AK Parti, 7 Haziran seçim bildirgesinde yer alan ve Türkiye'de büyük tartışma yaratan "Anayasa'dan Türk ibaresinin çıkarılmasına" olanak tanıyan vaadini, 1 Kasım seçimleri için hazırladığı beyannamesinde de korudu.

7 Haziran beyannamesinde yer alan, "Yeni anayasa, milletimizin kültürel ve toplumsal çeşitliliğini tanıyan, herhangi bir etnik veya dini kimliğe referans yapmayan bir vatandaşlık tanımını esas alacaktır" ifadesi, 1 Kasım beyannamesinde de, hiçbir değişiklik yapılmadan, aynen korundu.

CEMEVLERİNE HUKUKİ STATÜ VAADİ

AK Parti'nin 1 Kasım beyannamesinde öne çıkan vaatlerinden biri ise, Cemevlerine "hukuki statü verilmesine" ilişkin oldu. Beyannamede, "Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız. Aynı şekilde, geleneksel irfan merkezlerinin ve cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanması için 5393 sayılı Belediye kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nda gerekli değişiklikleri yapacağız" denildi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ, KİŞİLER ÜZERİNDEN TARTIŞILMAMALI"

Ak Parti'nin 1 Kasım beyannamesinde, başkanlık sistemi konusunda 7 Haziran'dakine benzer ifadeler yer aldı. Başkanlık sisteminin "kişiler üzerinden tartışılmaması gerektiği" mesajının verildiği bildiride, "Yeni Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim dolayısıyla, başkanlık sisteminin daha uygun bir yönetim modeli olduğuna inanıyoruz" denildi. Bildirgede, Cumhurbaşkanı'nın halkın seçmesi nedeniyle, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın siyasal sistem içindeki yetki ve görev paylaşımının "yeni bir düzenlemeyi zorunlu kıldığı" da ifade edilerek, şöyle denildi;

"Son 8 yıl boyunca, AK Parti siyasi vizyonunun öngördüğü birlikte çalışma ahlakı ve mellite hizmet şuuru sayesinde, Cumhurbaşkanları ile Başbakanlar arasında uyumlu bir çalışma sağlanarak, mevcut sistemin kriz üretme potansiyeli kontrol altında tutulmuş ve eski dönemlerde rastlanan siyase veya ekonomik krizlerin yaşanmasına izin verilmemiştir. Ancak mevcut sistem, cumhurbaşkanı ve başbakanının farkıl siyasi geleneklerden gelmeleri durumunda, kriz üretme potansiyelini taşımaya devam etmektedir. Ak Parti olarak, mevcut sistemin siyasi tarihimizdeki vesayetçi kurgusunu da göz önünde bulundurarak, Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesinin oluşturduğu bu yeni durumun yol açabileceği muhtemel yönetim sorunlarının başkanlık sistemiyle aşılacağına inanıyoruz."

AK PARTİ YAPMAYACAĞINI VAAT ETMEYEN TEK PARTİDİR'

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Seçim Beyannamesi Tanıtım Toplantısı'nda, partisinin 1 Kasım'da gerçekleştirilecek Milletvekili Genel Seçimi için vaatlerini açıkladı. Davutoğlu, "Yeni Anayasa özgürlük, eşitlik, adalet üzerine kurulacak. Ev almak için konut hesabı açan vatandaşa, yüzde 15 destek sağlanacak. Seçilme yaşı 18'e inecek. Tüm işçi ve Bağkur emeklilerine yıllık bin 200 lira ek destek; yani ayda 100 lira zam yapılacak. Esnafa 30 bin lira faizsiz kredi desteği sağlanacak. Üniversite sınavları yılda birçok kez, iki, mümkünse üç kez yapılacak. Asgari ücret bin 300 lira olacak" dedi.

AK Parti'nin; reform, halk ve vizyon hareketi olduğunu belirten Davutoğlu, partisinin 1 Kasım seçim beyannamesinin üç ana bölümden oluştuğunu açıklayarak "Yapacağımız reformlar, halkımızın her kesimine dokunan vaatlerimiz, büyük Türkiye yolunda temel aldığımız büyük projelerimiz. AK Parti yalana tenezzülü olmayan, yapmayacağını vaat etmeyen tek partidir. Beyannamelerimizin birinci önceliği; demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlükleri olmuştur. Bu beyannamemizin asli özelliği de demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlüklerinin eksiksiz olarak hayata geçirilmesidir" diye konuştu.

YENİ ANAYASA ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK, ADALET ÜZERİNE KURULACAK

Davutoğlu, seçim vaatlerini şöyle sıraladı:
"Yeni Anayasa özgürlük, eşitlik, adalet üzerine kurulacak. İnsan onuru ancak insanın tercihlerini yansıtacak özgürlükle olur. Yeni Anayasa'da özgürlükler korunacak, geliştirilecek. Milli birlik ve kardeşlik projesi korunacak. Özgürlük güvenlik dengesini korunacak. Parlamenter sistemin yol açtığı siyasi istikrarsızlıklara karşı, etkin başkanlık sisteminin daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Hiçbir paralel yapıya kesinlikle izin verilmeyecek. Avrupa yerel yönetimler şartı çerçevesinde, merkezle yerel yönetim ilişkisini yeniden düzenlenecek. Siyasi partiler kanunu değişecek. Siyasi parti özgürlüğünü güvence altına alacak, parti içi demokrasiyi güçlendirecek, siyasete katılımı teşvik edecek yeni bir siyasi partiler yasası. Siyasi etik kanunu çıkarılacak. Türkiye insan hakları kurumu ve kamu denetçiliği kurumunu daha da etkin kılınacak. Yargıda hızlılık, etkinlik, hesap verilebilirlik, şeffaflık sağlanacak. Yüksek yargıda birlik sağlanacak. İçtihat düzeyinde dağınıklık giderilecek. Disiplin mahkemesi dışında, askeri yargıya son verilecek. Yüksek Mahkemeler üzerinde TBMM'nin etkinliğini arttırılacak. HSYK'nın yapısı yeniden düzenlenecek. Yüksek mahkemelerde üyeliğin ömür boyu kazanılmış hak olmaktan çıkarıp, makul sürelerle sınırlayacağız. Kamu yönetimi reform gücü oluşturulacak. Bir başbakan yardımcısı önderliğinde kamu yönetimi reformu gerçekleştirilecek. Kamuda ihale yasası yeniden düzenlenecek *Kamu taşıtları için yeni kanun çıkarılacak."

