ANKARA () - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'nu eleştirerek, "Cumhurbaşkanlığı makamı farklı başbakanlık makamı farklıdır. Ama biz Davutoğlu'ndan şunu da bekleriz. Bir başbakan gibi davranmasını isteriz. Kukla başbakan olmasını istemeyiz. Kişiliğinin gereğini yapmak durumundadır. Ülkeyi yönetirken bütün sorumluluk bendedir, bana verildi. Dolayısıyla ben bağımsız karar alacağım, uygulayacağım derse, bizim bir sorunumuz yoktur" dedi. IŞİD'in elindeki rehinelere ilişkin Kılıçdaroğlu, "Şunun da yanıtını Davutoğlu'ndan beklerim Musul Başkonsolosluğu'nda 49 rehine neden ve hangi gerekçelerle o çalışanlar Türkiye'ye getirilmedi. IŞİD'in elinde rehine olarak bırakıldı. Kimin kararıydı bu? MİT'in uyardığı söyleniyor. Ama birileri siz orada kalın güvencesi verdi. O birileri kim? Sayın Davutoğlu'nun bunu da açıklaması gerekir" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin MYK'sı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Başkanlığı'nda toplandı. Yeni MYK'nın ilk toplantısında değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz, ağırlıklı olarak projelerimizi kamuoyunun gündemine getireceğiz. Çünkü vatandaş kavgadan bıktı. Çözüm istiyor. Dünya kadar derdi var. Borç batağını içinde. Vatandaşı rahatlatıcı projelerimizi önümüzdeki süreçte göreceksiniz. İlk ateşi kurultayda verdik" dedi.

"DAVUTOĞLU'NDAN BİR BAŞBAKAN GİBİ DAVRANMASINI KUKLA BAŞBAKAN OLMASINI İSTEMEYİZ"

Başbakan Davutoğlu'nu eleştiren Kılıçdaroğlu, "Sayın başbakanın danışmanları iyi çalışmıyor. Bizim ne söylediğimizi gecikerek öğrendi. Ben 30 Ağustos'ta "undan sonra muhatabımız hükümettir. Başbakan Ahmet Davutoğlu'dur" dedim. O yeni öğrenmiş. Cumhurbaşkanlığı makamı farklı başbakanlık makamı farklıdır. Ama biz Davutoğlu'ndan şunu da bekleriz. Bir başbakan gibi davranmasını isteriz. Kukla başbakan olmasını istemeyiz. Kişiliğinin gereğini yapmak durumundadır. Ülkeyi yönetirken bütün sorumluluk bendedir, bana verildi. Dolayısıyla ben bağımsız karar alacağım, uygulayacağım derse, bizim bir sorunumuz yoktur. Davutoğlu'nun adli açılış yılı törenine gitmemesini eleştirmiştim. Cumhurbaşkanı şu veya bu nedenle kırgınlık göstermiş olabilir. Ama başbakanın gitmesi gerekiyordu. Başka bir otoriteden bağımsız olarak Davutoğlu'nun ben ülkeye talibim, ülkeyi yöneteceğim, sorumluk da ben de demesini ve bunu eyleme dönüştürmesini bekliyorum. Bunu yaptığı zaman zaten başbakan olarak muhatımız olacaktır" diye konuştu.

"DAVUTOĞLU KİMLİK SİYASETİNE SON VERMELİ"

