Rusya başta olmak üzere birçok ülkede uygulanan Milli Ekonomi Modeli’yle dünyaya yön veren Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, modelde yer alan sosyal devlet projeleriyle Türkiye’nin de gündeminde.

BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Milli Ekonomi Modeli ile memurun ve işçinin asgari ücretini 5 bin TL yapacağım. Rusya’yı lider ülke yapan tezim Türkiye’nin son şansıdır” dedi. BTP liderinin bu tweeti büyük yankı uyandırdı. Türkiye’deki tüm haber siteleri, haberi manşetten verdi.

PROF. DR. HAYDAR BAŞ NASIL YAPACAĞINI AÇIKLADI

Peki Prof. Dr. Baş asgari ücreti nasıl 5 bin lira yapacak? BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, ulusal medyada çok konuşulan ‘5 bin TL asgari ücret’ açıklamasının ardından “Taahhüt ettiğimiz paralar seçim vaadi olmayıp Milli Ekonomi Modeli’nin bir gereğidir” açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Haydar Baş, şunları söyledi:

“Sevgili vatandaşlarım, seçim mahalline girdiğimiz bugünlerde bizler Bağımsız Türkiye Partisi olarak asgari ücreti 5 bin Türk Lirası olarak tespit ettik ve de ev hanımlarının vatandaşlık maaşını da bin 500 Türk lirası olarak belirledik. Bazı arkadaşlarımız endişe ile peki bunu siz nereden bulup da vereceksiniz diye soruyorlar. Bakınız Türkiye’nin bugün tam 2 trilyon TL Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) var. Bu ne demek? Yani bizim 2 trilyon gelirimiz var, paramız var, servetimiz var. Bugüne kadar biz milli paraları devreye koymadığımız için bundan hiçbirimizin haberi yok. Ülkemizde 3 katrilyon dolarlık yeraltı kaynağımız var, 2 trilyon lira senyoraj hakkımızı her yıl kullandığımızda GSMH ile birlikte tam 4 trilyon lira paramız olacak. Bunun mukabilinde bir de vergi gelirlerimizin 500 milyar olduğunu kabul ettiğimizde yıllık girdimiz 4.5 trilyon TL olacak. Peki buna mukabil elimizden çıkan para miktarı ne oluyor? Bu hesaba göre asgari ücretten maaş alan 20 milyon kişiyi hesap ettiğimizde 5 bin TL’den ayda 100 milyar TL para eder, yılda 1 trilyon 200 milyar eder. Peki ev hanımlarının vatandaşlık giderine baktığımızda ise toplam 360 milyar lira olduğunu görürüz. O taktirde 1 trilyon 560 milyar giderimiz yılda var. Halbuki bizim elimizde olması gereken para 4.5 trilyon TL. Şimdi söyler misiniz 4.5 trilyon elinde girdisi olan bir sermaye sahibi 1 trilyon 560 milyar lirayı ödeyebilir mi ödeyemez mi?”

ASGARİ ÜCRET YOKSULLUK SINIRINI AŞMALI

Yoksulluk sınırının üzerinde bir gelir elde etmek her çalışanın en temel haklarından biri. İnsan onuruna yakışır bir asgari ücret hükümetlerin vatandaşlara bir ihsanı değil, mutlaka yerine getirilmesi gereken bir şart aslında. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 23. maddesinde de bu hak şöyle ifade edilmektedir: “Herkesin kendisi ve ailesi için insan onuruna yaraşır ve gerekirse her türlü sosyal koruma önlemleriyle desteklenmiş bir yaşam sağlayacak adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır.” Hal böyleyken tüm dünyada olmak üzere milyonlarca çalışan çok düşük üsretlerle köle gibi çalıştırılıyorlar. Türkiye’de ise asgari ücret 949 TL seviyesinde. Böyle bir gelirle çalışan bir işçinin ailesini geçindirmesi ise mümkün değil.

Bu kapsamda Türkiye’de asgari ücreti insan onuruna yakışan bir seviye olan 5 bin TL’ye yükselteceğini tek dile getiren Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş.

ABD'DE İŞÇİLER 8 BİN 500 TL ASGARİ ÜCRET İSTEDİ

Çalışanların en temel haklarında olan ve Türkiye’de bir tek BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş’ın dile getirdiği 5 bin TL asgari ücret birçok ülkede yeterli görülmüyor. ABD’de TL hesabıyla 5 bin TL’yi bulan maaşlarını yeterli görmeyen işçiler, düzenledikleri gösteride 8 bin 400 TL asgari ücret istedi. ABD’nin Chicago, Denver, Washington, Pittsburgh, Los Angeles, Albany, Seattle ve New York şehirleri başta olmak üzere toplam 230 şehir ve okul kampüsünde asgari ücretle ilgili protestolar yapıldı.