ÇÖZÜM sürecinde İmralı- Ankara- Kandil hattında görüşmeleri yürüten HDP heyetinin Kandil'de KCK yöneticileri ile çektirdiği ve bazı gazetelerde yar alan fotoğrafın da fezleke konusu yapıldığı ortaya çıktı. Kandil'deki bir görüşmede KCK yetkilileri ile aynı fotoğraf karesinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Milletvekilleri Altan Tan ve Sırrı Süreya Önder hakkında yapılan bir ihbar üzerine, 'Terör örgütü propagandası yapmaktan' fezleke hazırlandığı belirtildi. Fezleke ile ilgili konuşan HDP'li Tan, "Kandil'e devletin bilgisi dahilinde gittik, bu da ayrı bir tiyatro" dedi.
Çözüm sürecinin başladığı ilk dönemlerde İmralı-Ankara ve Kandil hattında görüşmelerde bulunan HDP heyeti, Mart 2013 tarihinde gittikleri Kandil'de KCK yöneticilerinden Sabri Ok, Murat Karayılan ve Sülbüs Peri ile fotoğraf çektirdi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Milletvekilleri Altan Tan ve Sırrı Süreyya Önder'in KCK yöneticileri ile çektirdiği bu fotoğraf o dönem bazı basın organlarında yer aldı. Ancak bu fotoğrafla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 7 Ekim 2015 tarihinde 3 HDP'li hakkında 'Terör örgütü propagandası' yapmaktan fezleke hazırlayıp Adalet Bakanlığı'na gönderdiği belirtildi.

BİR KİŞİNİN İHBARI ÜZERİNE

İstanbul'da oturan A.T.D. adındaki bir kişinin, 8 Mart 2013'te bir gazetede yer alan fotoğrafla ilgili yaptığı ihbar üzerine hazırlandığı belirtilen fezlekede şöyle denildi:

"A.T.D., 11 Mart 2013 tarihli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazmış olduğu dilekçesinde 8 Mart 2013 tarihinde sözcü gazetesinde yayınlanan, milletvekillerinin Kuzey Irak'taki örgüt mensuplarıyla çekilmiş resimleri nedeniyle suç ihbarında bulundu. Yapılan inceleme soncunda suç istinadına bulunulan yukarı açık kimlik bilgileri yazılı şüphelilerin cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemleri meşru gören silahlı terör örgütü liderlerinden Sabri Ok, Murat Karayılan ile kadın terörist Sülbüs Peri ile birlikte Abdullah Öcalan'ın resminin ve terör örgütünün sözde bayrakları olan ERNK ile konfederalizm bayraklarını önünde fotoğraf çekerek, terör örgütünün destekçisi olduklarını belli edecek şekilde hareket etme suretiyle terör örgütünün propagandası yapma suçunu işledikleri anlaşılmaktadır."

'DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRILSIN'

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezlekenin 'sonuç ve istem' bölümünde ise şöyle denildi:

"Yukarıda açıklanan nedenlerle HDP Milletvekilleri olan şüpheliler Selahattin Demirtaş, Altan Tan ve Sırrı Süreya Önder'in üzerlerine atılı müsnet suçu işledikleri değerlendirildiğinde, haklarında TBMM'nce, Anayasamızın 83'ncü maddesi gereği yasama dokunulmazlıklarının kaldırılması kararının aldırılması hususu taktirlerinize arz olunur."

'DEVLETİN BİLGİSİ DAHİLİNDE GİTTİK'

Hakkında Kandil'de çektirdiği bir fotoğraf nedeniyle Demirtaş ve Önder ile birlikte fezleke hazırlanan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, kendisinin 14 fezlekesinin olduğunu belirterek, "Biz çözüm sürecinde devletin bilgisi dahilinde Kandil'e gittik ve o fotoğraf arada çekildi. Devletin bilgisi dahilinde sayın Öcalan'ın mektubunu götürmüştük. Şimdi yapılmak istenen ayrı bir tiyatro" diye konuştu.