Tufan HAMARAT/İZMİR, ()- İZMİR'de düzenlenen 'Sosyalistler Özyönetimi Tartışıyor' panelinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Özyönetim, var olan yönetim tarzına bir karşı çıkıştır. Sadece itiraz isyan etmek değil, aynı zamanda kendine ait olanı kurma iradesi de vardır" dedi.
Demokratik Halklar Platformu (DHF) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) tarafından Bayraklı İlçesi'ndeki Tepekule Kongre Merkezi'nde düzenlenen panele, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ve HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel ile bazı partilerin temsilcileri ve davetliler katıldı. HDP İzmir Milletvekili adayı Zeki Gül'ün moderatörlüğünü yaptığı panel öncesi salonda bomba araması yapıldı. Panele katılanlar, kongre merkezinde girişte polis tarafından, salon girişinde de paneli düzenleyenler tarafından arandı.
Özyönetim tartışmasının İzmir'de yapılmasının anlamlı olduğuna dikkat çeken HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, "Kürt halkı kendi özyönetim talebiyle ilgili hep şu cümleyi kurar, 'Biz özyönetimi yalnızca Şırnak, Mardin ve Urfa için istemiyoruz İzmir için de istiyoruz' derler. Ne derseniz deyin özyönetim kavramı çok uzun yıllarca ezilen insanlığın özlemi olmuştur. Bugün Cizre'de, Lice'de, Sur'da Dargeçit ve sayısız Kürt kentinde dile getirilen bu talep aslında, tarih boyunca ezilen halkların yürüttüğü mücadelenin bir bakiyesidir. Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak 21. Yüzyıl'da Türkiye ve Kürdistan koşullarında yeni bir demokratik model arayışıdır" dedi.
Özyönetimin var olan yönetim tarzına bir karşı çıkış olduğunu belirten Yüksekdağ, "Sadece itiraz isyan etmek değil, aynı zamanda kendine ait olanı kurma iradesi de vardır. İzmir'in tarihine bakalım, Şeyh Bedrettin'den Börklüce'ye kadar gidersiniz. Özyönetim anlayışı dünya coğrafyasının en uzak yerlerinde de kendi yaşadığınız topraklarda da kendini göstermiştir. Bugün Cizre ve Silopi'de Kürt halkının dile getirdiği özyönetim talebi, şüphesiz ki Türkiye ve Kürdistan halklarının tarihsel mücadele bağlamından koparılmamalıdır. Bir terör hareketi değildir. Bugünkü süreç içinde yaşanan şiddetle okunacak bir olay değildir, bunlar sadece sonuçlar ve lokal sözlerdir" diye konuştu.
TUNCEL: AKP DE CHP DE YARIŞA GİRERDİ
Meselenin yalnızca özyönetim olmadığını söyleyen Sabahat Tuncel ise "Kapitalist modernite, dünya genelinde bir kriz yaşıyor. Eğer mesele sadece özyönetim meselesi olsaydı, yani demokratik yerel yönetimler olsaydı, AKP de CHP de yarışa girerdi. Derlerdi ki 'En iyi yerel yönetimleri biz yapıyoruz.' En iyi deneyimin kendilerinde olduğunu söyleyip yarışa girerlerdi. Kürtler birlikte yaşadıkları halklara da özgürlük istiyor. Rojava devrimine yönelik saldırının altında yatan şey tam da bu. Rojava devrimi herhangi bir devrim değil. Türkiye bir dönem PYD'ye dayattı, 'Bizimle birlikte ESAD'a karşı savaşın' diye belki bunlar kabul edilmiş olsaydı şimdi Türkiye oraya müdahale etmeyecekti. Davutoğlu, PYD'ye müdahale ediyor. Orada Kürt halkının kendi öz dinamiğine dayalı bir sistemin oluşmasını istemiyor. Türkiye'de mesele hendek meselesi değil, devlet gerçeği gizlemek istiyor. Devlet, Kürt halkının kendi kaderini kendisinin belirlemesine izin vermiyor" diye konuştu.
Tuncel, "Kürtler, 'Evet biz Türkiye'nin üniter yapısı içinde yaşayabiliriz. Ama mevcut faşizan sistemle yaşamak zorunda değiliz. Biz demokratik özerk bir yapıyı inşa ederek demokratik bir sistem içinde yaşamak istiyoruz' diyor. Devlete 'Bize özerk bir yönetim getirin' demiyoruz. 'Biz dokunmayın biz kendi kendimizi yönetiriz' diyoruz" dedi.
Panel, soru- cevap bölümünün ardından sona erdi.
ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK İSTEDİLER
Panele katılan konuşmacılar, Alsancak Semti'ndeki Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde, bölücü terör görgütü lideri Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmesinin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen eyleme gitti. Burada bir konuşma yapan Yüksekdağ, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan için özgürlük istediklerini söyledi. Gruptakiler Öcalan lehinde slogan atınca polis dağılmaları konusunda uyarı yaptı. Bunun üzerine açıklamayı tamamlayan grup dağıldı.

FOTOĞRAFLI