CHP'nin muhalefet partisinin gereği olarak muhalefet ettiğini ve etmeye devam edeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'nun kimlik siyaseti yaptığını ileri sürerek, "Adımız üstünde muhalefet partisi biz muhalefet edeceğiz. Bütün demokrasilerde muhalefet olmak zorunda zaten. Biz hükümetin yanlışlarını dile getirdiğimiz zaman bu toplumu germez. Toplumu düşünmeye sevk eder. Ama kimlik eksenli siyaset yaparsanız, insanların mezhebine, yaşam tarzına veya kimliğine yönelik politika yaparsanız o zaman bu toplumu ayrıştırır. O zaman toplumda gereksiz gerginliklere yol açar. Ben sayın Davutoğlu'na açık ve net soruyorum: Kimlik siyaseti kim yapıyor? Kimlik siyasetine son vermesi lazım. Herkesin kimliğine, yaşam tarzına, inancına, mezhebine saygı gösterecek. Ve bunları siyaset konusu yapmayacak. Yapmadığında görecek ki bu toplumda bir gerginlik olmuyor. Biz toplumu ayrıştıran ve kutuplaştıran politikaya karşı çıkıyoruz. Bugüne kadar da kimlik siyaseti yapmadık. Mezhep, yaşam tarzı siyaseti yapmadık. Herkesin yaşam tarzına, kimliğine inancına saygı gösterdik, gösteremeye devam edeceğiz. Davutoğlu kimlik siyasetinin ne tür felaketlere yol açtığını öğrenmek istiyorsa, Ortadoğu bataklığına baksın" ifadelerine yer verdi.

"DAVUTOĞLU TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN GELENEKLERİNE UYGUN DAVRANMAK ZORUNDADIR"

IŞİD bildirisine Türkiye'nin imza atmamasını değerlendirmesi istenen Kılıçdaroğlu, "Sayın Davutoğlu başka bir otoriteden bağımsız olarak gerçekten ben başbakanlık yapmak istiyorum diyorsa Türkiye Cumhuriyeti'nin geleneklerine uygun davranmak zorundadır. Devletin kilit noktalarındaki bürokratlar gelir bilgi verirler. Bu aksayarak devam ediyor. Ben Başbakanım yetki bende diyorsa, bu geleneği sürdürmesi lazım. Demokrasi, ülkenin ortak değerleri için bu zorunludur. IŞİD bir terör örgütüdür. Madem ki terörden en büyük zararı gören Türkiye'dir. O zaman her türlü terörle mücadele edilmelidir" açıklamasında bulundu.

(IŞİD'İN ELİNDEKİ REHİNELER) "BİRİLERİ SİZ ORADA KALIN GÜVENCESİ VERDİ"

IŞİD'in elindeki rehinelere ilişkin Kılıçdaroğlu, "Şunun da yanıtını Davutoğlu'ndan beklerim Musul Başkonsolosluğu'nda 49 rehine neden ve hangi gerekçelerle o çalışanlar Türkiye'ye getirilmedi. IŞİD'in elinde rehine olarak bırakıldı. Kimin kararıydı bu? MİT'in uyardığı söyleniyor. Ama birileri siz orada kalın güvencesi verdi. O birileri kim? Sayın Davutoğlu'nun bunu da açıklaması gerekir" ifadelerini kullandı.

(SIRT SIVAZLAMA FOTOĞRAFI) "BENİ RAHATSIZ EDEN BİR KARE"

ABD Dışişleri Bakanının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "sırtını sıvazlama" fotoğrafını değerlendirmesi istenen Kılıçdaroğlu, "Beni rahatsız eden bir kare" dedi.

"MALİ DURUMU EL VERMEYEN KİŞİLERİN DE KISA DÖNEM ASKERLİK YAPMASINI ÖNGÖREN BİR PROJE"

CHP'nin bedelli askerlikle ilgili mali durumu iyi olmayanların da kısa dönem askerlik yapmasını öngören projesine ilişkin Kılıçdaroğlu, "Sadece bir dönem ile sınırlı değil. Bedelli askerlik derken sadece bedel ödeyen değil. Belli konumda olan ama bedel ödeyemeyecek mali durumu el vermeyen kişilerin de kısa dönem askerlik yapmasını öngören bir projemiz. Geçen seçimlerde açıklamıştık. Bu dönem onun devamını getireceğiz. Ayrıca askerlik süresinin kısaltılması gerektiğini de yine Cumhuriyet Halk Partisi olarak dile getirmiştik. Bunun arkasındayız" diye konuştu.