Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ, () - HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın izleme heyeti ile ilgili, "Çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum" açıklamasıyla ilgili olarak, "Ben Cumhurbaşkanı'nın, olayın ağırlığının farkında olmadığını, daha doğrusu farkında olmak istemediğini ve bir yan çizme hamlesi geliştirme arayışı içersinde olduğunu düşünüyorum" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, nevruz kutlamalarına katılmak üzere geldiği Elazığ'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın izleme heyeti ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi. Erdoğanı'ın açıklamalarının şaşırtıcı ve çok sağlıklı olmadığını ifade eden Yüksekdağ, "Cumhurbaşkanı Erdoğan çok şaşırtıcı açıklamalar yapıyor. 'İzleme kurulundan haberim yok' diyor, geçenlerde Kürt sorunundan haberi yokmuş gibi konuştu. Ben Cumhurbaşkanı'nın yaptığı son açıklamalarının çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Önce bir Kürt sorunu yoktur biçiminde bir değerlendirme yaptı. Ama bu zamana kadar kamuoyu doğal olarak, şu soruyu soruyor kendisine, 'Olmayan Kürt sorunu için mi siz bu kadar ciddi bir siyasi gerilim politikası sürdürüyorsunuz?' Bu gün de aynı bakış açısıyla, 'izleme kurulundan haberim yok, aslında çok da doğru bulmuyorum' biçiminde bir açıklamayla devam ettirdi. Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaklaşımını ben şöyle açıklayabiliyorum. Bir sorun yokmuş gibi davranarak, arkasından dolanma çabası olarak tarif edebiliyorum, bir yan çizme çabası olarak tarif edebiliyorum" dedi.
PKK ve Abdullah Öcalan'dan silah bırakma yönünde bir beyanat beklendiğine dikkat çeken Yüksekdağ, "Süreç bugün biliyorsunuz kritik bir aşamada taraflar açısından siyasi sorumluluğun yerine getirilmesinin çok önemli bir aşamaya gelindi. PKK’dan, sayın Abdullah Öcalan’dan silah bırakma yönünde bir açıklama, bir beyanat bekleniyor. Bu kadar ciddi bir aşamaya, bir noktaya geldiği söyleniyor. Hükümet cephesinden beklentiler çok ciddi, çok kritik sözler söylüyorlar. Süreç de çok kritik bir aşamaya geldi. Sürecin geldiği kritik aşamayla uyumlu olmayan sözlerdir bunlar. Bütün Türkiye size şunu sorar; 35 yıldan beri dökülen kan neyin nesiydi? Bu yaşanan acılar gözyaşları neyin nesiydi? Bunların hepsi bir Cumhurbaşkanı'nın 'Kürt sorunu yoktur' açıklamasıyla ortadan kalkabilecek gerçekler mi? Bu kadar ciddi bir gerçek karşısında siyasi sorumluluk ve ciddiyet, Kürt sorunu yoktur veya neyiniz eksik bağlamında bir açıklama yaparak geçiştirilebilinecek mi?" diye konuştu.
"CUMHURBAŞKANI YAN ÇİZME ARAYIŞI İÇERİSİNDE"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kritik çözüm sürecinde sorumsuz davranmakla itham eden Yüksekdağ, "Ben Cumhurbaşkanı'nın olayın ağırlığının farkında olmadığını, daha doğrusu farkında olmak istemediğini ve bir yan çizme hamlesi geliştirme arayışı içersinde olduğunu düşünüyorum. İzleme kurulu konusunda söylediği sözler de aslında bunun yansımasıdır. Herkes çok iyi biliyor ki, sürecin bu gün geldiği aşamada beklenen, murat edilen barışçıl bir sürece ulaşılabilmesi için izleme kurulunun eşlik ettiği bir biçimde müzakerelerin başlatılması gerekiyor. Cumhurbaşkanı, devletin başı olarak, Cumhurbaşkanı kimliği ile böyle, bu kadar kritik bir aşamada, böyle sorumsuz söylemler sarf etmesi, kesinlikle akılla, izanla açıklanamaz. Bütün Türkiye halkları, böyle izandan yoksun yaklaşımları ve sözleri kaldıramaz. Süreç böyle sözleri ve böyle yaklaşımları kaldıramaz. Öncelikle bunu ifade etmek istiyorum. Bizim bu aşamada en temel beklentimiz de şudur; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu söylemlerden vazgeçip, siyasi sorumluğuna uygun davranmasını bekliyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI