TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kamu kurumlarının yerli malı kullanması için Başbakanlık tarafından 3 defa genelge yayınlandığını ama bürokrasi tarafından uygulanmadığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Hemşeriniz sayın Davutoğlu’na bu konuyu bizzat arz ettim. Dedim ki sayın Başbakanım, 3 sefer genelge yaptırdım sayın Cumhurbaşkanımıza fakat bu bürokratlar korkuyor. Yok yapamayız başımıza bir iş gelir. Onda da bürokratlar haklı bence. Maalesef bu devletin hesap soranları bir başka türlü. Gün değişiyor, adam vatan haini gibi ilan ediliyor onlarda haklıydı" dedi.

Konya'da Ticaret Odası Konferans Salonu’nda yerli malının kullanılması için 'Yerli Malı Belgesi'nin tanıtımı yapıldı. Programa, Konya Valisi Muammer Erol TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve davetliler katıldı. 

HER ÇEKTEN 4 TANESİ KARŞILIKSIZ

Konya’daki ekonomik durum ve sanayi verimliliğine değinen Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
''Türkiye’de kullanılan her çekten 4 tanesi karşılıksız çıkıyor. Konya’da bu oran 2.3, Türkiye’nin yarısı. Konya batık banka kredilerinde de Türkiye ortalamasının yarısının altında. Aslında Konya’yı şöyle tarif edeceksin. Adamın nüfus kağıdını soracaksın,  Konya yazıyorsa hem krediyi vereceksin, hem mal vereceksin. Hiç korkma gözün arkada olmasın. Bu müthiş bir şey bununla gurur duymalısınız. Konya’da ki sanayi verimliliği de Türkiye ortalamasının yüzde 30 üstünde.''

TÜRKİYE 9 BASAMAK YÜKSELDİ

Türkiye’nin, Dünya Bankası endekslerinde yükselmesini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Gümrük kapılarının modernizasyonunu yaptık. Türkiye son dönemde Dünya Bankası'nın endekslerinde 9 basamak birden yükseldi. Dünya Bankası, lojistik endeksinde yükseldi. Sebebi de bu gümrük kapılarındaki bürokratik anlayışı yıktık. Birleşmiş Milletler'in dünyaya tavsiye ettiği şey ne biliyor musunuz? Eğer gümrük kapılarınızı modernize edecekseniz, sakın başka ülkeye bakmayın Türkiye’ye bakın diyor. Bugün Birleşmiş Milletlerin tanıtımına bakın tek bir projemiz var. O da gümrük kapılarındaki modernizasyon'' dedi.

BÜROKRASİ UYGULAMADI

Rifat Hisarcıklıoğlu, dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuda yerli malı kullanılması için 3 kez genelge yayınlandığını anacak bürokrasi tarafından uygunlanmadığını öne sürdü. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

''Benim en büyük şikayetim bu kamu aldığı malları yerli malı almıyor. Amerika’da üretilen mala orada pozitif ayrımcılık var. Türkiye’de üretilen mala pozitif ayrımcılık yok. En büyük şikayetim buydu, her fırsatta da bunu dile getiriyordum. Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakan iken, 3 sefer Başbakanlık genelgesi yayınlandı. Kamu mal alıyorsa, yerli malını tercih et, yerli malına yüzde 15 kadar fiyat avantajı tanı. Fakat uygulattıramadık kardeşim. Bizim bürokrasi uygulamadı. Bu pazar 15 milyon dolarlık bir pazar haberiniz olsun. Tüm dünyadaki bu teknolojik gelişim yerliye verdikleri destekten mümkün olabiliyor. Fakat bizde bu uygulanamadı. Hemşeriniz sayın Davutoğlu’na bu konuyu bizzat arz ettim. Dedim ki sayın Başbakanım, 3 sefer genelge yaptırdım sayın Cumhurbaşkanımıza, fakat bu bürokratlar korkuyor. Yok yapamayız başımıza bir iş gelir. Onda da bürokratlar haklı bence. Maalesef bu devletin, hesap soranları bir başka türlü. Gün değişiyor, adam vatan haini gibi ilan ediliyor. Onlarda haklıydı. Bir kanun çıkartmamız lazım dedim. Sayın Başbakanımız bunu istişare etti ve bunun kanunu çıkarttık.''