞİL KAPATILMASINI İSTEMİŞTİR"

Kılıçdaroğlu, "TBMM çatısı altında yolsuzlukları ortaya konmuş dosya AKP tarafından kapatıldı. Artık AKP grubu suç ortağıdır. Olayın aydınlatılmasını değil kapatılmasını istemiştir. Artık suç ortağıdır. Adalet ve Kalkınma Partisi'ne oy veren vatandaşlarıma sesleniyor. Senin cebinden çalındı para. Otur yeniden düşün. Çocuklarını düşün. Bir dahaki sandığa öyle git. Artık yeter. Darbe suçtur. Sadece Davutoğlu İngiltere'ye gitmedi 40 AK Parti milletvekili oyunu yargılamadan yana kullandı. Onlarda biliyor ki güneş balçıkla sıvanmıyor burada yolsuzluk var. Herkesin çok iyi bilmesi lazım" dedi.

"MEHMET ALİ ŞAHİN KUSURA BAKMA SEN DE SUÇ ORTAĞISIN SENİN DE VİCDANIN KİRLİ"

Kılıçdaroğlu, "AKP'nin genel başkan vekili Mehmet Ali Şahin, dobra dobra konuşuyorum diyor. Asgari ücretin bin liraya çıktığı ülkede siyasetçi 700 bin liralık saat alamaz kolunda taşıyamaz diyor. Olay bittikten sonra neden konuşuyorsun. Kusura bakma sen de suç ortağısın. Vicdanını temizlemek istiyor. Senin de vicdanın kirli. Bunu başta söyleyecektin. Olay bitmiş şimdi konuşuyorsun. Sen de en az onlar kadar kirlisin kusura bakma" diye konuştu.

"MUAMMER GÜLER MÜKEMMEL BİR MALİYE BAKANI OLUR"

Kılıçdaroğlu, "Şimdi yeni sayfaya geldik. 4 bakan aklandı bir suçları yok. Önümüzdeki günlerde dilekçe verecekler. Göreve geri dönmek işitiyoruz diyecekler. Haklı mı haklı adamlar. Yardımcı olmak için Muammer Güler mükemmel bir maliye bakanı olur. Yeri gelir birinin önüne yatar hazineyi boşaltır" dedi.

"ZAFER ÇAĞLAYAN HAZİNEDEN SORUMLU DEVLET BAKANI"

Kılıçdaroğlu, "Zafer Çağlayan Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı. Mükemmel. Yürütme konusunda kimse eline su dökemez" dedi.

"EGEMEN BAĞIŞ DİYANET İŞLERİNDEN SORUMLU DEVLET BAKANI"

Kılıçdaroğlu, "Egemen Bağış Diyanet İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı. Tam uyar. Bakama makara deyip her cuma bir ayet sallar" dedi.

"ERDOĞAN BAYRAKTAR KAMU İHALE KURUMUNDAN SORUMLU BAKAN"

Kılıçdaroğlu, "Erdoğan Bayraktar. Biliyorsunuz talimat almakla sorumlu. Kamu İhale Kurumundan Sorumlu Bakan. Kendilerine öneriyorum" dedi.

"EGEMEN BAĞIŞ RECEP TAYYİP ERDOĞAN İLE DALGA GEÇSEYDİ AKLANIR MIYDI?"

Kılıçdaroğlu, "Egemen Bağış'a bakanlık önerdik ama merak ediyorum. AK Parti grubundaki vekillere sesleniyorum. Egemen bağış Bakara makara deyip aklandı. Kuran-ı Kerim ile dalga geçti. Merak ediyorum Recep Tayyip Erdoğan ile dalga geçseydi aklanır mıydı? Asla aklanmazdı. Lütfen ayanın karşında kendilerine bu soruyu sorsunlar" dedi.

"4 YILLIK YETKİ İSTİYORUM HARAMİLERDEN TÜRKİYE'Yİ KURTARACAĞIM"

Kılıçdaroğlu, "Türkiye hırsızların Türkiye'si olmamalı. Bir şeyi daha unutmayın. Somali'ye gittiler çocuklara kitap hediye ediyorlar. Ali Baba ve 40 haramiler. Ya Türkiye'de yeterince harami var. 4 yıllık yetki istiyorum Haramilerden Türkiye'yi kurtaracağım. Amerika'da Diktatörlüğün Psikolojisi kitabını hediye etmişlerdi. Dedim ya Ak Parti müzik kutusu gibidir" diye konuştu.

"ANITKABİR'E GİTMEYEN KRAL ABDULLAH İÇİN BEN NEDEN YAS TUTAYIM"

Kılıçdaroğlu, "Kral Abdullah ölümünde önce 100 milyon dolar göndermişti onunda müziğini çaldılar. Buraya geldiğinde Anıtkabir'e gitmeyen bin insan için ben neden yas tutayım" dedi.

"BUNLARIN BİR ELİ YAĞDA BİR ELİ BALDA SANIYOR Kİ BÜTÜN VATANDAŞLAR BÖYLE"

Türkiye'deki işsizlik üzerinden Başbakan Davutoğlu'nu eleştiren Kılıçdaroğlu, "Soyup soğana çevirdiler. Onların villaları, havuzları, sarayları…var. Senin neyin var? Senin de gırtlağa kadar borcun var. Ahmet Bey yurtdışında söylediği laf var. Avrupa'da işsizlik varsa Türkiye'ye gelin. Dedim ki burada bir yanlışlık var. Araştırdık, gerçekten söylemiş. Sanki burada herkesin işi var. Türkiye gerçeklerinden kopuk. Türkiye'de ne olduğunu bilmiyor. Bunların bir eli yağda bir eli balda sanıyor ki bütün vatandaşlar böyle. Temiz siyaseti getireceğiz" açıklamasında bulundu.

"BU DÜZENİ DEĞİŞTİRMEYE AHDETTİM"

Kılıçdaroğlu, "Burada millet işsiz, perişan vaziyette gelin Türkiye'ye ben size iş bulacağım diyor. İşten umudu kesenler hariç, Türkiye'de 5 buçuk milyon işsizimiz var. Hiç işsizlik yokmuş gibi Türkiye'yi yönettiğini zannediyor. Bu düzeni değiştirmeye ahdettim" ifadelerini kullandı.

 FOTOĞRAFLI