Eyyüp BURUN- Ahmet ÖZER/GAZİANTEP, () - KANADA'nın Ankara Büyükelçisi Christopher John Cooter, Gaziantep'in çok sayıda mülteciye ev sahipliği yaptığını belirterek, "Kanada'da mülteciler konusunda elinden geleni yapıyor. Bundan sonra Suriye'nin yeniden inşasını konuşmalıyız" dedi.
Büyükelçi Cooter, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Gaziantep'te Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i ziyaret etti. Fatma Şahin, mülteci barındırma noktasında Kanada'nın diğer ülkelere örnek olması gerektiğini ifade etti. 2 milyonluk Gaziantep'te 100 bini çocuk 450 bin mültecinin bulunduğunu anlatan Şahin, "Yaptığımız çalışmalarda 18 yaş altı çocukların yüzde 60'ını eğitim hayatına başlattık. Kanada'ya gidenlerin yapısına baktığımız zaman, ekonomik olarak daha güçlü, eğitim anlamında daha iyi genç bir nüfus gidiyor. Diğer dezavantajlı olanlar, engelli yaşlılar hareket alanı kısıtlı olanlar şu anda bu bölgede. Daha büyük sorunlara, daha güçlü bir işbirliği ile daha güçlü projeler ile daha hızlı kararlar ile çözüm bulmak durumundayız" dedi.
Büyükelçi Cooter, Gaziantep'ten Kanada'ya 50 bin mülteci gittiğini belirterek şunları söyledi:
"Kanada'da yaralı ve ihtiyaç sahibi mültecilere yardım etme konusunda elinden geleni yapmaya çalışıyor. Ben sizin de buradaki inanılmaz çabanızı tebrik etmek istiyorum. Gösterdiğiniz çabalar bütün dünya için bir örnek oluşturuyor. Benim bir düşüncem var. Ticari açıdan da mültecilerin Kanada'ya gelmesi bu bölge için faydalı olacaktır. Çünkü, bölgeye geri döndükleri zaman kuracakları iş ilişkileri bu bölgeye de katkı sağlayacaktır. Çok yakın zamanda Suriye'yi nasıl yeniden inşa etmemiz gerektiğini düşünmemiz gerekecek. Buradaki insan kaynağının tekrar ülkelerinde nasıl faydalı olduğunu konuşmamız gerekecek."

FOTOĞRAFLI