KILIÇDAROĞLU: MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, TEK ADAM DEĞİL
CHP Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da yapılacak referandum nedeniyle Seydişehir ilçesindeki mitingin ardından Konya kent merkezinde bir otelde, partilileriyle buluştu.
Mustafa Kemal Atatürk'ün tek adam olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, Atatürk'ün Samsun'a ayak basması ve ardından da Amasya Genelgesi'nin yayınlamasına değindi. Kılıçdaroğlu, ''Amasya genelgesinde, 'Milletin istiklalini, milletin azim ve kararı kurtaracaktır' diyor Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları. Mustafa Kemal tek adam mı? Hayır. Yanında ekibi var. Millet sözcüğünü tarihe not olarak düşüyor. Osmanlı'da millet kavramı yoktur. Ama kendi milletine güvenen, Anadolu halkına güvenen Gazi Mustafa Kemal, 'Milletin istiklalini, milletin azim ve kararı kurtaracaktır' diyor'' dedi.
Kılıçdardoğlu, Mustafa Kemal Atatürk'ün, daha sonra Erzurum kongresi düzenlediğini ve burada da tek adam olmadığını belirterek, ''Erzurum'a geçiliyor. Erzurum'da kongre toplanıyor. Bir adam değil, tek adam değil, kanaat önderleri, bölgenin vatansever insanları bir araya geliyor, memleketimizi nasıl kurtarırız diye. Tek adam değil'' diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Sivas kongresinde de mandacılığın reddedildiğini belirterek, ''Kongrede mandacılık tartışılıyor. Genç bir kardeşimiz tıbbiyeli Hikmet, kürsiye gelir, mandacılığı reddeder, Türkiye'nin bağımsızlığını savunur. Döner Mustafa Kemal Atatürk'e şunu söyler, 'Mandacılığa karşısız, siz mandacılığı savunursanız size de karşıyız' der. Bu cümle neyi gösteriyor? Bu ülkenin kurtuluş tarihinde, kuruluş tarihinde tek adamın olmadığını gösteriyor. Sonra 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanıyor. Adı üstünde Türkiye Büyük Millet Meclisi, tek adam var mı? Hayır. 23 Nisan'ı ne yapıyoruz, çocuklara bayram olarak armağan ediyoruz'' dedi.
Yeni anayasa değişikliğiyle başkanın gerekçe göstermeden meclisin fesih edilebileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
''Tarihe saygısı olan, bayrağına, dedelerine, atalarına saygısı olan, milletine saygısı olan herkesin buna 'Hayır' demesi lazım. Madem milli irade çok önemli. Madem biz milli iradeyi savunuyoruz, o zaman bir kişi milli iradeye neden istediği zaman meclisi fesih ediyorum desin. Bu ülkenin kurucusuna verilmeyen bir yetkiyi neden başkasına verelim.''
''NİYE ÇİFT BAŞLILIK OLSUN, HERKESİN GÖREVİ ANAYASADA YAZILIDIR''
Anayasa değişikliğiyle başbakanlığın kaldırılacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Başbakanlığı niye kaldırıyoruz. Başkan, aynı zamanda başbakanlık görevini üstlenecek. Neymiş;çift başlılık olmazmış. Cumhuriyet tarihinde niye çift başlılık olsun? Herkesin görevi anayasada yazılıdır. Başbakan'ın, Cumhurbaşkanı'nın ne yapacağı anayasada yazılıdır. Ama siz çıkıp da kendi görev alanızdan çıkıp, başkasının görevine müdahale ederseniz çift başlılık olur. Şimdi daha tehlikeli bir şey geliyor'' dedi.
OSMANLI'DA ÇİFT BAŞLILIK MI VARDI?
Yeni sistemin dünyada örneğinin olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, ''Bizim tarihimize bakıyorum orada da örneği yok. Osmanlı'ya bakıyoruz orada da örneği yok. Osmanlı'da padişah var mı, doğru mu ? Evet. Altında başbakan görevini kim üstleniyor ? Veziriazam. Başka, vezirler var. Onlarda bakanlar. Osmanlı'da çift başlılık mı vardı? Hayır. Başka, Meclis-i Mebusan vardı. Osmanlı, Osmanlı diyorlar, bu düzen orada da yok'' dedi.
Yeni sistemle Cumhurbaşkanı'na verilen yetkileri eleştiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
''Freni patlayan bir otobüse çocuklarınızı bindirir misiniz? Nereye gittiği belli olmayan bir trene çocuklarınızı bindirir misiniz? Pilotu nereye gittiği açıklamasını, yapmadığı bir uçağa evlatlarını bindirir misiniz? Biz şimdi 80 milyon vatandaşı nereye gittiği belli olmayan üstelik freni patlamış, freni olmayan bir otobüse bindiriyoruz. Bana bir Allah'ın kulu çıkıp şurada denetleme yapıyoruz desin. Şurada fren mekanizması var. Yok arkadaşlar yok. Her türlü yetkili kullanacaksın, ama kimse seni denetlemeyecek. Diyorlar ki, denetim var. Nasıl var? 400 milletvekili evet derse var. İyide nerde 400 milletvekili bulacağız. Bugün ki sistemden daha ağır şartlar getiriliyor birisinin yargılanması için'' diye konuştu.
YAYIN TEPKİSİ
Kılıçdaroğlu, ''Ben biliyorum, ben konuşunca onlar çok rahatsız oluyor. Çok ama çok rahatsız oluyorlar. Benim televizyonlara veya konuşma yapacağım saate denk getiriyorlar onlar da program düzenliyorlar ki, onların televizyonları bizi değil, onları versin diye'' dedi.
Kılıçdaroğlu, programın ardından Ankara'ya hareket etti.

FOTOĞRAFLI