EV ALMAK İÇİN KONUT HESABI AÇAN VATANDAŞA YÜZDE 15 DESTEK SAĞLANACAK

Ev almak için konut hesabı açanlara yüzde 15 destek sağlanacağını açıklayan Davutoğlu, insani kalkınma ve nitelikli toplum için vaatlerini şöyle açıkladı:

"ASTEP- Aile destek programı hayata geçirilecek; Sosyal hizmete ihtiyaca ihtiyaç duyan vatandaşlar için görev yapacak. Ev almak için konut hesabı açan vatandaşa, yüzde 15 destek sağlanacak. Kadın girişimcilere yüzde 85 oranında kefalet imkanı. Kadınların işgücüne katılması kolaylaştıracak. Doğum izni, memuriyet kıdemi olacak. Çalışan anneler ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta yarı zamanlı çalışıp, tam gün ücreti alacaklar."

SEÇİLME YAŞI 18'E İNECEK

Davutoğlu, gençlere yönelik seçim vaatlerini şöyle sıraladı:
"Seçilme yaşı 18'e inecek. Gençlere nerede olurlarsa olsunlar, sınırsız, ücretsiz internet erişimi. Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin TL'ye kadar proje karşılıksız maddi destek verilecek. Gençlere 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi. Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti. İlk kez işe giren gencin maaşı bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. Lise ve üniversite mezunlarının genel sağlık sigortalarını, gelir testine bakılmaksızın, iki yıl boyunca devlet karşılayacak. GENÇ-DES; Gençlere destek projesi. Gençlerin kısa film yapmak gibi projelerine karşılıksız destek verilecek. Gençlerde evliliğin teşviki için çeyiz hesabı projesi başlatılacak."

İŞÇİ VE BAĞKUR EMEKLİLERİNE YILLIK BİN 200 LİRA EK DESTEK

Emeklilere yönelik vaatlerini açıklayan Davutoğlu, şunları kaydetti: "350 bin engelli vatandaşın bilgi ve teknoloji imkanlarından sağlanacak. Engelli yaşam merkezleri kurulacak; Engelli genç ve çocukların kısa süreli gündüz ve yatılı bakımı için güvenli biçimde bırakabilecekleri merkezler olacak. Tüm işçi ve Bağkur emeklilerine yıllık bin 200 lira ek destek; Yani ayda 100 lira zam. Esnafımızın emekli aylıklarından kesilen sosyal güvenlik primi kesintisi tamamen kaldırılacak. Emeklilere konut sahibi olma imkanı. TOKİ eliyle 250 TL taksitle ev alabilme olanağı sağlanacak."

ESNAFA 30 BİN LİRA FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ

Çalışma hayatına yönelik seçim vaatlerini açıklayan Davutoğlu, "Esnafa 30 bin lira faizsiz kredi desteği. Emek yoğun sektörlerde, sembolik bir kira bedeliyle, Anahtar teslimi karşılıksız fabrika binası yapılacak. Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. Genç çiftçilere, proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız hibe. Sera modernizasyonu için faizsiz kredi. Seralara elektrikte, ticarethane yerine sulama suyu fiyatı uygulanacak" dedi.

ÜNİVERSİTE SINAVLARI YILDA BİRÇOK KEZ YAPILACAK

Davutoğlu, eğitim hayatına yönelik seçim vaatlerini şöyle sıraladı:
"Tüm okullara tam gün eğitime geçilecek. Orta öğretimi bitiren her öğrencinin bir spor dalından lisans alacak düzeyde, ya da bir enstrüman çalabilecek şekilde eğitim alması sağlanacak. Öğretmen akademisi kurulacak. Meslek eğitimi yeniden yapılandırılacak. Öğrencilerin kaderi tek bir sınava bırakılmayacak; Üniversite sınavları yılda birçok kez, iki, mümkünse üç kez yapılacak."

HASTANELERİN NİTELİKLİ YATAK ORANI YÜZDE 90 ÜZERİNE ÇIKARILACAK

Sağlık alanındaki seçim vaatlerini sıralayan Davutoğlu, "Sağlık çalışanlarının özlük hakları konusunda yeni düzenleme yapılacak. Hastanelerin nitelikli yatak oranı yüzde 90 üzerine çıkarılacak. Yurt genelinde oluşturulacak 29 sağlık bölgesinde 56 bin yatak kapasiteli şehir hastaneleri kurulacak. Milli aşı ile kendi aşımızı üreteceğiz. 1 milyon bisikletle sağlıklı yaşam projesi başlatılacak" açıklamasında bulundu.

ASGARİ ÜCRET BİN 300 LİRA OLACAK

Asgari ücretin bin 300 Türk lirası olacağını açıklayan Davutoğlu, "Asgari ücret bin 300 lira olacak. Yapılan işin tehlikesine göre asgari ücrette farklılaşmaya gidilecek. Kamudaki taşeronlar, kamuda istihdam edilecek. Polislerin 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılacak" dedi.